witam
mam 37 lat wzrost 182 cm i ważę ok 85kg.
biegam już od jakiegoś czasu tzn. około 2 lata...
biegałem cały czas z telefonem i endomondo ale postanowiłem zainwestować i dzisiaj stałem sie posiadaczem garmina forerunnera 405 hr.
ale do rzeczy ....
za 4 tygodnie zdecydowałem się przebiec swój pierwszy półmaraton i ....
nie boje się że nie dam rady ale przydał by się jakiś przyzwoity czas...
biegam średnio 4-5 razy w tygodniu , w ciągu tygodnia po 10 km ale w weekend staram się zrobić trasę 15-18 km.
biegam 10 km w 52 min .
a teraz pytania ...
jak sensownie ułożyć sobie treningi ??
może niekoniecznie pod ten półmaraton ale tak by robić jakieś postępy ..
teraz wygląda to tak że biegam bez jakiegoś planu po prostu wychodzę z domu i biegnę .....
czekam na jakieś podpowiedzi
pozdr rafał
zacznę od początku....
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
A jak wyglądały dotychczas Twoje treningi? Różnicowałeś je pod względem tempa czy raczej utrzymywałeś przez cały czas "tą samą" prędkość?
Jeżeli nie stosowałeś pierwszej opcji, to warto byłoby coś takiego zaplanować, aby zrobić widoczne postępy. Interesują Cię długie dystanse, więc raz albo dwa razy w tygodniu warto byłoby pobiegać w tempie maratońskim (upraszczając nieco - w intensywności drugiego zakresu tętna), do tego dorzucić jakieś krosy, podbiegi i obowiązkowo jedno długie wybieganie w tygodniu rzędu 20 km.
Jeżeli nie stosowałeś pierwszej opcji, to warto byłoby coś takiego zaplanować, aby zrobić widoczne postępy. Interesują Cię długie dystanse, więc raz albo dwa razy w tygodniu warto byłoby pobiegać w tempie maratońskim (upraszczając nieco - w intensywności drugiego zakresu tętna), do tego dorzucić jakieś krosy, podbiegi i obowiązkowo jedno długie wybieganie w tygodniu rzędu 20 km.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Możesz skorzystać z któregoś z gotowych planów z bieganie.plrafał k pisze:a do kogo lub gdzie mam się zwrócić z prośbą o ułożenie mniej więcej takiego planu ????
Lub kupić sobie jakąś książkę Skarżyńskiego czy Danielsa, przeczytać i stosować plany w nich zawarte
Krzysiek