Trening po maratonie
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, 21go kwietnia biegnę maraton a po nim, za tydzień, 28go kwietnia bieg na 5km. Ważniejszy dla mnie jest ten bieg na 5km jednak z maratonu nie zrezygnuje. Dobrze wiem, że to jest zły pomysł, maraton mnie tylko zamuli i wydusi soki ale taka jest moja decyzja. Jako, że to będzie mój pierwszy maraton to pytam się "weteranów", co na szybką regenerację polecacie? Pewnie skorzystam z dwóch masażów minimum a poza tym jaki trening po maratonie żeby się jakoś przestawić? Czy długo się "wegetuje" po takim maratonie czy od razu na następny dzień jakieś spokojne wybieganko?
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
jakbyś przebiegł maraton w 2:05 to byś nawet 2 tygodnie do siebie dochodził (jak nie dłużej).
Taki wynik Tobie chyba jednak nie grozi
. Przebiegniesz do zobaczysz ile się dochodzi do siebie.
Co do treningu po maratonie:
Niedziela - maraton,
poniedziałek - wolne,
środa: 2X4X200m - szybko - przerwy wg. uznania.
czwartek - 40' owb1 + kilka przebieżek,
piątek - wolne
sobota: 15-20' BS + 5 przebieżek - to ma być luźny trening, taki rozruch.
Taki wynik Tobie chyba jednak nie grozi

Co do treningu po maratonie:
Niedziela - maraton,
poniedziałek - wolne,
środa: 2X4X200m - szybko - przerwy wg. uznania.
czwartek - 40' owb1 + kilka przebieżek,
piątek - wolne
sobota: 15-20' BS + 5 przebieżek - to ma być luźny trening, taki rozruch.
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
No i nikt we mnie nie wierzy...jakbyś przebiegł maraton w 2:05 to byś nawet 2 tygodnie do siebie dochodził (jak nie dłużej).
Taki wynik Tobie chyba jednak nie grozi.
A te 2x4x200m tzn 8x200m

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
nie no - to mają być 200m biegane na świeżości - tj. po 200m ok 2-3min przerwy, a po 4 razie przerwa nawet 5-6 minut (trucht)
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Dzionek po maratonie to możesz sobie bieg regeneracyjny zrobić czyli wolniutkie roztruchtanie 30-40 minut, jak dasz radę bo różnie z tym bywa. Bieganie piątki tydzień po maratonie to słaby pomysł, wyniku nie zrobisz a krzywdę sobie to możesz. Ja bym ogólnie nic nie biegał, jakieś truchtania drobne i próby odzyskania świeżości co najwyżej. Po maratonie piątkę, w 2-3 tygodnie później to pewnie życiówkę byś pobiegł biegając tylko wolne, luźne biegi. Ja tak dwa razy po maratonach życiówki robiłem na 10km ale to było 3 tygodnie po starcie - nic specjalnego do tego nie robiłem, tylko truchty i wolne wybiegania by odbudować się i odzyskać świeżość. Jak już musisz biec to postaw na regeneracje i powolny, aktywny odpoczynek, spróbuj nogi rozbiegać bez forsowania sie czy biegania jakikolwiek temp - może się uda ale szału pewnie nie będzie.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
Domyśliłem się, że na pełnej świeżości, coś na styl danielsowskich rytmów, szybko ale na pełnym wypoczynku, tylko właśnie nie rozumiałem troche tego zapisu 2x4x200m. Tak swoją drogą też myślałem wcześniej o rytmach między dwoma startami, żeby dać bodziec, że tak powiem "szybkościowy". Dzięki za wszystko
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Zastanów się czy w tym tygodniu po maratonie nie zaliczyć czasem jedynie kilku spokojnych biegów. Okres przygotowań i tak już będzie za Tobą, a poza tym organizm będzie przede wszystkim potrzebował odpoczynku a nie bodźców