Utrzymanie szczytowej formy na kilka tygodni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
lobuz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, mam pewien problem.

Trenowałem wg Danielsa (24 tygodniowy plan do 5-15km) i wszystko tak wyliczyłem, aby szczyt przyszedł tydzień przed Biegnij Warszawo. Wszystko pięknie się udało - była moc, była życiówka (36:34). Tylko zbytnio nie wiem jak dalej biegać, aby wysoka forma (a nawet zwyżka:P) była możliwa przez następne 3-4 tygodnie (głównie chodzi mi o Bieg Niepodległości, który będzie za miesiąc).
Czy zmniejszyć trochę kilometraż, robić mniej akcentów (do tej pory biegałem 6x w tygodniu z 2-3 akcentami w tygodniu)?
PKO
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

moim skromnym zdaniem powinieneś powtorzyć ostatnie 4 tygodnie które trenowałeś i formę zachowasz/zwiększysz.
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55

Nieprzeczytany post

Może być ciężko utrzymać wysoki poziom . Biegałeś intensywnie przez 24 tygodnie może wystąpić przetrenowanie , znużenie sezonem .Wg mnie utrzymuj 4 faze i obserwuj swój organizm , jak pojawiać się będą problemy ze snem , regeneracją to odpuść trochę treningów.
Sha89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z wypowiedzią powyżej. W taki sposób można się przetrenować.
Awatar użytkownika
lobuz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi, zrobię jak mówicie. Zwłaszcza że ten tydzień poświęciłem na biegi swobodne.
Sha89 pisze:Zgadzam się z wypowiedzią powyżej. W taki sposób można się przetrenować.
O jakim sposobie mówisz?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ