II Faza przygotowań w planie Danielsa (5-10 km) SIŁA BIEGOWA

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć

Podczas 6 tygodniowego bloku fazy II będę miał 15 sesji specjalistycznych składających się z biegów rytmowych, progowych (ciągłe i interwały w tempie P) oraz co drugi tydzień zabawę biegową. Oczywiście prócz tego w planie uwzględniłem biegi spokojne. Gdzie w planie Danielsa można wrzucić trening Siły biegowej (głównie podbiegi lub skipy) i czy w ogóle w tej fazie jest taka konieczność ??. Prosił bym o rzetelną pomoc i przykładowe rozwiązania :oczko:
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja bym wrzucił podbiegi zamiast rytmów, które można swobodnie realizować później :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Ja bym wrzucił podbiegi zamiast rytmów, które można swobodnie realizować później :usmiech:
Tutaj mam mały dylemat i nie wiem co z tym fantem zrobić. Daniels sam piszę na temat wymiany treningu rytmowego z podbiegami, dodaje że dają podobne korzyści co rytmy, w tym lepszą ekonomikę i siłę. Druga strona medalu wygląda tak że rytmy w II fazie mają przystosować zawodnika do szybszego biegania, a SP1 zazwyczaj oznacza najważniejszą sesję w tygodni/bloku. Reasumując tak zle i tak niedobrze :bum: :bum:
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Darekbe022 pisze:Druga strona medalu wygląda tak że rytmy w II fazie mają przystosować zawodnika do szybszego biegania, a SP1 zazwyczaj oznacza najważniejszą sesję w tygodni/bloku. Reasumując tak zle i tak niedobrze :bum: :bum:
To samo jest w przypadku podbiegów - trenujesz siłę, a co za tym idzie też szybkość :usmiech: Na Twoim miejscu bym się w ogóle nie wahał. Teraz porobiłbym troche podbiegów, a potem przeszedł na rytmy :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ