Jak bardzo się kwasicie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej!
Prośba do osób, które badają u siebie poziom kwasu mlekowego. Czy możecie podać ile mmoli macie podczas najszybszej części testu i jak prędkość w niej osiągana ma się do prędkości jaką lecicie 5 czy 10km?

Ostatnio podczas pomiaru mleczanu w ostatniej części osiągnąłem 13,5mmol. I nie byłoby w tym nic specjalnie dziwnego, gdyby nie fakt, że taką prędkością biegam 5km. Kurde, przy takim zakwaszeniu powinienem paść po 5min. Nie chcę wiedzieć jak bardzo się kwaszę bijąc życiówkę na 5 czy 10km.
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Zakwaszenie jest taką samą sprawą jak hrmax, czyli kompletnie indywidualną i nieporównywalną. Różni ludzie różnie tolerują i buforują mleczan, zależy to też mocno od rodzaju treningu, tak że nie ma tu co porównywać.
The faster you are, the slower life goes by.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ilość produkowanego kwasu, stopień jego utylizacji, wreszcie tolerancja na mleczan na pewno są w jakimś stopniu cechą indywidualną. Jednak moim zdaniem nie aż tak bardzo żeby były to wartości nieporównywalne. Każdy widział standardowe zestawienie stężenia mleczanu i możliwego czasu trwania biegu. I moim zdaniem ja strasznie wyskakuję ponad taką tabelę, co mnie dziwi i trochę straszy.
Używając analogii do HR Max to tak jakby ktoś powiedział że na treningu miał puls 250, ale to normalne bo HRMax jest cechą indywidualną i nieporównywalną.
EKOERNA71
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jak zaczynalam biegac to bylo tragicznie teraz juz jest spoko!
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

EKOERNA71 pisze:jak zaczynalam biegac to bylo tragicznie teraz juz jest spoko!
To oczywiste, że przy tej samej prędkości teraz kwasisz się znacznie mniej. Jadnak mi chodzi o coś innego. Jakie masz stężenie przy prędkości odpowiadającej życiówce na 5km?
mppietia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tym 250 to przesadziłeś, ale mam znajomego który średnie z 10 km miał 203, a max 220, ja miałem 160-165, a maxa nie pamiętam ale mniej niż 180, tempo podobne, moje nawet szybsze, jak chcesz to porównać?
10k 43'37"
15k 1:14'46"
21k 1:41'14"
www.wybiegamy.pl
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mppietia pisze:Z tym 250 to przesadziłeś
celowo
mppietia pisze: ale mam znajomego który średnie z 10 km miał 203, a max 220, ja miałem 160-165, a maxa nie pamiętam ale mniej niż 180, tempo podobne, moje nawet szybsze, jak chcesz to porównać?
Nie chcę ;-) ale można, oczywiście jako jako % swojego HR max.
Chcę porównywać poziom LA.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ