Trening - czy odpowiedni ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
afokado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam amatorsko od 2 miesięcy. Robię dziennie A6W, biegam poniedziałek, środa, piątek, sobota (10 km dla początkujących - 4 treningi w tygodniu). Wtorek i czwartek robię trening ogólnorozwojowy FBW (ćwiczenia na nogi także). Pytanie czy mięśnie nóg nie są nazbyt katowane? Tylko 1 dzień całkowitej regeneracji wystarczy? (niedziela) Czy nie przetrenuje się takim treningiem?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dużo zależy od poziomu z jakiego startowałeś, tego jak długo ogólnie uprawiasz sport, czy wstałeś prosto z kanapy i od razu zacząłeś te 6 treningów w tygodniu, a wreszcie indywidualnych cech i podatności na kontuzje / przetrenowania. Jak się czujesz w czasie i po treningach, masz np. uczucie, że nogi są ciężkie?
Co do zasady 4x10 kilometrów spokojnie + 2x siłownia w tygodniu krzywdy nie zrobi i spokojnie można znieść takie obciążenie.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
afokado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Właściwie można powiedzieć że wstałem z kanapy po roku i zacząłem treningi 5x w tygodniu. Wcześniej była tylko siłownia (rok temu), bieganie nie wchodziło w grę bo jeszcze paliłem papierosy. Podczas treningów biegowych czuje się doskonale i wiem że mam siły na cięższe treningi, ale chce wcześniej organizm przyzwyczaić do wysiłku. Głównie mi chodziło o nogi, czy ten 1 dzień regeneracji wystarcza. Na siłowni ćwiczenie 6x w tygodniu jednej partii mięśni prosiło by się o przetrenowanie. Mięśnie potrzebują czasu na regenerację/rozrost. Więc jakie prawa działają przy bieganiu że mogę ćwiczyć tyle razy i będzie ok? Nurtuje mnie te pytanie
mppietia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tylko na siłowni jak już ćwiczysz, to robisz to z dużym obciążeniem i prawie na maxa, a w bieganiu nie robi się codziennych treningów z maxymalnym obciążeniem, dodatkowo, regeneracja to nie leżenie plackiem na kanapie, aktywna regeneracja, czyli takie lekkie ćwiczenia ogólnorozwojowe, mogą bardzie pomóc niż zaszkodzić, ale wszystko z głową, trzeba słuchać co organizm na to :hejhej:
10k 43'37"
15k 1:14'46"
21k 1:41'14"
www.wybiegamy.pl
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak. Dodatkowo możesz porównać sobie "zawodowców". Biegacze trenują i naście razy w tygodniu - a mięśni używają tych samych. Kulturyści ile razy w tygodniu robią tą samą partię? Pewnie maksymalnie dwa. Jak przełożysz to na amatora, to dalej wyjdzie, że możesz częściej robić spokojne treningi biegowe niż mocne siłowe.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ