Witam serdecznie!
Swoją przygodę z bieganiem zacząłem z koncem listopada ubiegłego roku,więc mój staż jest prawie,że żaden.Ale cóż,zamarzył mi się start w Półmaratonie Warszawskim(24.marzec).Mam 23 lata,nie posiadam ani też nigdy nie miałem nadwagi,choć całe życie byłem ze sportem raczej na bakier.Swą przygodę z bieganiem zaczynałem od marszobiegów,ponieważ moja kondycja wołała o pomstę do Nieba.Kiedy byłem już w stanie przebiec 5km bez przerwy,sięgnąłem po następujący plan przygotowujący Półmaratonu.
http://www.bieganie.pl/?cat=7&id=2314&show=1
Wywiązuje się z jego założeń systematycznie.Ale mimo wszystko mam kilka wątpliwości.
Stąd też kilka pytań do bardziej Doświadczonych.
Nie wiem jakim tempem powinienem biegać podczas treningów?Czy nie zaszkodzę sobie wplatając w treningi podbiegi,aby wypracować większą siłę nóg?Czasem nachodzą mnie obawy,czy aby na pewno,nie 'porywam się z motyką na Słońce'.Moje obecne tempo na 1km oscyluje miedzy 5:50min - 6:30min.Ostatnie 7km'owe niedzielne wybieganie,zajęło mi 41minut.
Z góry dziękuję wszelkie odpowiedzi,wskazówki!
Plan treningowy do Półmaratonu dla Debiutanta.
- mariuszuk
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 37:29
- Życiówka w maratonie: 03:02
Czasu nie wiele , ale jak przylozysz sie do treningow to polowke zrobisz tylko czy nie lepszym rozwiazaniem jest poczekanie i zrobienie na wiosne 10k a na jesien 1/2 , co do podbiegow to bardzo wazny element .Co do tempa to biegaj a tempo samo przyjdzie minimum 3-4 tyg .

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk
Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
- piootrj
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam podobny staż biegowy do Ciebie.
Mój plan podobnie wygląda do tego, który podałeś. Swoją pierwszą połówkę zrobiłem tydzień temu. Czas bez szału 1:59:21 ale jak na taki okres biegowy to jestem bardzo zadowolony. Myślę, że jak będziesz trzymał się planu to spokojnie 24.03 przebiegniesz cały dystans.
Mój plan podobnie wygląda do tego, który podałeś. Swoją pierwszą połówkę zrobiłem tydzień temu. Czas bez szału 1:59:21 ale jak na taki okres biegowy to jestem bardzo zadowolony. Myślę, że jak będziesz trzymał się planu to spokojnie 24.03 przebiegniesz cały dystans.