Witam,
od jakiś 8 miesięcy biegam.Niestety nie zawsze był to porządny i systematyczny trening,
aczkolwiek teraz z dużo większą motywacją i bardziej sprzyjającymi warunkami chciałbym zacząć realizować jakis sensowy plan.
Pytanie tylko jaki i ile razy w tygodniu.
Pomożecie?
Moim celem jest dobra kondycja i co za tym idzie w miarę dobry czas na 10km,w przyszłości może coś pod kątem triatlonu :D
Aktualnie myślę,że na 10km miałbym jakieś 49 min...:/
Od razu mówię,że nie mam możliwości zapisać się do klubu.Z szybkością u mnie nie jest źle na 60m miałem 8,7 sec.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
trening dla 15 latka
- leandros
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:56
Wydaje mi się, iż powinieneś zmierzyć swój czas na 5km a za jakieś 2 dni czas na 10km. Podaj je na forum i zacznij realizować plan na 10km.
Jeżeli masz czas powyżej 50 minut to spróbuj tego planu.
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422
Na dole strony bieganie.pl wpisz swój rekord na 10km i zapisz swoje czasy treningowe.
Jest wiele zawodów na 10km albo krótszych w których mogą startować osoby mające 16 lat.
Powodzenia
Jeżeli masz czas powyżej 50 minut to spróbuj tego planu.
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422
Na dole strony bieganie.pl wpisz swój rekord na 10km i zapisz swoje czasy treningowe.
Jest wiele zawodów na 10km albo krótszych w których mogą startować osoby mające 16 lat.
Powodzenia

"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn
Blog treningowy.
Komentarze.
5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
Blog treningowy.
Komentarze.
5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
ja na twoim miejscu narazie skupiłbym sie na krótszych jak 3000m gdzie wazna ejst szybkosc ale i wytrztymałosc i z tego isc w góre bo jak pójdziesz na 10km odrazu to szybkosci juz nigdy nie odzyskasz.Mateuh pisze:Z szybkością u mnie nie jest źle na 60m miałem 8,7 sec.
a w triatlonie chcesz wygrywac czy tylko ukończyc ?
Jezeli ukończyc to zbiegania dasz rade jak wygrywać albo być w czołówce to trzeba trenowac 3 sporty - rower, rower, rower - to jest kluczowe w triatlonie.
pójdz na jakies zawody na 5km i zobacz jaki ebdziesz miał czas i wtedy mozna cos myslec - ale samemu to ciezko bedzie wpełni oddac wynik
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Stary Wyga
z tym rowerem co do triathlonu to prawda sam jeżdzę i np. zawodnik który ukończył dystans załóżmy z czasem 4h na rowerze spędził 2.5h a reszte na bieganiu i pływani więc rower jest ważny ale jak jest się tylko dobry na rowerze to też nie dobrze bo w bieganiu może przewagę 10,15 min stracić.
A co do treningu to rzeczywiście powinieneś teraz pracować nad szybkością i w wieku 15 lat czas 10km w 49min jest nie zły,jeżeli dobrze popracujesz to możesz w wieku 17 lat biegać 10km poniżej 40 min ale musisz pracować nad szybkością no i wiadomo dorzucić do tego jakieś większe wybieganie.Pozdro
A co do treningu to rzeczywiście powinieneś teraz pracować nad szybkością i w wieku 15 lat czas 10km w 49min jest nie zły,jeżeli dobrze popracujesz to możesz w wieku 17 lat biegać 10km poniżej 40 min ale musisz pracować nad szybkością no i wiadomo dorzucić do tego jakieś większe wybieganie.Pozdro
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wiesz ttreningi na 10km znajdziesz na stronie bieganie.pl w róznym poziomem zaawansowania, ale na 15 lat i taka szybkosc na 60m to dobry byłbys na 1500m jako dorosły- tylko kwestia treningu 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Dzięki za odpowiedź,chyba rzeczywiście zacznę trenować do maks. 3km (uzupełniając to rowerem) do 18 lat, sądzę,że czas na 10km też mi się przy okazji poprawi.A co do triathlonu to chciałbym oczywiście być jak najlepszy,a czy będę w czołówce okaże się za jakieś 3 lata 

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
co do triatlonu to zadałem ogólnikowo to pytanie - chodzi mi narazie o samo nastawienie czy chcesz cos w tym sporcie osiagnac dla siebie czy tylko ukonczyc - jak chcesz juz walczyc o jakies miejsca to o rowerze musisz pamietac najlpeiej na kolarce - nie musi byc za 10 000zł wystarczy uzywana za 500-700zł tylko tak by była dopasowana do Ciebie i raz w tygodniu basenik. i radziłbym do 3km narazie max - oczywiscie mzoesz treningowo wystartowac na 10km ja tak robie ale to nie jest docelowy bieg- ja traktuje takie bigi jako zastępstwo treningu wytrzymałosciowego