Maraton Poznań w czasie 3:45

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mi83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam jak szacujecie moje szanse na zbliżenie się do granicy 3:45 w październikowym maratonie poznańskim?
Kilka istotnych info o mnie. Biegam od stycznia 2012 , w swoim debiucie na Orlen maratonie miałem czas 4:09, półmaraton 1:53 na treningu. Od lipca zacząłem mocne przygotowania wydłużyłem swój tygodniowy kilometraż o około 20km.Obecnie jest to w granicach 55km. W początkowej fazie przygotowań miałem, zamiar zaatakować złamanie 4:00h, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zauważyłem znaczny wzrost formy względem wcześniejszych przygotowań, stąd ochota na 3:45.Co rozumiem poprzez wzrost formy... mianowicie w przygotowaniach do Orlen Maratonu długie wybiegania miałem w granicach 6:00, przy tętnie średnim 150 uderzeń, natomiast obecnie przy tym samym tętnie wychodzi mi 5:20 - 5:25 na km.
Proszę o opinię doświadczonych biegaczy( może mieliście podobny dylemat), czy mogę marzyć o 3:45, czy raczej skoncentrować się na złamaniu 4 h?

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

czas mozliwy do zrobienie warto by dzisiaj sprawdzic jak bedzie teraz na polmaratonie lub jakims tescie ,ala 30km .

wolne dlugie biegi w granicach 150 /minute to duzo a jakie tetno max masz?
mi83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Maxa mam 193 uderzenia, wcześniej do maratonu też biegałem na 150, może spowodowane to jest profilem moich tras biegowych, gdzie jest spora różnica wzniesień i tam tętno mocno skacze.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Marzyć można tylko by marzenia zrealizować trzeba dobrze się do tego przygotować. Te twoje wybiegania w tempie 5,20-5,30 to stanowczo za szybko, one nie tylko świadczą o twoim wzroście możliwości ale też o złym treningu, powinieneś to biegać koło 6 minut, w tempach o jakich piszesz to ja takie treningi biegałem przed zrobieniem 3,15 w Poznaniu. Do tego biegi długie czy wolne rozbiegania to nie są właściwe momenty by sprawdzać swoją formę - to spory bład często robiony bo większość biegających próbuje potwierdzać się na każdym treningu - tylko po co? Tak biegając nie osiągasz celu takiego treningu (fizjologicznego), nie budujesz odpowiedniej podstawy dla wytrzymałości i potem będzie klops, przyhamuj i biegaj odpowiednim tempem do celu i możliwości - chyba, ze te raptownie się podniosły ale tu trzeba test zrobić (10km, HM) i wtedy dobrać nowy cel i właściwe srodki. Objętosć masz dobrą pod 3,45 tylko zwolnij nieco - będzie lepiej i mniej się styrasz.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

i juz wszystko jasne !

jesli tak biegasz to znaczy ,ze tetno jest zawysokie i trzeba zwolnic,organizm musi sie nauczyc czerpac energie z zapasow tluszczy.

Jesli masz trudna trase to ok mozesz biegac ,ale biegaj wtedy wolniej .
W zasadzie biegi dlugi do maratonu sa wolne wykonywane po jak najmniejszej ilosci pofaldowanym tereni,czyli---- jak [[[plasko]]] .

Mozna biegac w terenie ,ale tam jest trening bardzie angazujacy miesnie wiecej inaczej i mocniej.

Pewnie w twoim przypadku bieganie na tetno do max 135 bylo by akurat.
A jakie robisz akcenty czyli [interwaly i biegi progowe]?
mi83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za podpowiedzi. Szczerze mówiąc tak przyzwyczaiłem organizm do tych 150 uderzeń, że ciężko będzie się przestawić na tempo 6:00. Na szczęście jest to wykonalne:)

Co do akcentów to stosowałem trening pod biegowy do pierwszego maratonu. Teraz raczej koncentruję się na utrzymaniu zwiększonego kilometrażu. A sam fakt, że biegam po bardzo zróżnicowanym terenie na pewno w jakimś stopniu utrzyma, a może i wzmocnie siłę biegową:)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Powinieneś raz w tygodniu tempo jakieś biegać, takie jednostki np:
10-14 km ciągłego (w miarę płasko by to biec na równej intensywności) w tempie koło 5,10-5,15
2x 3km na przerwie 3 minuty truchtu w tempie 5,00
2x4km na przerwie 4 minuty truchtu w tempie 5,00
bieg tempo maraton 5,20 15-20km
Ale to raz w tygodniu, reszta to objętość po 6,00 - powinno styknąć
Pozdrawiam
Michał
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ