jazda na rowerze w przygotowaniach do maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
markowski86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Startuję w Poznaniu 13października, ale od zeszłego wtorku męczy mnie dzwiny ból w lewej stopie (problem opisałem w moim poście viewtopic.php?f=2&t=36641).
Biegać chwilowo nie mogę, ale podczas jazdy na rowerze nie czuję żadnego bólu więc pomyślałem o tym, żeby tymczasowo przygotowanie biegowe zastąpić treningami rowerowymi (mam rower crossowy i jeżdżę tylko po asfalcie lub rowerek stacjonarny). Wiem, że rower w żaden sposób nie zastąpi butów, ale czy jest szansa, żeby nie wypaść z formy? W jaki ewentualnie sposób jeździć (ile km, jak często i w jakim tempie), żeby podtrzymać przygotowania pod maraton? Chcę zejść poniżej 4h.
Dla przykładu wczoraj przejechałem 36km w 01:19:30 (jechałem na 80-85% swoich możliwości).

Prosze o poradę,
''Biegnij jeśli możesz, idź jeśli musisz, czołgaj się jeśli nie masz wyboru- tylko nigdy się nie poddawaj!''

10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''

Blog
Komentarze
PKO
Krzychu N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49'58"
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Według mnie rower nie zstąpi biegania w przygotowaniu do maratonu. A za stopą to do ortopedy.
http://forenergy.pl/
Duży wybór odżywek firm ENERVIT, VITARGO.
Sprawdź ceny!!
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Podpisze sie pod Krzychem. Rower mozna raz w tygodniu jako cross, ale nie zamiast.
Kolega, biegajacy od liceum, szybki i doswiadczony, probowal w ten sposob utrzymac wydolnosc, leczyc kontuzje i przygotowac do maratonu. I maraton byl doga krzyzowa i najgorszym doswiadczeniem biegowym. Ukonczyl w 3:30, normalnie biega ponizej 3.
Uznal, ze nie warto.
Na tym dystansie wszystkie niedociagniecia treningowe wylaza. Nie da sie sfingowac
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
markowski86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Krzychu N pisze:Według mnie rower nie zstąpi biegania w przygotowaniu do maratonu. A za stopą to do ortopedy.
No chyba ortopeda będzie konieczny:( zobaczymy co to i czy dam rade w ogóle wystartować w Poznaniu...
''Biegnij jeśli możesz, idź jeśli musisz, czołgaj się jeśli nie masz wyboru- tylko nigdy się nie poddawaj!''

10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''

Blog
Komentarze
markowski86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

DariaB pisze:Podpisze sie pod Krzychem. Rower mozna raz w tygodniu jako cross, ale nie zamiast.
Kolega, biegajacy od liceum, szybki i doswiadczony, probowal w ten sposob utrzymac wydolnosc, leczyc kontuzje i przygotowac do maratonu. I maraton byl doga krzyzowa i najgorszym doswiadczeniem biegowym. Ukonczyl w 3:30, normalnie biega ponizej 3.
Uznal, ze nie warto.
Na tym dystansie wszystkie niedociagniecia treningowe wylaza. Nie da sie sfingowac
Niestety potwierdziłeś moje obawy, że rowerem nie dam rady zastąpić biegania:(

Dzięki!

10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''

Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie zastąpi, ale też nie zaszkodzi. Na pewno forma tak szybko nie ucieknie jak będziesz dużo jeździł, szczególnie na poziomie 4h w maratonie. Wytrawni rowerzyści zwykle mało czasu potrzebują, żeby się do maratonu przygotować.
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

Mi np. rower bardzo pomaga w regeneracji. Zauważyłem, że jak sobie tak pojeżdżę godzinkę w dzień po ciężkim treningu to na drugi dzień nogi mam jak nowe :) Oczywiście staram się unikać jazdy na zbyt twardym przełożeniu i nie szarżuję pod górkę.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ