Realizacja planu treningowego J.Danielsa-przełożenie terminu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 02:40:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam
Na wstępie postaram się wyjaśnić o co mi chodzi :
Jestem w trakcie realizacji planu treningowego J.Danielsa 24 tygodniowego dla elit. W pazdzierniku byłem jeszcze pewien że w marcu 17 bede gotowy na maraton w Barcelonie lecz jak to czasem bywa praca pokrzyżowała moje założenia . Do zakończenia całego planu pozostało mi już tylko 5,5 tygodnia .Na ta chwile chciałem zamienić Barcelone na Orlen Warsaw maraton .Rozbieżność w terminach to około 5 tygodni i w związku z tym:
nie wiem czy mam teraz cofnąć plan o te 5 tygodni i trenować by mieć formę na 21.04, czy może zmodyfikować to jakoś.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Adam Klein liczę na Ciebie :)
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wywołany do tablicy...:)
Nie ma sensu jakoś strasznie analizować gdzie kończy a gdzie zaczyna jakiś cykl, ale jest podstawowa zasada.
Musisz oprzeć się na tym, gdzie zaczyna się redukowanie objętości.
Na to też można spojrzeć w dwójnasób - albo kiedy jest ostatni bardzo długi trening (nie mam teraz książki - trzy tygodnie przed chyba?) albo kiedy tygodniowa objętość zaczyna schodzić (to jest chyba 5 tygodni).
No i musisz zrobić tak, żeby ostatnie tygodnie (3 lub 5 0 zależy od Ciebie) iść dokładnie wg planu.
A te tygodnie wcześniejsze (pięć tygodni Ci dochodzi - od 17 marca do 21 kwietnia) musisz wziąć z planu, jako te poprzedzające.
Reasumując.

Droga pierwsza:
dochodzisz zgodnie z planem do 3-go tygodnia przed poprzednio planowanym startem, robisz 35 km i potem cofasz się o 5 tygodni i lecisz znowu, tak, żeby znowu na 3 tygodnie przed 21 zrobić te 35 km.

Droga druga:
dochodzisz zgodnie z planem do 5-go tygodnia przed poprzednio planowanym startem (czyli to będzie już teraz czy za tydzień? - musisz policzyć), i cofasz się o 5 tygodni i lecisz już zgodnie z planem.
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 02:40:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziękuje bardzo za odpowiedz! jesteś wielki!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ