Trening dla sędziego piłkarskiego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ReaSSe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
od paru dobrych miesięcy jestem sędzią piłkarskim i zastanawiam się nad moim treningiem. Chodzi głównie o wytrzymałość i szybkość, lecz trenować mogę tylko w dni powszednie, ew. lekkie rozbieganie w sobotę i w niedzielę bo właśnie w te dni sędziuję. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógłby ułożyć/polecić jakiś plan treningowy. Dodam, że jestem średnio zaawansowany, ciągły bieg 40 minutowy nie sprawia mi większych problemów. Z góry dziękuję za profesjonalną poradę, która może przydać się nie tylko mnie, lecz także innym kolegom sędziom :)
PKO
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

Siemasz.
Też jestem sędzią piłkarskim, z małym stażem(dwadzieścia parę meczy).
Normalnie trenuję bieganie i to mi absolutnie wystarcza do sędziowania trampkarzy, juniorów, A/B/C klasy jako główny i na linii.

Myślę,że możesz trenować 3x w tygodniu. Wychodź na 30-40 minut spokojnego biegu. Nie wiem czy sugerujesz się tętnem czy tempem, ale powinno to być 60-70% HRMax albo spokojny bieg(06:45-06:10/km). Co 2 trening wplataj 6-8 przebieżek(takich fest szybkich biegów, 90-95% twoich możliwości, taki prawie sprint!) Raz w tygodniu zrób bieg dłuższy. Koło 45-50 minut ciągłego biegu. I co 4 tygodnie wydłużaj trening o 5 minut.

Powiedzmy że jak dojdziesz do treningów 60 minut spokojnego biegu i długiego wybiegania 90 minut to styknie ;)

Powodzenia :hejhej:
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

był kiedyś w telewizji taki film o sędziach i była cała masa ćwiczeń jakie wykonują by mieć formę :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

Wiadomo,że ogólnorozwojówka nikomu nie zaszkodziła, ale w ekstraklasie biega się po 10-11 km na mecz, a na szczeblu okręgu i podokręgu do 8 max ;)
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ