Odpowieni trening by nie stracić motywacji

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Może na początek streszczę szybko swoją biegową "karierę" czyli pasmo wzlotów i upadków a potem przejdę do pytania i prośby o porady.
Przygoda z bieganiem zaczęła się w 2009roku i od tego czasu przebiegłem około 2500km z czego 800km w tym roku (najwięcej 250 km w czerwcu)Mam 28 Lat i ważę 85kg(mam nadzieje zgubić jakieś 7kg do wiosny).
W zasadzie do tego roku nie biegałem z jakimiś planami treningowymi, dopiero od lutego tego roku zacząłem biegać według planu Maraton - 24 tygodniowy plan dla początkujących
go na 19 tygodniu ponieważ urodził mi się Syn i przyszły nowe obowiązki i permanentne niewyspanie.

Od 3 miesięcy biegam sobie jak mam wolną chwile ale nie czuje się komfortowo i tempo nie jest najlepsze. Ogółem moje tempo w treningu 10km wynosi około 6:00/km
co wydaje mi się w wieku 28 lat słabym tempem.
Posiadam jakiś tam tani pulsometr według którego bieg w tym tempie to HR na poziomie 170-180 czyli już całkiem wysoko ( z wzorów wynika że mój HRmax to 198).
Lubię biegać ale jak chyba każdy lubię widzieć jakieś efekty i progres. Postawiłem sobie cel aby wiosną biegać 10km lub półmaraton w tempie 4:30 na km.
Postanowiłem że jak bieganie sprawia mi przyjemność i pochłania dużo czasu to muszę zacząć się w tym temacie rozwijać.
Chce biegać 4 razy w tygodniu gdzie ten najdłuższy bieg będzie przypadał na niedzielę. Czy zima jest dobrym momentem na budowę wytrzymałości i prędkości?
Bo od tych 4 lat jak biegam nie widzę progresów w tempie . Gdy stosowałem trening o którym wspominałem to biegałem z pulsometrem i starłem się utrzymywać HR w granicach 145-150 czyli w granicach 75-80% HRmax.
Moje najlepsze wyniki to:
10km – 55:01 = 5:27/km
Półmaraton – 2:17:51 6:02/km
Jaki plan treningowy wybrać na zimę - rozpatrywałem ten Półmaraton dla początkujących - 4 treningi w tygodniu do tego w dni wolne od biegania jakieś ćwiczenia ogólnorozwojowe.

Czy przed rozpoczęciem jakiegoś treningu zrobić sobie test wydolnościowy ? Test coopera czy może ten 5 minutowy Test 5 min ?
Biegać lepiej z pulsometrem czy w tempie wyznaczonym z tego testu? Jestem bardzo zdeterminowany by osiągnąć cel czyli biegać szybciej przy niskim HR.
Do wiosny chcę także zgubić parę zbędnych kilogramów z obecnych 85kg do 78kg.
Mam nadzieje że mój post nie jest napisany zbyt chaotycznie.
PKO
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Na początek (4-5 tygodni) biegaj jak najwięcej I zakresu. To znaczy, albo na wspomnianym przez Ciebie tętnie ok. 150bpm, albo wg temp jakie podaje kalkulator dla Twojej dychy w godzinę, biegaj na tempo między 6:58 a 7:13/km.
Po tych 4-5 tygodniach zrób sobie test, choćby bieg na maksa na dychę, treningowo, chyba, że pod koniec listopada masz jakieś zawody w okolicy. Wyznacz nowy VDOT, nowe strefy tempa, wg których możesz zacząć biegać i ewentualnie włączać trochę treningu specjalistycznego.
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Na początek (4-5 tygodni) biegaj jak najwięcej I zakresu. To znaczy, albo na wspomnianym przez Ciebie tętnie ok. 150bpm, albo wg temp jakie podaje kalkulator dla Twojej dychy w godzinę, biegaj na tempo między 6:58 a 7:13/km.
Ok, nie wybierać żadnego treningu tylko biegać we wspomnianym tempie? Jakie odległości? biegałbym we wtorki,czwartki,soboty i niedziele.
grim80 pisze:.
Po tych 4-5 tygodniach zrób sobie test, choćby bieg na maksa na dychę, treningowo, chyba, że pod koniec listopada masz jakieś zawody w okolicy. Wyznacz nowy VDOT, nowe strefy tempa, wg których możesz zacząć biegać i ewentualnie włączać trochę treningu specjalistycznego.
Zawodów może są ale biegam późnym wieczorem zazwyczaj wtedy mam chwile wolnego.
Strefy to jedno ale jak dobrać trening żeby najefektywniej trenować. Jakie dystanse w jakie dni. Wolę trenować według założonych z góry planów.
Co rozmiesisz poprzez trening specjalistyczny?
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli biegałbyś wt/cz/so/nd, to widziałbym to tak:
- niedziela - BD (bieg długi) - zacznij od ok. 13km
- wtorek, czwartek - po 8km
- sobota - najkrócej, z uwagi na BD następnego dnia, ale może być trochę mocniejszy (tj. tempo ok. 6:30-6:45, przy wyższym tętnie niż 75%HRmax)
Jeżeli dobrze się czujesz na koniec treningu, wykonaj kilka przebieżek - tj. pobiegnij (na początek ok. 50 metrów) szybko i ładnie, a przede wszystkim luźno, potem przejdź w trucht/spacer dla uspokojenia oddechu i tak 4-5 razy.

Pierwszy tydzień zacznij od kilometrażu: 8-8-6-13 (a więc 35km). W kolejnych dodawaj pomału kilometry, bądź w jednym, bądź w kilku treningach. Staraj się, aby skok kilometrażu był max 10%/tydz, a więc przez pierwsze 2 tygodnie w sumie 3km, potem 4km na tydzień (czyli np. każdy trening wydłużasz o kilometr).

A przede wszystkim - biegaj i czerp z tego radość :)
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Jeżeli dobrze się czujesz na koniec treningu, wykonaj kilka przebieżek - tj. pobiegnij (na początek ok. 50 metrów) szybko i ładnie, a przede wszystkim luźno, potem przejdź w trucht/spacer dla uspokojenia oddechu i tak 4-5 razy.
Przebieżki tylko w sobotę i tylko na koniec treningu?

W treningach bardziej operować pulsem czy tempem? Na co bardziej zwracać uwagę?
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie sprecyzowałem, przepraszam - przebieżki możesz nawet po każdym treningu zrobić, jeśli masz ochotę :)
A na co zwracać uwagę? Jak Ci wygodniej ;)
Jak masz płasko, jak na stole, patrz na puls. Jak dużo górek w okolicy - lepiej tempem się kieruj, i to nie chwilowym, a leć np. na średnie 6:55 danego dnia i tego się trzymaj ;)
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

No tak, jak chcesz szybciej biegać na niskim tętnie, to najpierw musisz się wzmocnić tlenowo. Zima to bardzo dobry okres do budowania wytrzymałości (nie prędkości).
Sęk w tym, że do np. 40 minut/10km tak naprawdę czysta szybkość w postaci sprintów lub krótkich odcinków tak naprawdę nie jest większości osób potrzebna.

Żeby poprawić wydolność biegaj na razie nie przekraczając tempa 6'30" (minutę wolniej niż życiówka z dychy). Niedziela jako długi bieg ewentualnie wolniej niż szybciej.
W czwartek jak Cię nosi, to pobiegnij na nieco wyższym tętnie, to niedzieli zdążysz odpocząć.

Co 3-4 tygodnie możesz pobiec wtorkowy bieg celując w konkretną prędkość i porównywać czy tętno spada z biegiem czasu.
Pamiętaj, że najtrudniejszą i zarazem najważniejszą rzeczą jest konsekwencja i regularność. Możesz biegać i 25km/tydzień, ale jak będziesz to powtarzał bez przerw przez pół roku, to więcej zyskasz niż biegając 2x więcej przez 2-3 miesiące i potem mając długą przerwę.
Tomasz.mos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48.2
Życiówka w maratonie: 2.08.12

Nieprzeczytany post

WItam Was serdecznie

Jako nowy forumowicz,chciałem Was zapytać czy biegając 4 razy tygodniowo, średnio koło 11km na trening nie przesadzam aby trochę.
Czuje się świetnie niec mi nie dolega, ścięgna nie dają o sobie znać.
Biegam już od roku bez przerwy a w ogóle od ponad 3 lat tylko wcześniej od października do maja iałem przerwy z uwagi na pogodę teraz w okresie jesień-zima biegam na bieżni.
Teraz przymierzam się do biegu św Mikołaja w Toruniu nie nie chce przesadzić z treningiem.
Bieg jest 8 grudnia jak najlepiej sie przygotować.

Pozdrawiam.
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok to czy taki plan na najbliższy miesiac będzie ok?

tydzien wt czw sob nd
1 8 km 6:40/km 8 km 6:40/km + 5P 6 km 6:40/km 12 km 6:40/km
2 9 km 6:40/km + 5P 9 km 6:15/km 7 km 6:40/km + 5P 13 km 6:40/km
3 10 km 6:40/km 10 km 6:15/km + 6P 8 km 6:40/km 14 km 6:40/km
4 10 km (test) 10 km 6:40/km 7 km 6:40/km + 6P 15 km 6:40/km

Czy po teście w 4 tygodniu we wtorek zrewidować tempo biegu do nowego tempa jeżeli poprawie życiówkę?
Czy systematycznie podnosić kilometry biegu? Czy lepiej robić krótsze biegi w tygodniu a w niedziele dokładać więcej.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Tomasz: robisz 44km/tydz, więc jesteś gotowy do połówki :) Zmień tylko lekko trening: 2x biegnij 10km wolno, bez spinki... bieg weekendowy, długi, rób po min. 15-16km, albo dłużej. A jeden trening w tygodniu możesz zrobić tzw. akcent - czyli na przykład bieg tempem progowym (P) - 2km rozgrzewki - 3km P - 2km schłodzenia. Będzie to trening krótszy, ale intensywniejszy.
Twoje tempo P wyznacz sobie stąd: http://www.attackpoint.org/trainingpace ... 00&vdot=40
albo z kalkulatorów na bieganie.pl

@Lesiex:
- plan fajny i rozsądny
- zwiększanie km zależy od Ciebie, możesz równomiernie wydłużać, bądź zwiększać wyłącznie BD, bądź też dodać nawet piąty trening... Jak celujesz w półmaraton, wydłużaj niedzielnego longa, ale pamiętaj, że bieganie więcej niż 20km / 2,5h na treningu nie ma dla nas, amatorów, większego sensu
- jak najbardziej po teście możesz zmienić tempa - w końcu po to jest test, żeby do niego dostosować kolejny etap treningu ;)
Tomasz.mos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48.2
Życiówka w maratonie: 2.08.12

Nieprzeczytany post

Dzięki @grim80 zastosuje się do Twoich wskazówek.
Nigdy jeszcze nie biegałem z określonym planem treningowym :bleble:
Zawsze do tej pory dystans tempo i do przody :bleble:

Pozdrawiam.
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki,

Dzisiaj zrobię wczorajszy trening bo wczoraj nie dałem rady.
Czy w trakcie treningu wspomagać się jakimiś izotonikami?
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To chemia :) Lepiej zjedz godzinkę przed treningiem banana, a po biegu po prostu napij się wody :)
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A stosować jaka szczególna dietę? Co jeść prze a co po by sie czuć ok i szybko zregenerować?
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

;) I poczytaj dział 'Dieta i suplementacja' :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ