Tętno

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jsz79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem początkującym biegaczem, biegam bo chcę schudnąć. Obliczyłam sobie, że powinnam biegać z tętnem 112-130 BPM. wczoraj po raz pierwszy biegałam z pulsometrem i z moich pomiarów wyszło, że średnie tętno miałam 166BPM a max. 180BPM. Aby osiągnąć 112-130 to praktycznie musiałabym iść spacerkiem. Jak tylko zaczynałam truchtać to od razu tętno było powyżej 160BPM. Czy to oznacza, że pulsometr źle mierzy?? Sprawdzałam jego wskazania w domu z ciśnieniomierzem i oba urządzenia pokazywały to samo, ale to było mierzone w spoczynku, a w ruchu nie mam jak sprawdzić??
PKO
Awatar użytkownika
yagoolar
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:18

Nieprzeczytany post

Z każdym tygodniem treningu tętno powinnaś mieć niższe dla danej prędkości. Zatem na początek - marszobieg.
Daniel92
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:58

Nieprzeczytany post

moze jestes "ponadprzecietny" i masz wyzszy puls niz inni (bo z Twojej wypowiedzi wnioskuje ze Tmax wyliczyles z jakiegos wzoru a nie z mozliwosci wlasnego organizmu. byc moze dla Ciebie Tmax bedzie wynosilo 220 albo po prostu masz bardzo slabo wydolnosc czy duza nadwage i puls szybko rosnie ciezko co kolwiek powiedziec bo malo napisales
jsz79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tmax obliczylam ze wzoru 220-wiek. Nadwagi nie mam. BMI w normie. Biegam od 12.08, w formie marszobiegow, w tej chwili 3x7min bieg i 3x4min marsz. rozumiem, ze pulsometr jest raczej ok.
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Tak, raczej ok. U mnie na przykład pokazuje 152-160+, przy bardzo wolnym biegu. Wracam do biegania po przerwie 4 miesiące, a wcześniej sporo biegałem. Także niestety na początku wysoki puls to normalna sprawa. Ale za to później jak się już jest w stanie biegać przy 70-75% HRmax, to bieganie staje się jeszcze przyjemniejsze :usmiech:
jsz79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za odpowiedzi. martwilam sie, ze pulsometr jest do "bani". zastanawiam sie z jakim tetnem powinnam biegac, zeby pozbyc sie tych niechcianych 2kg, skoro reguła 70-75%Hrmax sie nie sprawdza??
jsz79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

znalazlam cos takiego:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004
z tego co sobie policzylam, to ,zeby biegac na 75%HRR to powinnam biegac z tetnem161BPM wiec moja średnia 166BPM wyglada juz nieco lepiej
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Żeby tętno na poziomie 161 uderzeń wynosiło 75% HRmax to maksymalne musiałabyś mieć na poziomie 212. Masz tak wysokie :oczko: ?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Adrian koleżanka napisała, że chodzi o rezerwę tętna (HRR) :bleble:
Choć z artykułu o używaniu pulsometru pamiętam, że jeśli mowa o HRR, to raczej na bieg spokojny podaje się 70% HRR.

Nie martw się tym, za 2-3 miesiące będzie niższe a jak nie, to wtedy można pomyśleć czy zmienić plan albo czy robisz coś źle.
Póki co grunt to systematyczność i odpowiedni odpoczynek.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ