Interwały wg. Danielsa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marbej
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Chciałbym prosić o pomoc w rozgryzieniu tematu interwałów wg. Danielsa. mam a z tym mały problem.

Najpierw trochę o mnie.
Moje HRmax 207
Próg LT (2mmol) przy tętnie 165 (80% HRmax)
Próg AT (4mmol) przy tętnie 175 (85% HRmax)
Wynik netto na 10km 56min:07sek (dałem z siebie ile mogłem, by wynik wyżyłować)
Biegam niecałe 2 lata.

Jeśli dobrze rozumiem to wysiłek aerobowy mam do tętna 165. Mieszany pomiędzy 165 a 175. Wysiłek powyżej 175 jest już anaerobowy.

Wg. tabeli Danielsa (http://www.electricblues.com/archive/Da ... -00-00.xls) bieg spokojny powinienem biegać w tempie 6:55/km - i tu się to sprawdza idealnie.

Interwały w tempie 5:13/km
I tu mam mały problem :(

Cytuję z książki Danielsa (odnośnie interwałów): "celem sesji jest praca "na maksa", ale przy wykorzystaniu metabolizmu aerobowego". W innym miejscu Daniels pisze, że interwały biega się przy tętnie 98%-100% HRmax.
Skoro w moim przypadku wysiłek aerobowy kończy się tętnie 85% HRmax to jak mam biegać interwały przy tętnie powyżej 98% zachowując jeszcze metabolizm aerobowy?
Mało tego. Abym osiągnął pod koniec danego odcinka interwałowego 4minutowego tętno 98% HRmax muszę te odcinki biegać nie 5:13/km ale szybciej niż 4:30/km i oczy z orbit mi wyłażą oraz zaczynam widzieć światełko po drugiej stronie długiego tunelu, a powietrze łapię jak karp dzień przed wigilią :D Nie o to przecież chyba w interwałach chodzi.
Jeśli będę interwały biegać po 5:13/km to nawet gdybym miał 5 powtórzeń po 5 minut to nawet na koniec piątej sesji nie jestem w stanie przy takim tętnie dojść do
90% mojego HRmax, a mam w interwałach osiągać aż 98% HRmax.

Czegoś chyba najwyraźniej nie rozumiem :(

Chcę się przyłożyć jak najdokładniej do interwałów, ale abym mógł to zrobić muszę dokładnie wiedzieć jak mam je biegać.

Czy ktoś podzieli się ze mną swoją wiedzą na ten temat?

--
Pozdrawiam,
Marcin
Ostatnio zmieniony 05 sie 2013, 08:47 przez marbej, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem po co tak dokładnie zawracasz sobie głowę tymi wszystkimi parametrami tętna, progami, interwałami itd. biegając na poziomie 56min/10km ? Według mnie tylko komplikujesz sobie życie. Biegaj według temp z tabeli i nie będzie problemu
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat

Nieprzeczytany post

Z własnych doświadczeń odradza biegania "2 zakresów" jak to tu nazwałeś treningów mieszanych. Bieganie w tej strefie nic nie daje.

1 strefa wiadomo rozbiegania powoli... trening wprowadzający, regeneracyjny

3 strefa - interwał, sprawdź co na Ciebie działa. Z tymi 98% to przesada to tak nadobrą sprawę sprint ... 90-92% Hrmax starczy czyli tempo biegu na 10km
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
marbej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję za okazaną pomoc :) Cieszy mnie jednomyślność odpowiedzi Kolegów :)
Pozdrawiam,
Marcin
Obrazek
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tez lubie rozumiec teorie a nie tylko wdrazac praktyke :-),

W pierwszym momencie chcialem Ci odpisac, ze Daniels w definicji tempa dla interwalow posluguje sie nie HRMax, lecz VO2Max, a to nie to samo. Ale sprawdzilem w Danielsie i znalazlem "Dlatego okreslam tempo I od 95 do 100% VO2MAX (98-100% tetna maksymalnego)", co oznacza ze 100%VO2MAX = 100%HRMAX, co oznacza ze VO2MAX = HRMAX.

No i zglupialem i postanowilem razem z Toba poczekac az ktos moze rozwiaze te zagadke.

Dzisiaj przypomnialem sobie i odszukalem ten artykul : http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=16&id=2805

Z niego wynika ze tempo VO2MAX < tempo HRMAX, co by wyjasnialo Twoje watpliwosci. Czyli to co powyzej z Danielsa cytuje, to moze to blad tlumaczenia, albo jednak blad Danielsa - a moze korekty. W moich oczach nie podwaza to w zaden sposob prawidlowosci i skutecznosci praktycznej strony jego metody i takze proponuje po prostu wziac z tabeli odpowiednie tempo i biegac wg jego (Danielsa) wytycznych :-).
marbej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Super! Bardzo raz jeszcze dziękuję :)
Pozdrawiam,
Marcin
Obrazek
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat

Nieprzeczytany post

Potwierdzam

Vo2max < HRmax

nawet na zajęciach z fizjologii na AWF mieliśmy że hiperwentylacja zaczyna się przy ok 70 Vo2max czyli 75-80% HRmax dla osoby słabo wytrenowanej.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
marbej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

BartoszW pisze:Potwierdzam

Vo2max < HRmax

nawet na zajęciach z fizjologii na AWF mieliśmy że hiperwentylacja zaczyna się przy ok 70 Vo2max czyli 75-80% HRmax dla osoby słabo wytrenowanej.
No, to w moim przypadku (osoby słabo wytrenowanej) mogłoby się zgadzać :)
Po prawie dwóch latach spokojnego biegania, co chwila jakichś kontuzjach przez pierwszy rok (od prawie roku biegam ze śródstopia i pożegnałem się nareszcie na dobre, a to z zapaleniem okostnej, a to z ITBS, itd. :) ) dotarłem do miejsca, że nie potrafię biegać szybciej. Myślę, że nadszedł wreszcie czas, na mocniejsze akcenty w moim bieganiu :)

Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam,
Marcin
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ