Skipy w sile biegowej, ile i jak?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Runner161
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Zacznę od tego że trenuje pięć razy w tygodniu. Zawsze jeden dzień w cyklu treningowym poświęcam na podbiegi. Niedawno doszedłem do wniosku że można by to urozmaicić, coś zmienić. I oto pojawił się artykuł o sile biegowej, skipach itd. Moje pytanie jest takie czy gdy w tygodniu wykonujecie trening ze skipami to odpuszczacie podbiegi? Może łączycie skipingi z podbiegami? Jeśli już robicie skipy danego dnia to tylko wybrany czy wszystkie naraz? I jakimi seriami robicie poszczególny skip? Czy dobrym pomysłem jest np. trening :6x 400m podbieg + serie po 30 skipu A i skipu C? A może zamiast skipu po podbiegu, wieloskok w trakcie podbiegu? :usmiech:
Pozdrawiam
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skipy, wieloskoki i podbiegi można łączyć. Często tak właśnie robie na swoich treningach, np: 3x 100 m skipA => 3 x 100m wieloskok => 4 x 100 m podbieg. Można tez robić je na jednym odcinku typu: 75 m skipA i przejście w 75 m wieloskok. W obu schematach jednak zawsze skip A jest na początku, potem wieloskok, a na końcu podbieg.
Wszystko też zależy do jakiego dystansu się przygotowujesz. Do maratonu robiłem nawet 2 km siły na treningu, przy krótszych dystansach jest to najczęściej 1-1,5 km i odcinki nieco krótsze.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ