Zawody 1,2km - jak wyrobić kondycję w tydzień

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Nowabiegaczka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam 16 lat. Za tydzień mam zawody na 1 200m. Nie wiem czy w ogóle się za to brać, jednak chcę spróbować. Dotychczas nie biegałam. Czy da się poprawić kondycję albo chociaż przygotować jakoś na ten bieg w tydzień? Proszę o wskazówki ile dokładnie mogłabym zacząć biegać i czy w ogóle mam szansę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie da się, zbyt mało czasu. Jeżeli nigdy nie biegałaś to musisz uważać, bo mozesz załapać jakieś mikrouszkodzenia i wtedy o biegu raczej nie będzie mowy. Spróbuj dziś co najwyżej troche pobiegać, bez spinania się, bez konkretnego celu. Zobacz, jak Twój organizm zareaguje następnego dnia. Jakiekolwiek treningi szybkościowe, bez odpowiedniej bazy moim zdaniem zbyt wielkiego sensu nie mają.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
Pocket Rocket
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czystym tlenem spróbuj przed biegiem :bum:
"Stay mentally young"
15.06.13 - Początek przygody z bieganiem i pierwszy bieg uliczny na 10km - 44:24
19.10.13 - 39:28
Nowabiegaczka97
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeżeli chciałabym w przyszłości biegać na taki dystans to jaki trening? Proszę o podpowiedź
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Nowabiegaczka97 pisze:Jeżeli chciałabym w przyszłości biegać na taki dystans to jaki trening? Proszę o podpowiedź
ustalmy: jako tako nie ma 1200m :D są jeśli już 1000,800 i 1500 :)

rodzaj treningu zależy od tego jakim jesteś typem biegaczki, ale generalnie na pewno miałabyć dużo wytrzymałości tempowej/szybkościowej - w zimie to pewnie byłyby długie, spokojne biegi (do 8-10km max). a także ok 4-5km biegane na ok 80-90 %.

na razie skup się na najbliższych zawodach (co 2 dzień wykonuj tylko 30-40' spokojnego biegu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ