Zestawa badań dla biegacza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bosman78
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie,
Jaki jest zalecany zestaw badań dla osoby, która chce w miarę bezpiecznie zacząć lub kontynuować swoją przygodę z bieganiem?
biegam od ponad roku, podczas treningów doskwierały mi pewne dolegliwości na szczęści okazało się, iż są to efekty wzmożonego treningu (wcześniej nie uprawiałem sportów wytrzymałościowych) wykonałem min.
- EKG spoczynkowe.
- Echo serca,
- konsultację ortopedyczną.
Wszystkie powyższe badania potwierdziły brak przeciwskazań co do uprawnia tego sportu, czy są może jeszcze jakieś badana, które należy, można wykonać aby potwierdzić faktyczny stan zdrowia i brak ukrytych schorzeń ?
Pozdrawiam
5km-24.22 10km-49,49 "1/2"-02:02:8
"Per aspera ad astra"
PKO
piotr-ek2408
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 57.56

Nieprzeczytany post

Ja bym do tej listy dorzucił próbę wysiłkową. Jeżeli będzie wszystko ok, to nie widzę przeciwskazań. Jeśli ktoś jeszcze coś ma to dopisujcie ;)
Blog: www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=36321
Komentarze: www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=36322

Rekordy życiowe:
5 km: 29.57 - 27 V 2012
10 km: 55.41 - 7 IX 2013
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

teściowa proponowała mi bym jeszcze głowe zbadał jak jej powiedziałem ile chce biegac :bum:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja bym dorzucił jeszcze morfologię. U mnie wzmożony wysiłek, zmiana diety i utrata wagi spowodowały obniżenie poziomu hemoglobiny.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

bosman78 pisze:Mam pytanie,
Jaki jest zalecany zestaw badań dla osoby, która chce w miarę bezpiecznie zacząć lub kontynuować swoją przygodę z bieganiem?
biegam od ponad roku, podczas treningów doskwierały mi pewne dolegliwości na szczęści okazało się, iż są to efekty wzmożonego treningu (wcześniej nie uprawiałem sportów wytrzymałościowych) wykonałem min.
- EKG spoczynkowe.
- Echo serca,
- konsultację ortopedyczną.
Wszystkie powyższe badania potwierdziły brak przeciwskazań co do uprawnia tego sportu, czy są może jeszcze jakieś badana, które należy, można wykonać aby potwierdzić faktyczny stan zdrowia i brak ukrytych schorzeń ?
Pozdrawiam
Bezwględnie morfologię krwii w raz z OB. To powinien robić każdy regularnie, czy biega czy nie. A jak chcesz mieć komplet "nieinwazyjnych" badań serca, to zrób jeszcze Holter 24h. Tylko potem idź do kardiologa, żeby omówić z nim wyniki.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ