Jak rozszyfrować: 8km + 8x20s?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53
- Życiówka w maratonie: brak
Jak w temacie. Ściągnąłem trening i mam takie zapisy? Czy oznacz to, że mam biec normalnym tempem treningowym (u mnie 5:20-5:45 przy tętnie średnio 150-160) to 8 km, a potem jeszcze biec bardzo szybko przez 20 sekund, przerwa (ile?) i znowu 20 sekund b.szybko i tak osiem powtórzeń? Czy też wpleść to w bieg i np. zawsze np na. 150 metrów przed pełnym kilometrem biec ten odcienk do pełnego kilometra bardzo szybko? Myślę, że to drugie i jeszcze pytanie o tempo. Czy 5:00 na te 20s odcinki to OK czy jeszcze szybciej? Poradźcie tak praktycznie plz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
michal.paprocki pisze:Jak w temacie. Ściągnąłem trening i mam takie zapisy? Czy oznacz to, że mam biec normalnym tempem treningowym (u mnie 5:20-5:45 przy tętnie średnio 150-160) to 8 km, a potem jeszcze biec bardzo szybko przez 20 sekund, przerwa (ile?) i znowu 20 sekund b.szybko i tak osiem powtórzeń? Czy też wpleść to w bieg i np. zawsze np na. 150 metrów przed pełnym kilometrem biec ten odcienk do pełnego kilometra bardzo szybko? Myślę, że to drugie i jeszcze pytanie o tempo. Czy 5:00 na te 20s odcinki to OK czy jeszcze szybciej? Poradźcie tak praktycznie plz.
Hej...najczesciej taki zapis oznacza:
8km w tempie easy ( I zakres tetno 70-75%) -w planach jesli tempo jest inne niż I zakres to jest to wyraznie podane np; 8km - T21 ( czyli 8km w tempie polmaratonu)
potem 8 przebiezek 20 sekundowych ( nie sprint tylko np tempo na 5 lub 3 km)
powinny byc tu podane przerwy miedzy przebiezkami zwykle 1-2 minuty.
Przebiezki sa tylko dla odmulenia miesni po biegu easy i dla zwiększenia napięcia mięsn i przebiezki powinny być biegane razem na koniec treningu.....
Tempa dobierz sobie z kalkulatora. Bo byc moze okaze sie ze to co nazywales normalnym tempem jest zdecydowanie za szybko.....tym sie rózni bieganie od trenowania....
pozdrawiam i powodzenia....
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
1. Jezeli nic nie pisze, to normalne 8km tempa biegowego (niech to bedzie nazwane easy, jak kolega juz Danielsa tak lubi)edek103 pisze:michal.paprocki pisze:Jak w temacie. Ściągnąłem trening i mam takie zapisy? Czy oznacz to, że mam biec normalnym tempem treningowym (u mnie 5:20-5:45 przy tętnie średnio 150-160) to 8 km, a potem jeszcze biec bardzo szybko przez 20 sekund, przerwa (ile?) i znowu 20 sekund b.szybko i tak osiem powtórzeń? Czy też wpleść to w bieg i np. zawsze np na. 150 metrów przed pełnym kilometrem biec ten odcienk do pełnego kilometra bardzo szybko? Myślę, że to drugie i jeszcze pytanie o tempo. Czy 5:00 na te 20s odcinki to OK czy jeszcze szybciej? Poradźcie tak praktycznie plz.
Hej...najczesciej taki zapis oznacza:
8km w tempie easy ( I zakres tetno 70-75%) -w planach jesli tempo jest inne niż I zakres to jest to wyraznie podane np; 8km - T21 ( czyli 8km w tempie polmaratonu)
potem 8 przebiezek 20 sekundowych ( nie sprint tylko np tempo na 5 lub 3 km)
powinny byc tu podane przerwy miedzy przebiezkami zwykle 1-2 minuty.
Przebiezki sa tylko dla odmulenia miesni po biegu easy i dla zwiększenia napięcia mięsn i przebiezki powinny być biegane razem na koniec treningu.....
Tempa dobierz sobie z kalkulatora. Bo byc moze okaze sie ze to co nazywales normalnym tempem jest zdecydowanie za szybko.....tym sie rózni bieganie od trenowania....
pozdrawiam i powodzenia....
2. Tak, 8 przebiezek po okolo 20s szybko, na pewno szybciej jak 3km-Tempo. Nawet w 800m-tempie (ja biegne te odcinki jeszcz szybciej, ale tyklo 60-80m), czyli juz bardzo zwawo ale nie sprint z zacisnietymi zebami.
3. Przerwy tak dlugo az bedziesz mial ochote znowu przyspieszyc. Moze byc nawet 5', ale wtedy bedzie to trwalo bardzi dlugo. Jezeli bedziesz tylko 1' przerwy robil to wyjdzie jako bardzo ciezki trening tempowy.
Pozd.
Rolli