polmaraton a badanie lekarskie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Obserka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
biegam typowo dla relaksu. Bez zwracania uwagi na czas, bez bicia rekordow. Wlasnie zaczynam przygotowywac sie do polmaratonu. Zawsze marzylam, bo taki zaliczyc i w koncu podjelam wyzwanie.

Czytam plany przygotowawcze itp. Zastanawia mnie czy powinnam wykonac jakies badania lekarskie przed tym biegiem? Jesli tak, to jakie?
Jak to jest u was? Macie kontrole lekarskie przed takim wysilkiem czy nie?
Pozdrawiam.
PKO
rufuz

Nieprzeczytany post

Ja robie badania kontrolne raz na rok lub ewentualnie dwa lata. Samochod idzie do przegladu raz na rok, a na siebie mam zalowac :hahaha:
Obserka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dobry argument :taktak:
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ale jakie konkretnie badania ?
Obserka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

saper pisze:No ale jakie konkretnie badania ?
no wlasnie, jakie?
Ja pojde do lekarza i powiem, ze chce biec polmaraton i by mnie przebadal czy zalecil badania :P chyba bedzie wiedzial co i jak ;)
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

Nie wiem o Tobie zbyt wiele(wiek, jak długo biegasz, czy wcześniej byłaś aktywna, kiedy i jakie ostatnio robiłaś badania), więc ciężko dokładnie doradzić, ale tak ogólnie to podstawą w biegu (jak i we wszelkiej aktywności) jest serce. Warto wybrać się do kardiologa i zrobić podstawowe badania (ekg zwykłe + wysiłkowe, echo). Oprócz tego krew oraz mocz. Warto też odwiedzić dentystę. Te podstawowe badania dadzą obraz tego, jak funkcjonuje nasz organizm i czy wszystko jest w porządku. Oczywiście zlecić można więcej badań np. gdy ktoś przygotowuje się do maratonu, tj. badanie dna oka, usg jamy brzusznej itd. Myślę, że na tym etapie nie są one konieczne, ale to już zależy od Twoich predyspozycji zdrowotnych. Warto też słuchać swojego organizmu i wszelkie niepokojące objawy konsultować ze specjalistą.
Wyraziłem tu tylko swoją opinię, więc proszę nie traktować mojej wypowiedzi decydująco. Najprostsza droga to lekarz pierwszego kontaktu. Jeśli jest rozgarnięty i wie o co biega, to doradzi w tej kwestii. :)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ