Siła biegowa w planie Danielsa (5-15 km)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć

Ostatnio wpadłem na pomysł dołączenia do planu Danielsa pod biegi na 5-15 km elementów siły biegowej (skipy, podbiegi)
Jako że znajduję się w I fazie przygotowań i są to wyłącznie same BS-y pomyślałem że był by to dobry pomysł, gdyż obciążenie nie jest zbyt duże. Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat i skonsultować to z wami, gdyż sam mam tendencję do przesadzania, a nie chciał bym skończyć po raz kolejny na urlopie :bum:.
PKO
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

podbiegi są bezpieczniejsze dla nieprzyzwyczajonego do tego typu obciążeń układu kostnego
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja w każdej fazie Danielsa staram się robić elementy siły biegowej. Czasem mocnym crossem zastępuję danielowskie tempo, zamiast rytmów stosuję podbiegi(dodając skipy) a czasem siłę robię jako dodatkowy trening specjalistyczny.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W takim razie jutro wykonam próbny trening.
Jakie procentowe przewyższenie jest polecane przy podbiegach ?? obok nie daleko mam dosyć długą trasę (400 m) o przewyższeniu 2-4 % może być ??. Ile na początek zaaplikować sobie tego typu obciążenia ?? 10x100 ??
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

10-15 x 120-150 m będzie git, podbieg nie musi być bardzo stromy, lepszy jest taki sobie, pod który da się szybko biec a już czuć, że jest pod górkę
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

i niech ostatni nie będzie najwolniejszy, staraj się wszystkie zrobić równym tempem z lekką rezerwą
na zbiegu (jak potrzebujesz) pierwsze 10s za nawrotką maszeruj i przejdź w trucht
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Dokładnie, podbiegi masz robić na "wypoczynku", to nie interwały, które się pomyka na podcince, tu jest krótko, mocno i na temat....no i pod górkę
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

ja kiedyś biegałem taką wersję PG:
ok 15' BS + rozgrzewka i - tu właściwa część: 12X ok 150 -200m PG/przerwa 3min - w tym trucht w dół.
Jak nie jesteś w stanie dokładnie zmierzyć odl. to przyjmij: 30sek PG. To ma być biegane szybko - ze względu, że przerwa pomiędz jest dość długa. Mniej więcej tak jak rytm.
Może nie zajechałem się tym, ale jednak wchodzi trochę w nogi.
Jako siłę biegową możesz też robić skipy - ale to tylko wtedy jak masz dobrą technikę, albo jak ktoś może Cb kontrolować.
A i słowo klucz: jesteś w I fazie przygotowań, na którą składają się gł. BS.
Ta faza służy zbudowaniu kilometrażu, na którym bd. mógł potem budować swoją formę, a nie zmęczeniu się. Także nawet jako trening siły biegowej możesz potraktować bieg ciągł po pofałdowanym terenie, gdzie podbiegi pokonujesz w szybszym tempie, a resztę spokojnie
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Ja do treningu wg Danielsa, dostosowanego pod siebie (10km) w każdym tygodniu, na najlżejszym treningu robię 10 podbiegów ok 100m zamiast przebieżek. Plus 1-2x w tygodniu ćwiczenia siłowe na nogi. Więcejcsiły biegowej nie robię, bo jeszcze sporo pedałuję;-)

Potem, tak od marca siłę biegową będę ograniczał, ale teraz kiedy nie robię jeszcze szybkich treningów, chcę zbudować podstawę na dalszą część sezonu.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hael pisze:Ja do treningu wg Danielsa, dostosowanego pod siebie (10km) w każdym tygodniu, na najlżejszym treningu robię 10 podbiegów ok 100m zamiast przebieżek. Plus 1-2x w tygodniu ćwiczenia siłowe na nogi. Więcejcsiły biegowej nie robię, bo jeszcze sporo pedałuję;-)

Potem, tak od marca siłę biegową będę ograniczał, ale teraz kiedy nie robię jeszcze szybkich treningów, chcę zbudować podstawę na dalszą część sezonu.
Faktycznie można zamieniać rytmy z podbiegami :oczko:
Drugie pytanie jest związane z tygodniową objętością w planie. Jeżeli w ostatnim tygodniu I fazy przygotowań objętość oscyluje w granicach 70-75 km jak jest z nią podczas II fazy, gdzie zamiast BS-ów mamy biegi rytmowe, progowe i zabawę biegową ?? Zostawiamy ją na takim samym poziomie czy troszeczkę obniżamy ??. Pytam ponieważ raczej przy tego typu treningach specjalnych nie zrobię zbyt dużo km w ciągu jednostki, a co za tym idzie objętość tygodniowa ulegnie zmniejszeniu.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Darekbe022 pisze:
Hael pisze:Ja do treningu wg Danielsa, dostosowanego pod siebie (10km) w każdym tygodniu, na najlżejszym treningu robię 10 podbiegów ok 100m zamiast przebieżek. Plus 1-2x w tygodniu ćwiczenia siłowe na nogi. Więcejcsiły biegowej nie robię, bo jeszcze sporo pedałuję;-)

Faktycznie można zamieniać rytmy z podbiegami :oczko:
Drugie pytanie jest związane z tygodniową objętością w planie. Jeżeli w ostatnim tygodniu I fazy przygotowań objętość oscyluje w granicach 70-75 km jak jest z nią podczas II fazy, gdzie zamiast BS-ów mamy biegi rytmowe, progowe i zabawę biegową ?? Zostawiamy ją na takim samym poziomie czy troszeczkę obniżamy ??. Pytam ponieważ raczej przy tego typu treningach specjalnych nie zrobię zbyt dużo km w ciągu jednostki, a co za tym idzie objętość tygodniowa ulegnie zmniejszeniu.
Daniels bardziej skupia się na czasie poszczególnych jednostek treningowych a nie na samym dystansie. Także skup się bardziej na tym żeby każdy trening dał to co ma dać w określonym czasie a nie na określonym dystansie. Nawet jeśli konsekwencją jest mniejszy kilometraż.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ