złamać 18 minut na 5 km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ostatnio zacząłem trenować metodą Danielsa, nie zapoznałem sie jeszcze dokladnie ze wszystkim, robie jeszcze błedy, ale w przeciagu 2 miesiecy potrafiłem z zyciowki na 5 km urwać az 5 minut, moja obecna życiówka, to 19 minut 44 sekundy, dla mnie to ogromny progress bo kiedyś biegałem ten dystans w czasei 25 minut i byłem niezle zziajany. Dzieki treningowi poprawiłem ekonomicznośc biegu, kadencje, nawet nie wiedziałem ze moze to dać takie efekty !, moim marzeniem jest złamac 18 minut czy to jest możliwe ?
- BartoszW
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat
Jasne że jest możliwe. Pokombinuj treningiem. Teraz na pewno będziesz potrzebował czegoś więcej niż zwykłego biegania.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
-
- Rozgrzewający Się
Myślę że muszę poćwiczyć nad siłą biegową i również skupić się na treningu ogólnorozwojowym, oprócz biegania wzbogacam trening pływaniem, pływam parę km kraulem i motylkiem, tylko czy to wystarczy jako uzupełnienie treningu ?
- TrzymamTempo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:18
- Kontakt:
Bardzo ładnie i szybko ogarnąłeś piątke w dobrym czasie więc pewnie masz spore szanse na łamanie 18 - tki.
Pływanie ok.
Dorzuć do tego ćwiczenia siłowe, które można wykonać w warunkach domowych byś wzmocnił całe ciało.
Z ciekawości powiedz jak wygladał Twoj standardowy dotychczasowy trening biegowy.
Pływanie ok.
Dorzuć do tego ćwiczenia siłowe, które można wykonać w warunkach domowych byś wzmocnił całe ciało.
Z ciekawości powiedz jak wygladał Twoj standardowy dotychczasowy trening biegowy.
- BartoszW
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat
Fajnie że robisz coś dodatkowo jednakże raczej nie będzie to miało wielkiego wpływu na wynik z biegania.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
- TrzymamTempo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:18
- Kontakt:
Troche zbyt umniejszasz w tym momencie... Tak się składa, że pływanie ma znakomity wpływ na ciało.BartoszW pisze:Fajnie że robisz coś dodatkowo jednakże raczej nie będzie to miało wielkiego wpływu na wynik z biegania.
To bardzo dobra podstawa do treningu biegowego. Nie można tylko na niej bazować.
Ale jako dodatek na pewno świetna i godna polecenia ze względu na wiele walorów.
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Łatwiej zejść na piątkę z 25 na 20 niż z 20 na 18. Pływanie to świetne uzupełnienie treningu biegowego, zwłaszcza latem gdy czasem trening biegowy może przynosić więcej szkody niż pożytku. Pytanie o to pływanie oraz o dokładność wypowiedzi by to miało sens - pływasz kilka kilometrów kraulem i motylkiem - dziennie, tygodniowo, miesięcznie, rocznie - to dosyć istotne. No i dlaczego tylko 18 minut jest twoim marzeniem, w kontekście tego co piszesz powinno to być twoim celem w pewnej realnej perspektywie, o którą mógłbyś zapytać.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
-
- Rozgrzewający Się
mihumor, kiedy nie biegam to chodze rano na basen, przecietne przepływam 2 - 3 km na kazdym treningu, zaczynam od stylu motylkowego przepływam 40 długosci basenu 25 metrowego czy 1 km, pozniej przerwa krótka i kraul zazwyczaj 1 , lub, 1,5 km. Pływam w zasadzie tymi dwoma stylami. Dzięki pływaniu mocno poprawiła mi sie wydolność tlenowa, i kondycja, niewątpliwe wyrobiłem tez mięsne górnej partii ciała ale również i nóg, wiec uważam że pływanie ma duży wpływ na moje lepsze wyniki. chce tez zacząć z ćwiczeniami siłowymi.
Mike 1982 zapewniam cię ze nie jest to pomyłka z pomiarem, wiem że apka płata czasami figle, ale akurat ten dystans na którym biegam 5 km i 10 mam dobrze zmierzony i do pomiaru czasu używam również stopera w moim pulsomierzu wiec o pomyłce nie ma mowy. Myślę nad treningiem ogólnorozwojowym ale tez nie chce za bardzo skupiać sie na nim, bo w końcu bieganie to podstawa. Macie jakies dobre ćwiczenia na poprawę i wzmocnienie mięśni u biegacza ?
Mike 1982 zapewniam cię ze nie jest to pomyłka z pomiarem, wiem że apka płata czasami figle, ale akurat ten dystans na którym biegam 5 km i 10 mam dobrze zmierzony i do pomiaru czasu używam również stopera w moim pulsomierzu wiec o pomyłce nie ma mowy. Myślę nad treningiem ogólnorozwojowym ale tez nie chce za bardzo skupiać sie na nim, bo w końcu bieganie to podstawa. Macie jakies dobre ćwiczenia na poprawę i wzmocnienie mięśni u biegacza ?
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli tak pływasz 2-3 razy w tygodniu to moim zdaniem, żadne dodatkowe ćwiczenia siłowe nie są Ci potrzebne, zwłaszcza przy bieganiu do 10km i w zakresie czasu o jakim piszesz, także możliwości rozwoju, to zawsze zdążysz dołożyć ale jeśli pływasz 1000m motylkiem to nie będziesz głupich pompek dymać czy robić stabilizacji bo to Ci daje pływanie z nawiązką. Przy uzupełnianiu treningu biegowego pływaniem pojawiają się problemy ze zmęczeniem mięśni nóg, skurcze itp niemniej to już dotyczy dużej ilości biegania i dużych jednostek treningowych (ponad 20km czy dużej ilości temp), dodatkowo ja mam swój przelicznik i pływanie dodaję czasem do biegania (zwłaszcza w upały) jako zamiennik wolnego biegania, każdy kilometr pływania przeliczam na 3,5km biegu wolnego - jeśli dorobię 6km pływania tygodniowo w upale odpuszczam 10-20km biegu i źle mi to nie zrobiło, do tego zauważyłem, ze łączenie treningu biegowego z pływaniem świetnie pomaga zrobić wagę startową a funkcja zamienna w tygodniach przedstartowych fajnie odciąża z ciężkiego treningu.
Słuszna twa obserwacja oi przełożeniu pływania na lepszy wynik w biegu - w drugą stronę też to tak działa i przy regularnym bieganiu po roku przerwy w pływaniu starcza mi 3-4 dni pływania by swobodnie i szybko pływać. Generalnie to tak trzymaj - ja popieram
Słuszna twa obserwacja oi przełożeniu pływania na lepszy wynik w biegu - w drugą stronę też to tak działa i przy regularnym bieganiu po roku przerwy w pływaniu starcza mi 3-4 dni pływania by swobodnie i szybko pływać. Generalnie to tak trzymaj - ja popieram
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
mihumor pisze:głupich pompek dymać czy robić stabilizacji bo to Ci daje pływanie z nawiązką.
No... nie. Pływanie popieram, ale to nie tak, że ono jest wszystkoćwiczącym lekarstwem na zaniedbane mięśnie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
Bylon - pływałeś kiedyś coś motylkiem albo 2km szybkim kraulem skoro coś wspomoinasz o zaniedbanych mięśniach? Łączyłeś intensywne pływanie z treningiem biegowym? Miałeś z tego jakieś wyniki i obserwacje? Do biegania wystarczy, nie mówimy o zawodach strong menów czy kreowaniu masy i rzeźby.
Dybkos - na poziomie docelowym 5km 18 minut? chyba żartujesz. Takie bieganie nie wymaga chyba przesadnie szybkich ruchów mięśni by tu pisać o przesadnej dbałości o dynamikę . Aż boję się teraz siłę robiść w domu bo te wszystkie ćwiczenia to przecież jeszcze ciut wolniejsze ruchy niż w pływaniu - wszystkie szkoły każą to dymać a ja tu się dowiaduję, że to mordowanie dynamiki.
Mowa o amatorskim bieganiu na dosyć średnim poziomie przypominam, gdzie nie problemem jest dynamika ale braki w koordynacji, ogólnorozwojówce, rozciągnięciu, gibkości, złym składzie ciała i masie innych podstawowych pierdolotów do poprawienia.
Dybkos - na poziomie docelowym 5km 18 minut? chyba żartujesz. Takie bieganie nie wymaga chyba przesadnie szybkich ruchów mięśni by tu pisać o przesadnej dbałości o dynamikę . Aż boję się teraz siłę robiść w domu bo te wszystkie ćwiczenia to przecież jeszcze ciut wolniejsze ruchy niż w pływaniu - wszystkie szkoły każą to dymać a ja tu się dowiaduję, że to mordowanie dynamiki.
Mowa o amatorskim bieganiu na dosyć średnim poziomie przypominam, gdzie nie problemem jest dynamika ale braki w koordynacji, ogólnorozwojówce, rozciągnięciu, gibkości, złym składzie ciała i masie innych podstawowych pierdolotów do poprawienia.