Dwa maratony w odstępie miesiąca - jak trenować?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
monix23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:28:47

Nieprzeczytany post

Witam,
W niedzielę przebiegłam XXXI Maraton Wrocławski. Był to mój pierwszy maraton w życiu, ukończyłam go z czasem 3:28:47. Planuję wziąć udział w Maratonie Poznańskim 13 października. Jak powinnam trenować, aby nie przeciążyć organizmu i osiągnąć porównywalny wynik? Zaznaczę, że niedzielny bieg ukończyłam z bardzo dobrym samopoczuciem, bez żadnych problemów. Mój plan treningowy był praktycznie identyczny z planem dla średniozaawansowanych (trening 5 razy w tygodniu) ze strony www.bieganie.pl. Plan w całości zrealizowałam. Jak powinien wyglądać pierwszy tydzień po maratonie a jak kolejne przed Maratonem Poznańskim? Proszę o jakieś rady i wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie :)
PKO
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Pierwszy tydzień po starcie to odpoczynek, truchty i bieganie bardzo spokojne, odpoczynek - niekoniecznie dużo km-ów, głównie trzeba się odbudować, spokój bym zalecał bo i tak nic już nie wytrenujesz i oprzyj się na przekazie, że trzeba głównie odpocząć. Maraton to mocna jednostka i odpowiedni odpoczynek po nim może dać chwilowy wzrost dyspozycji na 3-4 tygodnie po starcie, ja tak właśnie zawsze po maratonie robiąc przez 2-3 tygodnie tylko bardzo spokojne treningi kilkakrotnie biegałem życiówkę na 10km. Dlatego drugi tydzień ja bym już biegał więcej ale dalej spokojnie, tempa najwyżej do maratońskich, objętość do ok 0,7 x maksymalna biegana w cyklu do Wrocławia, 3 tydzień 10% mniej biegania i można już ze dwa akcenty pobiegać ale nie bardzo ciężkie, tak dla pobudzenia, ostatni tydzień lajtowy - podobnie jak przed tym startem bo dobrze Ci poszło wiec chyba ten ostatni tydzień był ok.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja robię 1. tydzień bardzo odpoczynkowo, tylko lekkie przebieżki, a potem powtarzam ostatnie 3 tygodnie planu do pierwszego maratonu, ale bez napinania się. Przy czym biegi długie maksymalnie 20-25 km i spokojnym tempem. Główny nacisk na regenerację i podtrzymanie formy. Przez te 4 tygodnie nie da się wiele poprawić, ale można mnóstwo zepsuć przeginając.
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim gratulacje wspanialego wyniku. Jak zrobilas ponizej 3:30 w pierwszym maratonie, to strach sie bac co bedzie dalej

Ja sluchalam mojego maratonowego ojca
http://www.halhigdon.com/training/51153 ... ng-Program

Tu jest program na maraton za miesiac.
Week Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
4 Rest 2 m run 3 m run 4 m run Rest 6 m run 1-2 hours
3 Rest 3 m run 6 m run 3 m run Rest 6 m run 2 hours
2 Rest 4 m run 6 m run 4 m run Rest 6 m run 2-3 hours
1 Rest 2 m run 3 m run Rest Rest 2 m run Marathon

Powodzenia. Ja poprawilam wynik 4 tygodnie po nawet na bardziej pofalowanej trasie.
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ