złamać 18 minut na 5 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maxxxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio zacząłem trenować metodą Danielsa, nie zapoznałem sie jeszcze dokladnie ze wszystkim, robie jeszcze błedy, ale w przeciagu 2 miesiecy potrafiłem z zyciowki na 5 km urwać az 5 minut, moja obecna życiówka, to 19 minut 44 sekundy, dla mnie to ogromny progress bo kiedyś biegałem ten dystans w czasei 25 minut i byłem niezle zziajany. Dzieki treningowi poprawiłem ekonomicznośc biegu, kadencje, nawet nie wiedziałem ze moze to dać takie efekty !, moim marzeniem jest złamac 18 minut czy to jest możliwe ?
PKO
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat

Nieprzeczytany post

Jasne że jest możliwe. Pokombinuj treningiem. Teraz na pewno będziesz potrzebował czegoś więcej niż zwykłego biegania.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
maxxxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę że muszę poćwiczyć nad siłą biegową i również skupić się na treningu ogólnorozwojowym, oprócz biegania wzbogacam trening pływaniem, pływam parę km kraulem i motylkiem, tylko czy to wystarczy jako uzupełnienie treningu ?
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo ładnie i szybko ogarnąłeś piątke w dobrym czasie więc pewnie masz spore szanse na łamanie 18 - tki.
Pływanie ok.
Dorzuć do tego ćwiczenia siłowe, które można wykonać w warunkach domowych byś wzmocnił całe ciało.
Z ciekawości powiedz jak wygladał Twoj standardowy dotychczasowy trening biegowy.
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat

Nieprzeczytany post

Fajnie że robisz coś dodatkowo jednakże raczej nie będzie to miało wielkiego wpływu na wynik z biegania.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

BartoszW pisze:Fajnie że robisz coś dodatkowo jednakże raczej nie będzie to miało wielkiego wpływu na wynik z biegania.
Troche zbyt umniejszasz w tym momencie... Tak się składa, że pływanie ma znakomity wpływ na ciało.
To bardzo dobra podstawa do treningu biegowego. Nie można tylko na niej bazować.
Ale jako dodatek na pewno świetna i godna polecenia ze względu na wiele walorów.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Łatwiej zejść na piątkę z 25 na 20 niż z 20 na 18. Pływanie to świetne uzupełnienie treningu biegowego, zwłaszcza latem gdy czasem trening biegowy może przynosić więcej szkody niż pożytku. Pytanie o to pływanie oraz o dokładność wypowiedzi by to miało sens - pływasz kilka kilometrów kraulem i motylkiem - dziennie, tygodniowo, miesięcznie, rocznie - to dosyć istotne. No i dlaczego tylko 18 minut jest twoim marzeniem, w kontekście tego co piszesz powinno to być twoim celem w pewnej realnej perspektywie, o którą mógłbyś zapytać.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
mike1982
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ten wynik to z zawodów czy z treningu? Pytam bo jeśli biegasz np. z telefonem z GPS to wyniki potrafią bardzo mocno przekłamywać...
maxxxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mihumor, kiedy nie biegam to chodze rano na basen, przecietne przepływam 2 - 3 km na kazdym treningu, zaczynam od stylu motylkowego przepływam 40 długosci basenu 25 metrowego czy 1 km, pozniej przerwa krótka i kraul zazwyczaj 1 , lub, 1,5 km. Pływam w zasadzie tymi dwoma stylami. Dzięki pływaniu mocno poprawiła mi sie wydolność tlenowa, i kondycja, niewątpliwe wyrobiłem tez mięsne górnej partii ciała ale również i nóg, wiec uważam że pływanie ma duży wpływ na moje lepsze wyniki. chce tez zacząć z ćwiczeniami siłowymi.

Mike 1982 zapewniam cię ze nie jest to pomyłka z pomiarem, wiem że apka płata czasami figle, ale akurat ten dystans na którym biegam 5 km i 10 mam dobrze zmierzony i do pomiaru czasu używam również stopera w moim pulsomierzu wiec o pomyłce nie ma mowy. Myślę nad treningiem ogólnorozwojowym ale tez nie chce za bardzo skupiać sie na nim, bo w końcu bieganie to podstawa. Macie jakies dobre ćwiczenia na poprawę i wzmocnienie mięśni u biegacza ?
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli tak pływasz 2-3 razy w tygodniu to moim zdaniem, żadne dodatkowe ćwiczenia siłowe nie są Ci potrzebne, zwłaszcza przy bieganiu do 10km i w zakresie czasu o jakim piszesz, także możliwości rozwoju, to zawsze zdążysz dołożyć ale jeśli pływasz 1000m motylkiem to nie będziesz głupich pompek dymać czy robić stabilizacji bo to Ci daje pływanie z nawiązką. Przy uzupełnianiu treningu biegowego pływaniem pojawiają się problemy ze zmęczeniem mięśni nóg, skurcze itp niemniej to już dotyczy dużej ilości biegania i dużych jednostek treningowych (ponad 20km czy dużej ilości temp), dodatkowo ja mam swój przelicznik i pływanie dodaję czasem do biegania (zwłaszcza w upały) jako zamiennik wolnego biegania, każdy kilometr pływania przeliczam na 3,5km biegu wolnego - jeśli dorobię 6km pływania tygodniowo w upale odpuszczam 10-20km biegu i źle mi to nie zrobiło, do tego zauważyłem, ze łączenie treningu biegowego z pływaniem świetnie pomaga zrobić wagę startową a funkcja zamienna w tygodniach przedstartowych fajnie odciąża z ciężkiego treningu.
Słuszna twa obserwacja oi przełożeniu pływania na lepszy wynik w biegu - w drugą stronę też to tak działa i przy regularnym bieganiu po roku przerwy w pływaniu starcza mi 3-4 dni pływania by swobodnie i szybko pływać. Generalnie to tak trzymaj - ja popieram

mojdzien
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moglbys podac plan wg , ktorego biegales ? :) mam zyciowke ~22 minut,kilka sekund ponad i chcialbym zejsc ponizej 20:)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:głupich pompek dymać czy robić stabilizacji bo to Ci daje pływanie z nawiązką.

No... nie. Pływanie popieram, ale to nie tak, że ono jest wszystkoćwiczącym lekarstwem na zaniedbane mięśnie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a to co jest jeszcze dobre do biegania? bo ja mam podobny cel dużo jezdzę na rowerze ,gram w piłkę i inne ćwiczenia Pozdrawiam

P.S jakieś A6W itp?
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak mi się wydaje, że pływanie źle wpływa na dynamikę mięśni, ruchu są co prawda silne, ale też wolne.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon - pływałeś kiedyś coś motylkiem albo 2km szybkim kraulem skoro coś wspomoinasz o zaniedbanych mięśniach? Łączyłeś intensywne pływanie z treningiem biegowym? Miałeś z tego jakieś wyniki i obserwacje? Do biegania wystarczy, nie mówimy o zawodach strong menów czy kreowaniu masy i rzeźby.
Dybkos - na poziomie docelowym 5km 18 minut? chyba żartujesz. Takie bieganie nie wymaga chyba przesadnie szybkich ruchów mięśni by tu pisać o przesadnej dbałości o dynamikę . Aż boję się teraz siłę robiść w domu bo te wszystkie ćwiczenia to przecież jeszcze ciut wolniejsze ruchy niż w pływaniu - wszystkie szkoły każą to dymać a ja tu się dowiaduję, że to mordowanie dynamiki.
Mowa o amatorskim bieganiu na dosyć średnim poziomie przypominam, gdzie nie problemem jest dynamika ale braki w koordynacji, ogólnorozwojówce, rozciągnięciu, gibkości, złym składzie ciała i masie innych podstawowych pierdolotów do poprawienia.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ