Trening przed półmaratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tomecky34
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam 15 lat i rozmarzyłem się na tyle, że chciałbym w maju 2014 pobiec półmaraton. 5km robię w granicach 21 minut, większe dystanse zdarzało mi się biegać nie wiele razy, a jak już to w górskich trasach. Mam 180 cm zrostu, ważę 61kg, czy ktoś mógłby udzielić mi kilku porad odnośnie treningu?
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co wiem, to w większości półmaratonów czy maratonów nie mogą startować osoby poniżej 18 roku życia. Na Twoim miejscu jeszcze raz bym się zastanowił czy nie lepiej byłoby, póki jesteś bardzo młody, popracować nad szybkością i skupić się na krótkich dystansach, a dopiero za kilka lat pomyśleć o nieco dłuższych :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
Buster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:47
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie, myśl nad techniką, rozwijaj szybkość w krótkich dystansach. Długie dystanse są raczej dla osób, które już nie mają szans zaistnieć na bieżni, niestety :(
Tomecky34
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Półmaraton jest dozwolony w moim mieście od 16 roku życia. Na bieżnie jest dla mnie za późno, czuję się słabo nawet na dystansie na 1000m
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wcale nie jest za późno :usmiech: Jest tutaj co najmniej jedna osoba po 40-stce, która biega średnie dystanse i z tego co wiem osiąga dobre wyniki. Obserwując moich znajomych widze, że Ci, którzy za dzieciaka trenowali w klubie, teraz nawet po kilku czy kilkunastu latach przerwy robią o wiele szybsze postępy niż przeciętny człowiek, który nigdy poza WFem nie miał większej styczności ze sportem. Owszem, 15 lat to już nie jest tak mało, ale też nie jest chyba późno. Z tego co pamiętam to Jerzy Skarżyński zaczynał swoją przygodę z bieganiem gdzieś koło 20 roku życia, wcześniej nie osiągając jakichś kosmicznych wyników w bieganiu.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ