jaki kilometraż ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Damian S
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36;40 zakres na tr
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam...
wiem że nie powinno patrzeć sie na ilość kilometrów lecz jakość...ale chciałbym zapytać...nie orjentuje się ktoś z was ile km tygodniowo powinnien mieć jun mł ?
PKO
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

xD

Ale junio młodszy na 100m czy na 3000m ?

Sprecyzuj dystans - jako młodzik na 3km bedziesz rodiłwiekszy kilometraz niz jako senior na 100m ;]
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Damian S
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36;40 zakres na tr

Nieprzeczytany post

jestem długasem biegam od 2km czasami do 10 km
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jakies wyniki - tak moze sprecyzuj co nieco bo zanim odpowiem Ci poządnie na pytanie to jeszcze 10 razy bede dopytywałsie o rózne rzeczy.

a mocno biegasz te 2km ? bo inny kilometraz robisz jak biegasz 7min a inanczej jak 5:30min jak biegasz 7min na 2km to bedziesz mial słaby kilometraz niz ktos kto biega 5:30

I powiedz ile masz na 5 i 10km
Ale raczej na Twój wiek to nie wiecej niz 70km/tygodniowo - no i zalezy czy trenujesz 2 razy dziennie, raz dziennie czy co 2 dzien - bo jak trenujesz 2 razy dziennie bedziesz miałwiekszy kilometraz automatycznie niz ktos kto ma co 2 dzien trening
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:a jakies wyniki - tak moze sprecyzuj co nieco bo zanim odpowiem Ci poządnie na pytanie to jeszcze 10 razy bede dopytywałsie o rózne rzeczy.

a mocno biegasz te 2km ? bo inny kilometraz robisz jak biegasz 7min a inanczej jak 5:30min jak biegasz 7min na 2km to bedziesz mial słaby kilometraz niz ktos kto biega 5:30

I powiedz ile masz na 5 i 10km
Ale raczej na Twój wiek to nie wiecej niz 70km/tygodniowo - no i zalezy czy trenujesz 2 razy dziennie, raz dziennie czy co 2 dzien - bo jak trenujesz 2 razy dziennie bedziesz miałwiekszy kilometraz automatycznie niz ktos kto ma co 2 dzien trening
Mlodzik nie powinien jeszcze biegac 2x dziennie. 4-5x w tygodniu musi wystarczyc i trener powinien w tym wieku jeszcze kolege mocno chamowac.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:]
Mlodzik nie powinien jeszcze biegac 2x dziennie. 4-5x w tygodniu musi wystarczyc i trener powinien w tym wieku jeszcze kolege mocno chamowac.
nie powinien - ale ja zadałem tylko pytanie zeby powiedział ile - nie zakładam tez ze trenuje 2 razy dziennie ;]
a jak nie ma trenera to z tym chamowaniem moze byc ciezko

Ale tak duzo osób chce odrazu byc najlepszym ze naprawde kazdy powinien sie chamowac, ale niestety tak nie ma - kazdy chce dojsc na szczyt odrazu w rok a najlepiej to w 6 miesiecy na MP albo jeszcze wyzej,

CZAS CZAS CZAS

chcesz biegac na 2km 5:15min ? to spokojnie znajdz trenera i powoli powoli dojsciesz
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Za juniora młodszego dobrze jest więcej pracy włożyć w trening ogólnorozwojowy i szybkościowy, więc na twoim miejscu bardziej skupiłbym się na jakości niż objętości. Zgodzę się z Dezo66 - 70-80km nawet na jesień/zimę wystarczy (ew. więcej na obozach). Z takiego kilometrażu da się biegać w miarę żywo na 3-5km. Trenowałem w ten sposób do 19 roku życia i biegałem ok. 8.55 na 3km i w dolnych granicach 34'/10km mimo, że jakiegoś specjalnego talentu nie miałem.
Chryste, Panowie... hamować pisze się przez "h" ;)
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

u mnie tydzień wygląda mniej więcej tak: pn-wolne, wt-ok. 7,8 km+6 przebieżek, śr-20 min tempo run, czw-wolne, pt-8, nd-17 km. Czy dobrze rozkładam kilometry? Wiem, że niedzielny bieg długi znacznie "góruje" nad resztą, ale nie czuję się po nim jakoś strasznie obolały :). Gdybym się ściśle kierował zaleceniami Danielsa, to mój bieg długi musiałby się zmieścić w granicach 12, max. 14 km.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jb212 pisze:u mnie tydzień wygląda mniej więcej tak: pn-wolne, wt-ok. 7,8 km+6 przebieżek, śr-20 min tempo run, czw-wolne, pt-8, nd-17 km. Czy dobrze rozkładam kilometry? Wiem, że niedzielny bieg długi znacznie "góruje" nad resztą, ale nie czuję się po nim jakoś strasznie obolały :). Gdybym się ściśle kierował zaleceniami Danielsa, to mój bieg długi musiałby się zmieścić w granicach 12, max. 14 km.
a do czego sie szukujesz?

bo robisz tylko kilometry a nie robisz technicznych rzeczy jak ogólnorózwojówke, zabawy biegowe, siłę biegowa, szybkosci troche - tylko kilometry i kilometry
Awatar użytkownika
jb212
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:13

Nieprzeczytany post

Szykuję się na 10 km, 3 maja. Tak właściwie to w tym tygodniu dopiero wprowadzę coś szybszego (20 min Tempo run), przebieżki, a po kilku tygodniach przejdę do czegoś mocniejszego, w rodzaju interwałów. Przy 4 dniach biegania w tygodniu, jeden akcent tygodniowo to dla mnie dużo. W styczniu przerwałem w ostatniej fazie plan czerwony Danielsa i od tego momentu biegam same BS. Nie widzę jakiejś wielkiej potrzeby żeby robić teraz np. podbiegi, bo biegam cały czas w pagórkowatym terenie i dobrą odmianą będzie dla mnie ten tempo run na bieżni. Chyba, że od razu wrzucić coś mocniejszego? Np. to:

Warmup: Run easily for 10-20 minutes; follow with dynamic stretching exercises, drills, and 4-6 x 20-second strides.
Workout: 3 sets of 400m, 400m, 800m @ target 5K race pace, with 1:30-2:00 recovery after the 400m reps and 3:00 after the 800s.
Variations: For beginners, start with two sets if you’re not used to doing workouts on the track. Advanced runners can substitute the 800 in the last set with a mile at target 5K pace.
Cooldown: Run easily for 10-20 minutes, stretch, refuel.
Obrazek
10km-35:13
Vege Runners
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ