Komentarz do artykułu Roztrenowanie – wszystko co powinniście wiedzieć

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
jales96
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo fajny artykuł. Mam w planie zrobić roztrenowanie właśnie. ;) Po baaaardzo ciężkim sezonie.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Czy czas choroby (3 tygodnie) może być liczony jako okres roztrenowania ? W tym czasie nie było żadnych treningów
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
Bartek Olszewski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 2:25:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Czy czas choroby (3 tygodnie) może być liczony jako okres roztrenowania ? W tym czasie nie było żadnych treningów
Tak. Chciałem to jeszcze opisać w tekście ale już zabrakło czasu. Zresztą wyjątków jest sporo. Jednym z nich jest właśnie choroba albo kontuzja. Zakładając, że miałeś 3 tygodnie choroby i później dalej biegałeś (powiedzmy 2 miesiące) to jednak roztrenowanie bym zrobił. Ale krótkie, tydzień, może dwa. Dłużej raczej nie ma sensu. Jeżeli choroba przytrafiła Ci się pod sam koniec sezonu to zaliczył bym to jako roztrenowanie. I w tej chwili przedłużył kolejny sezon, a konkretnie jego pierwszą część. Czyli dłużej budował bym bazę pod ciężki trening biegając dużo w pierwszej strefie i stawiając na ćwiczenia uzupełniające.
tomazo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

U mnie organizm sam wybrał 4 tygodnie temu start okresu roztrenowania, kiedy podczas normalnego niedzielnego dłuższego wybiegania postanowił zaaplikować zapalenie kaletki mojemu stawowi skokowemu. I tak sobie pewnie jeszcze z tydzień poodpoczywamy :oczko:
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Bartek Olszewski pisze:
bjj pisze:Czy czas choroby (3 tygodnie) może być liczony jako okres roztrenowania ? W tym czasie nie było żadnych treningów
Tak. Chciałem to jeszcze opisać w tekście ale już zabrakło czasu. Zresztą wyjątków jest sporo. Jednym z nich jest właśnie choroba albo kontuzja. Zakładając, że miałeś 3 tygodnie choroby i później dalej biegałeś (powiedzmy 2 miesiące) to jednak roztrenowanie bym zrobił. Ale krótkie, tydzień, może dwa. Dłużej raczej nie ma sensu. Jeżeli choroba przytrafiła Ci się pod sam koniec sezonu to zaliczył bym to jako roztrenowanie. I w tej chwili przedłużył kolejny sezon, a konkretnie jego pierwszą część. Czyli dłużej budował bym bazę pod ciężki trening biegając dużo w pierwszej strefie i stawiając na ćwiczenia uzupełniające.
Dzięki za odpowiedź. Dopiero kilka dni temu wróciłem do zdrowia więc był to koniec sezonu i zgodnie z sugestią zaliczę to jako roztrenowanie.
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W calym artykule brakuje mi obrazowego slowa "reset".

Takim wlasnie terminem sportowcy na calym swiecie zargonowo nazywaja ten okres.

Niedawno zapytalem sie bylego reprezentanta Polski w pilce co bedzie robil po zakonczeniu sezonu. Powiedzial ze luzik na 2-3 tygodnie i potem sala/ogolnorozwojowka.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Bartek Olszewski pisze: I w tej chwili przedłużył kolejny sezon, a konkretnie jego pierwszą część. Czyli dłużej budował bym bazę pod ciężki trening biegając dużo w pierwszej strefie i stawiając na ćwiczenia uzupełniające.
Pytanie w temacie. Właśnie robię reset :hejhej: po sezonie. Planuje do końca listopada, a później trening pod maraton w Paryżu 6 kwietnia. Pytanie brzmi jak rozłożyć w czasie robienie bazy? Czy całą zimę a później np 8 tyg BPS, czy może wcześniej wpleść już jakieś akcenty?
objętość średnia tygodniowa 70km, treningi 4-5/tydz. Dzięki za odpowiedź i rady
- we love run -
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O przerwach też pisze Daniels. Są planowane i nieplanowane czyli kontuzje. Ten planowane mają bardzo ważną zaletę: nie są frustrujące. Przy chorobie i kontuzji na ogół jest walka z sobą. Nie wiadomo jak długo potrwa. Zaplanowana przerwa trwa tyle ile zaplanujemy i wiadomo po co jest. :)
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzeba sobie zadać pytanie , czemu ma służyć reset?
Ma to być okres (optymalnie 2 tygodnie) w którym nastąpi odnowa fizyczna i psychiczna naszego organizmu, po okresie żmudnej pracy.
Czy będąc chorym, nasz organizm jest w stanie zainicjować procesy odnowy, w czasie gdy walczy z patogenami a wszystkie siły witalne są spożytkowane w tym kierunku?
Odpowiedz nasuwa sie sama.
Nigdy w życiu przyjacielu! Nigdy w życiu!
Po ustąpieniu choroby, potrzebujemy dodatkowych 2 tygodni żeby w pełni sie zregenerować i w takich przypadkach optymalny 2 tygodniowy okres roztrenowania może przeciągnąć sie nam do 1 miesiąca.
Bartek Olszewski pisze:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedys grupa prowadzona przez bylego trenera kadry zaczela przygotowania juz w pazdzierniku.

Chlopaki rozwalili hale, szaleli na przelajach, ale do glownej czesci sezonu juz nie dojechali.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W tym roku po 2 tygodniowym resecie, cykl przygotowań rozpoczynam 25 listopada i mam nadzieję zabłysnąć na przełomie kwiecień-maj 2014.
wojtek pisze:Kiedys grupa prowadzona przez bylego trenera kadry zaczela przygotowania juz w pazdzierniku.

Chlopaki rozwalili hale, szaleli na przelajach, ale do glownej czesci sezonu juz nie dojechali.
Często sie zdarza, że dysponując super formą na hali, nie jesteśmy w stanie powtórzyć sukcesu latem.
Z przełajami tez bywa podobnie.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ