czy można się przygotować do maratonu w dwa miesiące ??

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
maxxxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, mam pytanie do zaawansowanych biegaczy, biegam od 3 lat, i chce przebiegnac mój pierwszy Maraton w Warszawie 29 Września, jak wiadomo nie zostało mi zbyt wiele czasu, od stycznia do kwietnia miałem kontuzje przed kontuzją biegałem od 13-16 km, 3 razy w tygodniu. Obecnie. biegam znowu regularnie 3 razy w tygodniu ale juz tylko po 9, 10 km, chce zwiększyc kilometraż i przygotowac sie do maratonu, ale nie moge nigdzie znaleśc 8 tyogodniowych planów treningowych. Mam szanse jeszcze sie przygotować ? Biegam od 3 lat, moja życiówka na 10 km to 44m,45s, na 5 km 21m,10s. Czy jest szansa przygotowac sie jeszcze do Maratonu tak żeby go ukonczyć i złamać 4 godziny ? Pytam zaawansowanych biegaczy.

Pozd.
PKO
Fiszer
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:40

Nieprzeczytany post

Ukończyć może byś i ukończył, ale z tym bym też nie ryzykował. Szkoda organizmu. A co do łamania 4 godzin, to raczej bym sobie odpuścił. Nawet Jack Daniels radzi żeby zrobić sobie dobrą formę potrzeba ok 24 tygodnie :) włączając w to kolejno: biegi spokojne, przebieżki, biegi progowe, rytmy i interwały. Oczywiście nikt cię nie zbije jeśli będziesz chciał spróbować :)
Obrazek
Mortimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak mnie pamięć nie myli, to bodajże w "Orlenie" dobry czas nabiegał koleś, który zaklinał się później, że przed tym biegiem nigdy nie pokonał więcej, niż 10k.
Teoretycznie więc wszystko jest możliwe.
Nie namawiam, po prostu tak mi się nasunęło.
Sent from my ENIAC
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

Czego to się nie robi dla pochwalenia i próżnej sławy :)
Moim zdaniem zdrowiej będzie, jeśli swój pierwszy maraton przebiegniesz na wiosnę, oczywiście przy założeniu, że w zimę właściwie potrenujesz.
W życiu piękne są tylko chwile ~Ryszard Riedel
Obrazek
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Ja miałem rok temu dwa miesiące na półmaraton i żałuję do dziś że pobiegłem.
Po 15km chciałem zejść z trasy, po prostu nie byłem dostatecznie przygotowany... ostatecznie marszobiegiem ukończyłem. Nie byłem zadowolony z wyniku (2:25)
Po dłuższym bieganiu (3 miesiące po połówce) zrobiłem na wybieganiu 2:03.
Osobiście odradzam szczególnie że chodzi o dystans dwa razy dłuższy.
Jak się zdecydujesz to mierz bardziej w 5h+ ale czy to ma sens?
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

pesymiści!
zapominacie że on nie startuje od zera

ja życzę mu powodzenia, bo jak tak dalej pójdzie to wystartuję w 35MW z podobnym kilometrażem co on :hej:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja wspominam swoją historię z 2001 roku, gdzie w lipcu po przebiegnięciu 12 kilometrów nie mogłem chodzić ale od sierpnia 2001 przygotowywałem się solidnie (około 60 km /tydz) i maraton (prywatny) przebiegłem (w 3h20). Więc - wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji, opisałem kiedyś moją historię tutaj:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=14&id=516
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak już to realiści, których doświadczenie kopnęło w dupsko.
Tak czy siak powodzenia i zobaczymy co się wydarzy ;)
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gościu biega od 3 lat - i to po 13-16 km a wy wyjeżdżacie przykładem ze na połówce po 15km ktoś umierał po 3 miesiącach biegania. Jeśli się biegało to dużo łatwiej powrócić do formy. Na innym forum ktoś mi pisał, ze jego znajomek zawodowo na rowerze jeździł a od kilku lat biega głownie 10km z dobrymi wynikami w pobliżu pudła - ale na maraton jeszcze nie jest gotowy i planuje za 3-4 lata dopiero wystartować - wiec każdy ma inne oczekiwania.
Awatar użytkownika
Meetyou
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:46

Nieprzeczytany post

Skoro biegasz i CHCESZ wystartować to ciężko trenuj, 8 tygodni to krótki okres czasu. Nie słuchaj się tych, co Ci odradzają. Biegasz 3 lata, więc podstawę masz. Przydałoby się dorzucić wybiegania...bo same 10-15km to za mało. Startuj chłopie, do odważnych świat należy, najwyżej w trakcie zejdziesz z trasy, to nie koniec świata, nauczysz się przynajmniej czegoś.
"Biega­nie jest dla mnie pożytecznym ćwicze­niem. Chodzi o to, czy byłem, czy nie byłem lep­szy niż wczo­raj. W biegach je­dynym prze­ciw­ni­kiem, ja­kiego ma się do po­kona­nia, jes­teśmy my sa­mi i to, ja­cy by­liśmy wczo­raj".
Obrazek
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

axell pisze:Gościu biega od 3 lat - i to po 13-16 km a wy wyjeżdżacie przykładem ze na połówce po 15km ktoś umierał po 3 miesiącach biegania. Jeśli się biegało to dużo łatwiej powrócić do formy.
Dokładnie-ja np. biegać zacząłem w lutym, ale wcześniej pomimo znacznej nadwagi (103kg przez żarcie) dość ciężko pracowałem na siłowni, boksowałem i po Warszawie na ostrym kole z mocnym przełożeniem latałem - czasem nawet 160km wpadło. Dziś może nie mam fantastycznych czasów (25na 5km i 53 na dychę treningowo) ale 25km wycieczkę w minimalach (edit - w butach do biegania naturalnego ;) )robię spokojnie mocno jak na mnie przyśpieszając w końcówce (waga spadła do 78kg). Pewnie dojdę za dwa-trzy tygodnie do 30-35km. Czy na tym etapie maraton to poroniony pomysł? Dla większości tak - ale jeśli ktoś chce, czuje się i ma podstawy sądzić, że się uda to czemu podcinać skrzydła? A 8 tygodniowy jest BPS Petera Greifa ;)))
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

axell pisze:Gościu biega od 3 lat - i to po 13-16 km a wy wyjeżdżacie przykładem ze na połówce po 15km ktoś umierał po 3 miesiącach biegania. Jeśli się biegało to dużo łatwiej powrócić do formy. Na innym forum ktoś mi pisał, ze jego znajomek zawodowo na rowerze jeździł a od kilku lat biega głownie 10km z dobrymi wynikami w pobliżu pudła - ale na maraton jeszcze nie jest gotowy i planuje za 3-4 lata dopiero wystartować - wiec każdy ma inne oczekiwania.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Biegał tyle a teraz biega 9-10km, więc raczej inna forma niż miał.
I nie pisz że łatwo formę odbudować bo to bzdury. Na 10km to sobie odbuduje w 8tyg ale nie na maraton.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podsumowałbym to tak: a dlaczego nie poszukasz sobie na jesieni jakiegoś półmaratonu, a dopiero na wiosnę nie weźmiesz się ewentualnie za maraton? :usmiech:
Niektórzy piszą: "spróbuj, do odważnych świat należy!", ale sam zadaj sobie pytanie czy warto startować praktycznie nieprzygotowanym?
Znam osoby (co najmniej dwie), które od prawie roku zmagają się z kontuzjami po przebiegnięciu maratonu! Czy warto ryzykować zdrowiem? Odpowiedz sobie sam na to pytanie.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
maxxxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jedna dosyć istotna rzecz, bo myślę że niektórzy zle mnie odbierają, nie jestem kimś kto zaczyna, biegam od 3 lat, i w zasadzie od tych 3 lat biegam cały czas, ja faktycznie nie biegałem to tylko wtedy jak miałem kontuzje, ale nie miałem ich dużo, biegałem regularnie, na moje nie szczescie złapałem kontuzję w styczniu, a byłem przez zime tak dobrze przygotowany że bez problemu ukończył bym Orlen Maraton, bo czułem się na siłach. Los niestety chciał inaczej, miałem 3 miesiące przerwy do końca kwietnia, po kontuzji ani śladu ale miałem zapalenie mięśnia piszczelowego. Teraz biegam po 9, 10 ale nie dlatego że większy kilometraż mnie przerasta ale dlatego że ostatnio moim celem było poprawienie biegu na 10 km, i złamanie 45 minut co udało mi się osiągnać. Na dodatek regularnie pływam, na kazdej sesji czyli 2, 3 razy w tygodniu przepływam 1 km motylkiem i 500 metrów kraulem, więc pytanie czy taka forma mi wystarczy po to żeby wystartować i móc złamać 4 godziny, znam siebie i wiem że gdy juz wystartuje to ambicje nie pozwolą mi przerwać i zejść z trasy i tego się boje.

Absolutnie nie zgodze się też z opinią że koniecznie trzeba ukończyć półmaraton żeby przebiegnąć maraton, to w takim razie ktoś kto przygotowuje się do ultra maratonu musi na treningu robić minimum 50 km ??? przecież tutaj chodzi o dobra intensywność na treningu a nie klepanie kilometrów ???? Z problemami z którymi człowiek spotyka się na maratonie przy dobrej intensywności treningu można zetknąć się przebiegając tylko 15 km, a nie 20 czy 30, chodzi o odpowiedni i dobrze dobrany trening. A odnosze wrażenie że wszyscy myśla że aby ukonczyc maraton, to trzeba klepać mase kilometrów, co nie jest do końca prawdą.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Słuchaj, większość ludzi tutaj teoretyzuje za bardzo. Jeśli biegasz od 3 lat i jesteś zdrowy, to ja się pytam dlaczego masz wątpliwości co do tego Maratonu? Ja zacząłem biegać pod koniec listopada 2012, robiłem chyba gdzieś 25 km tygodniowo, stopniowo zwiększając dystans, tempo i kilometraż. Pod koniec marca podjąłem decyzję, że chce przebiegnąć Maraton i wybór padł na lokalny Silesia Marathon, który obiektywnie jest bardzo trudny z względu na duże różnice wysokości (Śląsk to jedna wielka wyżyna). Przygotowywałem się 7 tygodni, słownie siedem tygodni! Nie wziąłem żadnego przygotowanego planu, bo wg mnie są głupie i standaryzują człowieka jakbyśmy wszyscy byli tacy sami. Po prostu biegałem najszybciej jak potrafiłem. Dodatkowo, robiłem tygodniowo 1 długie wybieganie w wolnym tempie między 22 a 32 km, bo tak podpowiadał mi mój rozsądek. Wziąłem udział w jednych zawodach w marcu na 19,5 km gdzie było mi strasznie ciężko; i w jednym wyścigu na 10km w kwietniu. Maraton ukończyłem z czasem 03:47 - przeciętnie, ale biorąc mój staż biegowy byłem zadowolony. Acha, mam 33 lata, małe dziecko i pracuje w biurze. Już dziś wiem, że za rok będę miał lepszy czas.
Jak słyszę, że ktoś chce przygotowywać się rok, dwa, trzy ... stosuje skomplikowane plany; buduje teorie nt. biegania, stref, itp. to zastanawiam się o co chodzi ?? Przecież bieganie to najprostsza forma aktywności :-)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ