Dwa półmaratony

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
larix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Mam pytanie związane z nast. wątpliwościami.
Są dwa półmaratony w tygodniowym odstępie. Jeden w Żywcu, drugi w Warszawie. Pierwszy z dużą ilością podbiegów i zbiegów, drugi normalny. Chciałbym zaliczyc oba, ale trochę się obawiam, że ten żywiecki mnie wykończy i w Wawie będzie słabo.
Biegam 3-4 razy w tyg, średnio 10,5 km. Pólmaraton sam w sobie mnie nie przeraża i mam takie imprezy za sobą. Pytanie czy po biegu gdzie sporo jest pod górę i z góry organizm da radę "się pozbierać". Proszę o radę i opinie.
Pzdr
PKO
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od Twojego organizmu, od tego, jak jest wytrenowany, jak szybko potrafi się regenerować, itd. Ultramaratończyk Scott Jurek dwa tygodnie po wygraniu biegu Western States rozgrywanego na dystansie 161km wystartował w Badwater Ultramarathon (dystans 215km) i nie dość, że zwyciężył, to ustanowił jeszcze nowy rekord trasy.
Podejrzewam, że jeśli jesteś na tyle sprawny, żeby przebiec jeden półmaraton, to pewnie dasz radę przebiec i drugi po dwóch tygodniach.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chiżu pisze: Podejrzewam, że jeśli jesteś na tyle sprawny, żeby przebiec jeden półmaraton, to pewnie dasz radę przebiec i drugi po dwóch tygodniach.
Z tym, że kolega ma 7-dniowy odstęp pomiędzy połówkami :)

Generalnie ja przyjmuję, że po zawodach należy odpoczywać przez liczbę dni, która odpowiada połowie liczby kilometrów w zawodach, czyli 5 dni po zawodach na 10km, 11 dni po półmaratonie itd. A więc moim zdaniem bieganie półmaratonu tydzień po tygodniu to słaby pomysł. Chyba, że jeden polecisz na wynik, a drugi potraktujesz treningowo.

Pozdrawiam
maciej76
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

[quote="maly89

Generalnie ja przyjmuję, że po zawodach należy odpoczywać przez liczbę dni, która odpowiada połowie liczby kilometrów w zawodach,
[/quote]
Odpoczywać, to masz na myśli nie startować w zawodach?
Bo chyba nie chodzi o tak długą przerwę w treningach?
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

larix pisze:Witam.
Mam pytanie związane z nast. wątpliwościami.
Są dwa półmaratony w tygodniowym odstępie. Jeden w Żywcu, drugi w Warszawie. Pierwszy z dużą ilością podbiegów i zbiegów, drugi normalny. Chciałbym zaliczyc oba, ale trochę się obawiam, że ten żywiecki mnie wykończy i w Wawie będzie słabo.
Biegam 3-4 razy w tyg, średnio 10,5 km. Pólmaraton sam w sobie mnie nie przeraża i mam takie imprezy za sobą. Pytanie czy po biegu gdzie sporo jest pod górę i z góry organizm da radę "się pozbierać". Proszę o radę i opinie.
Pzdr
21 kwietnia jest połówka w Dąbrowie, to miesiąc po żywieckim. Trasa jest płaska, może tak by było rozsądniej. Po półmaratonie, tydzień po, lepiej jest gdzieś pobiec dyszkę, niż drugą połówkę.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maciej76 pisze:[quote="maly89

Generalnie ja przyjmuję, że po zawodach należy odpoczywać przez liczbę dni, która odpowiada połowie liczby kilometrów w zawodach,
Odpoczywać, to masz na myśli nie startować w zawodach?
Bo chyba nie chodzi o tak długą przerwę w treningach?[/quote]

Każdy może na swój sposób rozumieć odpoczynek. W moim wypadku jest to okres kiedy biegam jedynie I zakres. Aczkolwiek ilość treningów w tygodniu pozostawiam bez zmian.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ