mój min puls spoczynkowy to 45-50 zastanawiam sie do ilu jes
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
mój min puls spoczynkowy to 45-50 zastanawiam sie do ilu jeszcze moze zejść gdzie jest granica wiem ze to sprawa indywidualna, a jakie wy macie ?
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
Hicham el Guerrouj - tętno spoczynkowe miał ok 27-28 uderzeń na minute.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
też mam takie jak ty, ciężko zejść niżej
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jak wstrzymasz oddech na 2 minuty to zejdzie nizej - ale to trzeba wytrenowac na basenie najlepiej
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
a do czego wam potrzebne jest niskie tetno. Średnie tetno spoczynkowe kolarzy podczas TdF to 45-50 i jakos tym sie nie przejmuja. Czy niskie tetno warunkuje lepsza wydolność tego nie wiem, być może. Ja kiedy jestem w formie mam 38.
R.S.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Trening stworzony pod zmniejszanie tętna spoczynkowego to jakieś kompletne kuriozum. Przykro mi, ale tętno 30bpm to nie jest nic zdrowego i po zakończeniu kariery bardzo często prowadzi do problemów z sercem (nie jest to wyssane z palca, znajomy naprawdę doświadczony kardiolog trochę mi o tym opowiadał). Trening powinien być ukierunkowany na poprawę osiągów, wydolności, nie na samo w sobie zwalnianie pracy serca. Mówi się, że średnie tętno spoczynkowe u człowieka wynosi 73bpm, a optymalnym wynikiem jest 60bmp.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
Wyższe tętno spoczynkowe podczas TdF świadczy o tym, że zawodnicy nie regenerują się w pełni pomiędzy etapami. Gdybyś się doprowadził do przetrenowania, to też pewnie miałbyś takie.harpaganzwola pisze:a do czego wam potrzebne jest niskie tetno. Średnie tetno spoczynkowe kolarzy podczas TdF to 45-50 i jakos tym sie nie przejmuja. Czy niskie tetno warunkuje lepsza wydolność tego nie wiem, być może. Ja kiedy jestem w formie mam 38.
Zgadzam się, że trzeba dążyć do poprawy wyników na zawodach a nie do obniżenia tętna. Znajomość swojego HR spoczynkowego najbardziej przydaje się wtedy, gdy trzeba tłumaczyć swojemu lekarzowi, że nasze serce ma się dobrze

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
generalnie:
jak było wcześniej pisane: tętno ok 60. juz jest w porządku. Celem treningu nie może być gł. obniżenie tętna spoczynkowego, ale poprawa wydolności. Jakkolwiek: wzrost wydolnośc = spadek tętna spoczynkowego (chociaż nie zawsze).
Do czego jeszcze można wykorzystać tętno spoczynkowe??:
- do określania intensywności treningu, czy nie trenujemy za mocno, albo czy możemy "podkręcić tempo na treningu"
-jeśli przez kilka dni np.po obudzeniu mam tętno znacznie wyższe niż normalnie, to znaczy, że za mocno trenujemy i trzeba zredukować intensywnośc treningową,
-ale jeśli tetno utrzymuje się na w miarę równym poziomie - to znacz, że wszstko jest ok i jak chcemy to możemy (możemy, nie: musimy) zwiększyć intensywność
jak było wcześniej pisane: tętno ok 60. juz jest w porządku. Celem treningu nie może być gł. obniżenie tętna spoczynkowego, ale poprawa wydolności. Jakkolwiek: wzrost wydolnośc = spadek tętna spoczynkowego (chociaż nie zawsze).
Do czego jeszcze można wykorzystać tętno spoczynkowe??:
- do określania intensywności treningu, czy nie trenujemy za mocno, albo czy możemy "podkręcić tempo na treningu"
-jeśli przez kilka dni np.po obudzeniu mam tętno znacznie wyższe niż normalnie, to znaczy, że za mocno trenujemy i trzeba zredukować intensywnośc treningową,
-ale jeśli tetno utrzymuje się na w miarę równym poziomie - to znacz, że wszstko jest ok i jak chcemy to możemy (możemy, nie: musimy) zwiększyć intensywność
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Różnie to bywa, mnie na dużym zmęczeniu treningami obniża się tętno, więc samo mierzenie spoczynkowego może nie dać wiarygodnych wyników.
Lepszym instrumentem mierzącym przemęczenie jest test ortostatyczny.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zależność pomiędzy poziomem tętna a wynikami jest taka sobie. Zwykle w okresie treningowym, po przebudzenie mam 38-40, w ciągu dnia 44-46. Nie zauważyłem, aby w moim przypadku przekładało się na spektakularne wyniki.
Jeżeli chodzi o serce, to biegacze trenującą długo, mają bradykardię sportową. Po zaprzestaniu aktywności sportowej, może to wymagać rozrusznika ale w marginalnych przypadkach. Dobrze jest utrzymywać aktywność sportową,...nareszcie na zdrowym poziomie.
Jeżeli chodzi o serce, to biegacze trenującą długo, mają bradykardię sportową. Po zaprzestaniu aktywności sportowej, może to wymagać rozrusznika ale w marginalnych przypadkach. Dobrze jest utrzymywać aktywność sportową,...nareszcie na zdrowym poziomie.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ale spoczynkowe 45 uwaza sie juz sa spoko dla sportowca - w teorii im nizsze tym lepszym sie jest - ale jak kolega wyzej pisze ze ma 38 i nie ma to na wyniki to widac ze tak ne zawsze jest - ja nigdy nie mierzyłem spoczynkowego odrazu po obudzeniu wiec nie wiem jakie mam.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Nie ma takiej teorii że jak się ma niższe spoczynkowe to jest się lepszym. Wielkość tętna spoczynkowego pokazuje tylko stopień przerostu lewej komory serca. I nic innego. W dodatku jest bardzo indywidualne, bo różni ludzie mają serca różnej wielkości. Jeśli coś związanego z tętnem ma świadczyć o formie, to różnica między tętnem spoczynkowym, a możliwym do osiągnięcia tętnem maksymalnym.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega
No i jest jeszcze sprawa taka, że:
ts spada najbardziej, gdy trenujemy wytrzymałość typowo tlenową, np. robimy bazę
ts może wzrosnąć, gdy zaczynamy trenować szybkość/wytrzymałość specjalną.
Pewne jest, że więcej powie nam przebiegnięcie czy to na zawodach, czy w samotnym teście 5km na maxa niż zmiana TS, nawet na przełomie dłuższego czasu
ts spada najbardziej, gdy trenujemy wytrzymałość typowo tlenową, np. robimy bazę
ts może wzrosnąć, gdy zaczynamy trenować szybkość/wytrzymałość specjalną.
Pewne jest, że więcej powie nam przebiegnięcie czy to na zawodach, czy w samotnym teście 5km na maxa niż zmiana TS, nawet na przełomie dłuższego czasu

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
myślałem że juz rozsadnego posta zabraknieKangoor5 pisze:Wyższe tętno spoczynkowe podczas TdF świadczy o tym, że zawodnicy nie regenerują się w pełni pomiędzy etapami. Gdybyś się doprowadził do przetrenowania, to też pewnie miałbyś takie.harpaganzwola pisze:a do czego wam potrzebne jest niskie tetno. Średnie tetno spoczynkowe kolarzy podczas TdF to 45-50 i jakos tym sie nie przejmuja. Czy niskie tetno warunkuje lepsza wydolność tego nie wiem, być może. Ja kiedy jestem w formie mam 38.
Zgadzam się, że trzeba dążyć do poprawy wyników na zawodach a nie do obniżenia tętna. Znajomość swojego HR spoczynkowego najbardziej przydaje się wtedy, gdy trzeba tłumaczyć swojemu lekarzowi, że nasze serce ma się dobrze

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
dokładnie tak, róznie to bywa kolega ma racje BO KAŻDY ORGANIZM REAGUJE PO SWOJEMU, mój akurat zwieksza tętno spoczynkowe przy anomaliach i chyba tak jest najczęściej statystycznieklosiu pisze:Różnie to bywa, mnie na dużym zmęczeniu treningami obniża się tętno, więc samo mierzenie spoczynkowego może nie dać wiarygodnych wyników.
ps test ortostatyczny to też dobre narzędzie ale łatwo o pomyłki i jak dla mnie jest mało dokładny bo zwykle pokazuje mi te same różnice