Nabranie szybkości po pierwszej dziesiątce.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
stanley1200
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49:58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Dwa dni temu pobiegłem ćwierćmaraton w tempie <5min/km. Był to mój pierwszy start w życiu.
Chciałbym za dwa tygodnie pobiec jeszcze 5 km na parkrunie. Jak ma się przygotować do tego startu?
Obecnie jestem w bardzo dobrej dyspozycji. W jaki sposób mogę utrzymać ją jeszcze przez dwa tygodnie?
Czy jest możliwe żeby nabrać jeszcze trochę szybkości (na 10 km na końcówce trochę jej zabrakło).

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

stanley1200 pisze: Dwa dni temu pobiegłem ćwierćmaraton w tempie <5min/km. Był to mój pierwszy start w życiu.
Chciałbym za dwa tygodnie pobiec jeszcze 5 km na parkrunie. Jak ma się przygotować do tego startu?
Obecnie jestem w bardzo dobrej dyspozycji. W jaki sposób mogę utrzymać ją jeszcze przez dwa tygodnie?
Czy jest możliwe żeby nabrać jeszcze trochę szybkości (na 10 km na końcówce trochę jej zabrakło).
Dwa tygodnie czasu to za mało żeby się jakoś specjalnie mocno "przygotowywać", w sensie planu treningowego. Grunt to zadbać o wypoczynek 1-2 dni przed samym biegiem, żeby biec na świeżych nogach.

Jak jesteś w dobrej dyspozycji, jeśli się nie zajedziesz zbyt mocnymi treningami na krótko przed kolejnym biegiem, to ją utrzymasz

Jeśli czegoś Ci zabrakło w końcówce, to raczej wytrzymałości :)

O więcej rad przy takich danych wejściowych trudno. Powodzenia na Parkrunie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ