Ostatni sprawdzian przed maratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

hej,

Na ile tygodni przed i na jakim dystansie robicie ostatni sprawdzian przed maratonem?

Obecnie przygotowywuje się do Orlen Warsaw Marathon 21.04, planuje start kontrolny w HM 17.03 ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy mogę jeszcze pobiec (aby sobie nie zaszkodzić) na maxa zawody na 5km na tydzień przed maratonem? Tempo maratońskie dobierać bedę z marcowego HM a sam maraton jest celem głównym na wiosnę.

Co sądzicie? Czy ktoś robił podobnie i ma jakieś doświadczenia?
PKO
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Kloszardnww pisze:hej,

Na ile tygodni przed i na jakim dystansie robicie ostatni sprawdzian przed maratonem?

Obecnie przygotowywuje się do Orlen Warsaw Marathon 21.04, planuje start kontrolny w HM 17.03 ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy mogę jeszcze pobiec (aby sobie nie zaszkodzić) na maxa zawody na 5km na tydzień przed maratonem? Tempo maratońskie dobierać bedę z marcowego HM a sam maraton jest celem głównym na wiosnę.

Co sądzicie? Czy ktoś robił podobnie i ma jakieś doświadczenia?
Ja biegłem na dwa tygodnie przed maratonem ( startem docelowym na jesień) na 10km - nawiasem mówiąc biegnąc spokojnie zrobiłem fajna życiówkę ;) potem już tylko mocne hamowanie do maratonu . Są szkoły które mówią ze nawet na tydzień przed startem można zrobić dyche...5km to mało szkodliwy dystans i myślę że spokojnie mozesz pobiec.

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Półmaraton z życiówką biegłem na 2 tygodnie przed maratonem. Również jesten przed Orlen Marathon i planuję biec połówkę w Warszawie 24-03 oraz na 8 dni przed maratonem 10km w Częstochowie. Niektórzy zalecają pobiec mocną dyszkę tydzień przed maratonem. Myślę, że możesz spokojnie te 5km pobiec.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to połówkę można pobiec na 2 tygodnie przed startem w maratonie, a dychę nawet tydzień przed :)
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegnę 10km w tym orlenie :D liczę na <34'
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

Dzięki za odp.,

żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tu:
ćwiczę 2xtydzień nogi - zawsze bezpośrednio po treningu biegowym
oraz 2xtydzień (w dniach wolnych od treningu) od pasa w górę (stabilność, brzuchy, pompki, hantle itp.)
pytanie brzmi na jak długo przed zawodami (HM i M) powinienem zacząć zmniejszać ich intensywność? bądź też w ogóle zaniechać robienie ich w ostatnich dniach?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od tego co dokładnie robisz i jak to obciąża Twoje mięśnie. Jeżeli nie jest to jakiś katorżniczy trening tylko uzupełnienie biegania, tak jak w moim przypadku, to ja bym ćwiczył do samych zawodów normalnie. Jedynie dzień przed startem zrezygnowałbym z jakiegokolwiek wysiłku. Sprawdzałem na sobie i u mnie to działa. Aczkolwiek z Tobą może być inaczej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ