Rola spacerów w planie treningowym biegacza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42.20
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak się zastanawiam...Jaki wpływ na organizm osoby biegającej mają spacery? Regeneracyjny?

Wczoraj zaliczyłam długi wybieg (22 km), więc dzisiaj sobie odpuszczam, boli mnie zresztą lekko biodro. Co nie zmienia faktu, że siedzieć nie lubię, a bardzo lubię spacerować i staram się w ten sposób relaksować. Zazwyczaj spokojnie przez godzinę snuję się po mieście.

W pewnym sensie to też trening, tak? Jakie "skutki uboczne", a może korzyści czerpie z tego moje ciało? Istnieje możliwość, że dzięki spacerom lepiej biegamy? Z góry dzięki za odpowiedź.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak istnieje, to niezła forma regeneracji. Spokojny, tlenowy wysiłek a jednak ukrwienie jest wtedy lepsze niż kiedy siedzisz lub leżysz.
Rekordzista Polski Artur Ostrowski stosuje spacery wlasnie w takim celu.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

marsze powinny dobrze wpływać na Twój biegowy rozwój (pod warunkiem, że nie będą Cię aż tak wykańczać żebyś następnego dnia nie miał sił biegać). W wolne dni, będą jak dodatkowy, wyjtkowo lekki, nieobciążający układu ruchu trening.

Z chodzenia będziesz miał wiele korzyści w układzie krążeniowym podobnych do tych powstających przy bieganiu. Finowie, dominujący maratończycy lat 20-30 XX wieku używali długich marszów w swoich treningach.
Krzysiek
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

kiedyś, tu (ok. 1 min.) usłyszałam, że to bardzo dobra forma profilaktyki problemów ze ścięgnem achillesa :)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Co nie zmienia faktu że rola spaceru w planie treningowym jest żadna. Marsz to nie spacer. Marsz z ciężkim plecakiem po urozmaiconym terenem może być całkiem ciężkim wysiłkiem, ale spacer choćby nie wiem jak długi wysiłkiem nie jest.
Podsumowując, jak ktoś lubi to może spacerować ile chce, byle nie wliczał tego jako bodziec do planu treningowego ;). Regeneracyjnie może to swoją rolę pełnić, ale nie ma co tego liczyć jako trening.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Spacer z Arturem Ostrowskim, Rekordzistą Polski na 1500m:
https://vimeo.com/46355487
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziś zaliczyłam 8-kilometrowy spacerek ze znajomymi i ich dzieciakiem. Fajna sprawa, inna perspektywa ;)
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

4 km na basen w pięknych okolicznościach przyrody, szybkie pływanie i inne wodne bicze oraz 4 km powrót do domu w już mniej pięknych okolicznościach przyrody :)
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Co nie zmienia faktu że rola spaceru w planie treningowym jest żadna. Marsz to nie spacer. Marsz z ciężkim plecakiem po urozmaiconym terenem może być całkiem ciężkim wysiłkiem, ale spacer choćby nie wiem jak długi wysiłkiem nie jest.
Podsumowując, jak ktoś lubi to może spacerować ile chce, byle nie wliczał tego jako bodziec do planu treningowego ;). Regeneracyjnie może to swoją rolę pełnić, ale nie ma co tego liczyć jako trening.

Właśnie o taką rolę głównie mi chyba chodzi. Trenuję dużo i często ciężko, więc spokojny spacer dobrze robi na moją niewydolną psychikę :D

A jesli jeszcze mogę przy okazji na przykład zabezpieczyć się przed jakąś kontuzją, albo poprawić technikę, tym bardziej się cieszę.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Spacer z Arturem Ostrowskim, Rekordzistą Polski na 1500m:
https://vimeo.com/46355487

dzięki ;)
New Balance but biegowy