Witam,
do którego momentu utrzymywać normalne treningi?
biegam co 2 dzień, w dniach "na tygodniu" każdy trening ok 12-13km (w tym jeden interwałowy) a trening weekendowy 20+ ostatnio już po 25 tak, aby utrzymać bieg ponad 2h30m.
debiut wrocław 15/09.
planuję dziś trening w tempie szybszym od startowego, weekend ponad 2h:30 oczywiście wolno gdziś 6:15min/km.
Szkoły są różne, chciałem zapytać was, jako doświadczonymch maratończyków. wiem, że ostatni tydzień, to już tylko kilka luźnych treningów krótszych niż zwykle gdzieś ok 7km, lekkim tempem, no i ostatnie długie wybieganie 2 tyg przed? tak, żebym w niedzielę poprzedzającą maraton nie robił już takiego długiego treningu, tylko też krótki?
Ostatni miesiąc przed maratonem (debiut)
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: brak
Poczytaj sobie o taperingu np. to: http://team.entre.pl/index.php?str=artykuly&id=9
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 50:20
dzięki:)
bvardzo przydatny artykuł.
w takim razie dziś sobie pobiegam jeszcze standardowo, w niedzielę długie 25 km, a później stopniowo delikatnie będę skracał treningi, tak aby w ostatnim tygodniu jyuż tylko wychodzić na jakieś 5-6 km:)
bvardzo przydatny artykuł.
w takim razie dziś sobie pobiegam jeszcze standardowo, w niedzielę długie 25 km, a później stopniowo delikatnie będę skracał treningi, tak aby w ostatnim tygodniu jyuż tylko wychodzić na jakieś 5-6 km:)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Cześć,
Również biegnę we Wro
Wydaje mi się ze ostatnie długi bieg wypada tydzień później czyli 25.08.
Od tej niedzieli wypada 3 tyg do startu.
A artykuł o taperingu świetny.
Powodzenia.
Również biegnę we Wro

Wydaje mi się ze ostatnie długi bieg wypada tydzień później czyli 25.08.
Od tej niedzieli wypada 3 tyg do startu.
A artykuł o taperingu świetny.
Powodzenia.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 50:20
Hej, racja źle napisałem:) w niedzielę teraz i jeszcze za tydzień zrobię ponad 25 a później już niedzielne biegi max 15:) a ostatni tydzień już calkowite wyciszenie i lekkie roziegania:)
mam nadzieję, że nei będzie upału:) do tej pory wszytskie moje starty, sprzyjały pogodowo:)
silesia marathon (półmarathon) idealne warunki, rybnicki księżycowy półmaraton idelanie choć trochę zbyt ciepło. mam nadzieję, że na start we wrocku ustawimy się przy ok 16 stopniach i zachmurzeniu;) to takie moje pobożne życzeniie:)
mam nadzieję, że nei będzie upału:) do tej pory wszytskie moje starty, sprzyjały pogodowo:)
silesia marathon (półmarathon) idealne warunki, rybnicki księżycowy półmaraton idelanie choć trochę zbyt ciepło. mam nadzieję, że na start we wrocku ustawimy się przy ok 16 stopniach i zachmurzeniu;) to takie moje pobożne życzeniie:)