Trening przed półmaratonem
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam 15 lat i rozmarzyłem się na tyle, że chciałbym w maju 2014 pobiec półmaraton. 5km robię w granicach 21 minut, większe dystanse zdarzało mi się biegać nie wiele razy, a jak już to w górskich trasach. Mam 180 cm zrostu, ważę 61kg, czy ktoś mógłby udzielić mi kilku porad odnośnie treningu?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Z tego co wiem, to w większości półmaratonów czy maratonów nie mogą startować osoby poniżej 18 roku życia. Na Twoim miejscu jeszcze raz bym się zastanowił czy nie lepiej byłoby, póki jesteś bardzo młody, popracować nad szybkością i skupić się na krótkich dystansach, a dopiero za kilka lat pomyśleć o nieco dłuższych 

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- Buster
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:47
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Dokładnie, myśl nad techniką, rozwijaj szybkość w krótkich dystansach. Długie dystanse są raczej dla osób, które już nie mają szans zaistnieć na bieżni, niestety 

Biegam by żyć
www.biegambyzyc.blogspot.com
www.biegambyzyc.blogspot.com
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Wcale nie jest za późno
Jest tutaj co najmniej jedna osoba po 40-stce, która biega średnie dystanse i z tego co wiem osiąga dobre wyniki. Obserwując moich znajomych widze, że Ci, którzy za dzieciaka trenowali w klubie, teraz nawet po kilku czy kilkunastu latach przerwy robią o wiele szybsze postępy niż przeciętny człowiek, który nigdy poza WFem nie miał większej styczności ze sportem. Owszem, 15 lat to już nie jest tak mało, ale też nie jest chyba późno. Z tego co pamiętam to Jerzy Skarżyński zaczynał swoją przygodę z bieganiem gdzieś koło 20 roku życia, wcześniej nie osiągając jakichś kosmicznych wyników w bieganiu.

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/