Pomoc z Treningiem
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam mam 17 lat ważę 68 kg. Jestem uczniem Technikum, za 3 lata chciałbym się dostać do Szkoły Oficerskiej nie mam problemu z nauką. Biegam od 2 miesięcy, widzę ogromną poprawę. Mój obecny czas na 1km to około 4:30 chciałbym zejść do około 3:00 w 3 lata. Nie wiem jak to wszystko ułożyć żeby poprawiać czasy i z tygodnia na tydzień być lepszym. Chcę także ćwiczyć na siłowni (ćwiczę od 7 miesięcy). Jednak nie zależy mi żeby być jakimś napompowanym, chcę po prostu dobrze wyglądać, ale priorytetem jest sprawność np. podciąganie na drążku ( na którym totalnie leżę). Proszę o pomoc aby to wszystko ułożyć jakoś z głową. Dziękuje z góry za pomoc i za mądre wypowiedzi. Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
cześć - no 3 lata to bardzo dużo :D,
trochę słabo ten kilometr (moja siostra nawet szybciej biega) - było nie było - tyle to biegają dzieci w podstawówce.
Jakkolwiek: do 3' to teoretycznie nawet w rok się da dojść.
Hmm - co do drążka - drążek też jest do opanowania - tylko trzeba pomału zwiększać ilość podciągnięć :D.
Obecnie myślę, że wystarczyłyby ci 4 treningi tygodniowo:
proponuję zacząć od tego:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=1511
i tu akurat spokojni możesz zacząć od tch tygodni 13-16,
a potem przejść do poziomu III.
trochę słabo ten kilometr (moja siostra nawet szybciej biega) - było nie było - tyle to biegają dzieci w podstawówce.
Jakkolwiek: do 3' to teoretycznie nawet w rok się da dojść.
Hmm - co do drążka - drążek też jest do opanowania - tylko trzeba pomału zwiększać ilość podciągnięć :D.
Obecnie myślę, że wystarczyłyby ci 4 treningi tygodniowo:
proponuję zacząć od tego:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=1511
i tu akurat spokojni możesz zacząć od tch tygodni 13-16,
a potem przejść do poziomu III.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
szkoła amerykańska
- nie jest najlepszym pomysłem.
Zejść dla młodego faceta z 4:30 na 3 min w 3 lata to nie jest aż takie trudne.
po pierwszym roku treningów 4min/km
po drugim roku treningów - 3:30min/km
po 3 roku treningów - 3min/km
tak można zakładać ze możesz sie poprawiać, ale tak raczej nie bedzie - po na początku jak sie trenuje poprawy są DUŻE.
i może to wyglądać mniej wiecej tak:
po pierwszym roku treningów 3:50-3:55min/km
po drugim roku treningów - 3:20min/km
powiedz ile razy chcesz trenowac w tygodniu i ile czasu mozesz poswiecic w te dni na bieganie ?

Zejść dla młodego faceta z 4:30 na 3 min w 3 lata to nie jest aż takie trudne.
po pierwszym roku treningów 4min/km
po drugim roku treningów - 3:30min/km
tak można zakładać ze możesz sie poprawiać, ale tak raczej nie bedzie - po na początku jak sie trenuje poprawy są DUŻE.
i może to wyglądać mniej wiecej tak:
po pierwszym roku treningów 3:50-3:55min/km
po drugim roku treningów - 3:20min/km
powiedz ile razy chcesz trenowac w tygodniu i ile czasu mozesz poswiecic w te dni na bieganie ?
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
@dezo:
a czemu akurat uważasz, że nie jest najlepszym pomysłem?
A być może właśnie w jego przypadku się sprawdzi?
Niech zrobi II poziom i III (no może trochę zmodyfikowany) i zobaczymy w jakim będzie miejscu.
Jestem przekonany, że na pewno zrobi jakiś postęp.
a czemu akurat uważasz, że nie jest najlepszym pomysłem?
A być może właśnie w jego przypadku się sprawdzi?
Niech zrobi II poziom i III (no może trochę zmodyfikowany) i zobaczymy w jakim będzie miejscu.
Jestem przekonany, że na pewno zrobi jakiś postęp.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Zaczyna z czasem 4:30/km?! TRAGEDIA!
Niestety musiałem wyłożyć kawę na ławę! Dużo lepiej biegają chłopaki w podstawówce, nawet dziewczęta. cos czuje nosem, że predyspozycji kolega nie ma do biegania.
Ale...
Ale , nie należy sie poddawać, bo znam przypadki gdzie ludzie ze słaba genetyką a z mocnym charakterem potrafili wiele zdziałać. Oczywiście wymiatać to Ty nie będziesz, ale myślę, że jak sie przyłożysz to w 3 lata nawet do 3:05-3:15 możesz dojść.
Na razie przez 6 miesięcy biegaj, bez żadnych określonych planów, bez mocnych akcentów, po prostu biegaj. Zacznij od krótkich dystansów (2-3km) i z czasem dokładaj po 1km. Po jakimś czasie, jak będziesz mógł bez problemu przebiec 9-10 km dołącz do tego przebieżki 6-10 serii 60-100m. Biegaj 3 razy w tygodniu i 2 razy porób w domu pompki, podciąganie na drążku i brzuszki.
Niestety musiałem wyłożyć kawę na ławę! Dużo lepiej biegają chłopaki w podstawówce, nawet dziewczęta. cos czuje nosem, że predyspozycji kolega nie ma do biegania.
Ale...
Ale , nie należy sie poddawać, bo znam przypadki gdzie ludzie ze słaba genetyką a z mocnym charakterem potrafili wiele zdziałać. Oczywiście wymiatać to Ty nie będziesz, ale myślę, że jak sie przyłożysz to w 3 lata nawet do 3:05-3:15 możesz dojść.
Na razie przez 6 miesięcy biegaj, bez żadnych określonych planów, bez mocnych akcentów, po prostu biegaj. Zacznij od krótkich dystansów (2-3km) i z czasem dokładaj po 1km. Po jakimś czasie, jak będziesz mógł bez problemu przebiec 9-10 km dołącz do tego przebieżki 6-10 serii 60-100m. Biegaj 3 razy w tygodniu i 2 razy porób w domu pompki, podciąganie na drążku i brzuszki.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
apaczo pisze:Zaczyna z czasem 4:30/km?! TRAGEDIA!
Ale...
Właśnie ciekawią mnie co to są te "predyspozycje"? Nie wiem długie nogi? Krótkie nogi?

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
myślę, że nie jest tak źle, może te 4'30'', nie były biegane na maksa, nie pod presją,
bo ciężko mi sobie wyobrazić zeby 17-latek o prawidłowej wadzę tak słabo biegał, jeżeli to było rzeczywiście na maksa to skłaniam się do zdania apaczo, czeka Cię dużo ciężkiej pracy
pozdrawiam i powodzenia
bo ciężko mi sobie wyobrazić zeby 17-latek o prawidłowej wadzę tak słabo biegał, jeżeli to było rzeczywiście na maksa to skłaniam się do zdania apaczo, czeka Cię dużo ciężkiej pracy
pozdrawiam i powodzenia
Krzysiek
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Ale nie załamuj sie!
Upór i żelazna konsekwencja sa kluczem do sukcesu. Jak szukasz wskazówek to śmiało możesz pisać do mnie ma PW. Pomocy nie odmówię.
Upór i żelazna konsekwencja sa kluczem do sukcesu. Jak szukasz wskazówek to śmiało możesz pisać do mnie ma PW. Pomocy nie odmówię.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Buniek pisze:myślę, że nie jest tak źle, może te 4'30'', nie były biegane na maksa, nie pod presją,
pozdrawiam i powodzenia
Co Wy wszyscy jesteście cudownymi dziećmi i zawsze dobrze biegaliście ?
To jest i tak dobry czas od osób ktre siedza przed komputerem i jedza co popadnie.
Osoba która nie miała stycznosci z bieganiem tylko od 2 miesiecy sie rusza to i tak 4:30 to dobry wynik. Nie wieże ze Wy od razu biegaliście 3:30.
Są i dzieCi w 6 klasie podstawówki którzy biegaja 3min km i są tacy którzy biegaja "znaczy idą" 6-7min/km
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Cudownym nie, normalnym. Po 2 miesiącac trenowania, 23 lata prawidłowa waga (wtedy) po 4'35 to 10 km na zawodach leciałem, a pomimo tego że już trochę biegam to raczej poniżej 3 min/1 km nie zejdę (więcej biegania niż trenowania w tym było)
Krzysiek
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
adi180
Oraz ile maz wzrostu do tej wagi 68kg
Oraz ile maz wzrostu do tej wagi 68kg
-
- Rozgrzewający Się
Jak trzeba mogę trenować nawet 6 razy w tygodniu nie widzę problemu (ale chcę również trenować coś na poprawę siły, chodzi głównie o brzuch, drążek). Wzrost 177cm, jeśli chodzi o czas który jestem w stanie poświęcić to 1,5h-2h. I proszę nie mówić że dzieci w podstawówce biegają po 3 min, a 4:30 to jakaś masakra. Może i masakra ale przynajmniej chcę coś z tym zrobić. A nigdy w życiu zbytnio nie trenowałem biegania, jedynie piłkę nożną w gimnazjum wtedy czasy miałem około 3:50. A motywacja jest olbrzymia bo w końcu dążę do spełnienia swojego marzenia. Pozdrawiam 

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
tu masz bardzo dobry wątek i też w 3 lata na 1km
viewtopic.php?t=31883
viewtopic.php?t=31883
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
a gadasz, ponizej 4' biegalem w podstawówce xDdezo66 pisze:Buniek pisze:myślę, że nie jest tak źle, może te 4'30'', nie były biegane na maksa, nie pod presją,
pozdrawiam i powodzenia
Co Wy wszyscy jesteście cudownymi dziećmi i zawsze dobrze biegaliście ?
To jest i tak dobry czas od osób ktre siedza przed komputerem i jedza co popadnie.
Osoba która nie miała stycznosci z bieganiem tylko od 2 miesiecy sie rusza to i tak 4:30 to dobry wynik. Nie wieże ze Wy od razu biegaliście 3:30.
Są i dzieCi w 6 klasie podstawówki którzy biegaja 3min km i są tacy którzy biegaja "znaczy idą" 6-7min/km
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
w który miejscu napisąłem ze ja biegałem ponizej 4 min w podstawóce to Ci flaszke postawie ;]
napisałem ze sa takie osoby co biegaja 3 min i takie co biegaja 6min
napisałem ze sa takie osoby co biegaja 3 min i takie co biegaja 6min