coś a la wspolczynni Wilksa w bieganiu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pies80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam
wrzucam tutaj bo gdzie indziej tez lepiej nie pasuje..

w podnoszeniu ciezarow rywalizację zawodnika 100 kilowego i 60 kilowego na tych samych zawodach moze wyrównać współczynnik Wilksa , ktory z bardzo dobrym przyblizeniem moze wskazac ktory z zawdnikow jest lepiej wytrenowany,

czy w bieganiu , ważąc 100 kg, mogę się jakoś podobnie pocieszyć, porownując swoj wynik w konkurencji wytrzymalosciowej do zawodnika 60 kilowego ?

Jezeli nie , to czy prowadzil ktos kiedys klasyfikacje ...np najszybsi na danym dystansie wazący ponad 100 kg (albo XX kg).
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Są przeliczniki, które mówią o ile sekund można byłoby pobiec szybciej, gdyby miało się ileś kilogramów mniej - nie są one chyba zbyt dokładne :oczko:
Poza tym w przypadku biegania i różnych zawodników takie przeliczanie nie miałoby sensu. Jeden biegacz będzie ważył 100 kg przy wzroście powiedzmy 2 metrów, a drugi tą samą masę ciała będzie miał przy wzroście 170 cm. Masa ta sama, ale różnica byłaby kolosalna.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
pies80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za odpowiedz - wrzuc prosze jakies zrodlo do przelicznikow o ktorych piszesz.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Tu masz KALKULATOR.
Też czasem zaglądam bo fajnie motywuje do utraty zbędnych kg.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tylko ze daje do 4kg w dół i do 4kg w góre. nie ma różnicy przy 100kg do 60kg - ale zawsze cos :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak średnio wierze w te współczynniki. W najbliższym czasie planuje zrzucić nieco balastu i zjechać do 79-80 kg (obecnie mam 87 przy 194 cm). Według prognoz może się to przełożyć na zysk 3 minuty na "dychę". Wątpliwe jest dla mnie, że identyczny progres osiągnie osoba, która biega 10 km w 50 minut i taka, której zajmuje to 38 minut... :niewiem:
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Możliwe, że one są w miarę liniowe tylko przy tych +- 4 kg i potem ta charakterystyka pewnie już wygląda całkiem inaczej.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedyś znalazłem inny kalkulator, bardzo podobny do powyższego, z tą różnicą, że wpisywało się aktualną wagę i docelową. Z tego co pamiętam w moim przypadku różnica 8 kg przekładała się mniej więcej na 4 minuty lepszy czas w biegu na 10 km. Wydaje mi się to abstrakcją, ale postaram się to jak najszybciej zweryfikować :oczko:
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zwykłe cuda na kiju.
można być chudzielcem i nie przekroczyć pewnej bariery czasowej a można być małym byczkiem i zapierdzielać aż miło.
Trening i systematyczność to podstawa + wrodzone zdolności. Waga a i owszem może pomagać ale nie musi.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, 15:16 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A z mojego doświadczenia wynika, że różnica 5-7kg nie daje nic, tzn daje ale groszowe sprawy, nie należy zapominać, że wraz z utratą tkanki tłuszczowej następuje także redukcja tkanki mięśniowej. Co do samej wagi to jeśli ktoś ma 30kg nawagi, to na pewno będzie szybciej biegał, pytanie tylko czy szybciej bo musiał trenować aby zrzucić te 30kg, czy po prostu ma lżej o te 30kg :-)

Co do samej wagi to mam inny problem 180cm/73kg i teraz tak, co zrobić aby zachować mięśnie a spalić reszki tłuszczu :) tak powiedzmy zejść poniżej 10% body fat. :-) Pomimo 73kg okolice pępka nadal pokrywa mój piękny 6pack tłuszczyk. Jakieś sugestie? Propozycje?
czesiu.anolik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adrian 26: własnie ten kalkulator wskazuje inny progres. dla kogos kto biega w 50min pokazuje 2;05 przy 4kg w dół
a dla 38min 1;35 . Na moim przykładzie 191cm 82 kg na dziś sprawdza sie dość dokładnie
biegam bo to szkodzi gdy się chodzi
pies80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok , jest to PEWNA forma przeliczenia 'forów' , mi to potrzebne do ustalenia w miare uczciwych reguł rywalizacji ze lżejszym kolegą (waga i BMI) . nigdy go nie dogonię , ale on z kolei mnie siłowo może cmoknąć.
dzieki za odpowiedzi
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to moze idz w drugą strone - przytyj jeszcze ze 20 i rzeźba ? :D
Awatar użytkownika
Samuel--
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:48
Życiówka w maratonie: 4:19:24
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:A z mojego doświadczenia wynika, że różnica 5-7kg nie daje nic, tzn daje ale groszowe sprawy, nie należy zapominać, że wraz z utratą tkanki tłuszczowej następuje także redukcja tkanki mięśniowej.
No to tak trzeba się odżywiać i ćwiczyć, żeby chudnąć z tłuszczu, a nie z mięśni :P
piotrek90 pisze: Co do samej wagi to mam inny problem 180cm/73kg i teraz tak, co zrobić aby zachować mięśnie a spalić reszki tłuszczu :) tak powiedzmy zejść poniżej 10% body fat. :-) Pomimo 73kg okolice pępka nadal pokrywa mój piękny 6pack tłuszczyk. Jakieś sugestie? Propozycje?
U mnie świetnie działa Szóstka Vadera (http://www.sfx.pl/Aerobiczna-6-Weidera.html), mimo iż nigdy nie ukończyłem całego cyklu. Wystarczyło, że dociągnąłem do 6v14 i już było widać efekty :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ