Witam. Mam pytanie. Zacząłem biegać około 5-6 miesięcy temu, ze względu na swoją dość słabą kondycję ( nie dlatego, że jestem otyły, mysle, ze metabolizm u mnie jest szybszy bo jestem ektomorfikiem , parametry 175 cm wzrostu 65 kg,22 lata treningi sa bardzo trudne i potliwe , ale do tego juz sie przyzwyczailem, wiec nie narzekam ). Ukonczylem 10 tygodniowy plan na 30 minut ciaglego biegu. Potem zabralem sie za plan 5 km w 12 tygodni i jak byłem na 9 tygodniu to na ponad 2 tygodnie dopadła mnie choroba i nie wychodziłem z domu, ogolnie mialem wtedy 3 tygodnie przerwy od jakichkolwiek sportów. 3 tygodnie temu wznowiłem ten plan na 5 km i w tym tygodniu biegam po 20 minut na treningu 4x w tygodniu i bardzo sie mecze. Wczesniej potrafilem przebiec 40 minut bez wielkiego wysiłku.
Wiem ,ze psychika dziala na tej zasadzie, ze jak sie ma do przebiegniecia wiecej ( np. 40 min ) to 20 minut tak nie zmęczy, inne tempo i w ogóle, ale porównywałem odleglosci, ktore przebieglem w 20 minut przedtem a teraz i jestem lekko zaniepokojony brakiem tych efektów.
Czy to sprawa diety? Choroby i zejscia tej superkompensacji? I czy to normalne, moze powinienem poczekac dluzej i trenowac ciagle, a efekty beda przychodzic samoistnie i systematycznie? Dzieki za wszelką pomoc! Jesli o czyms zapomniałem, to pytajcie
Słabe efekty
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Może to jest kwestia osłabienia po chorobie albo ogólnego przemęczenia. Być może Twoje treningi są zbyt intensywne. Korzystasz z pulsometru?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- jack73
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
3 tygodnie to za krótko aby "zresetować" wypracowany poziom - zacznij z mniejszymi obciążeniami
szybko wrócisz do "normy"
od choroby sił nie przybywa raczej
szybko wrócisz do "normy"
od choroby sił nie przybywa raczej

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Za mało jak za mało. Po 3 tygodniach bez treningów wszystko trzeba zaczynać od zera, bo zostaje tylko wytrzymałość, a i ta jest obniżona.
Jeśli ktoś miał już przed przerwą słabą kondycję, to kończy się to właśnie tak jak w pierwszym poście.
Jeśli ktoś miał już przed przerwą słabą kondycję, to kończy się to właśnie tak jak w pierwszym poście.
The faster you are, the slower life goes by.
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Choroba bardzo osłabia. Doświadczyłem tego na własnej skórze. Musisz powoli budować formę. Nie zajeżdżaj się. Spokojnie zwiększaj obciążenia. Pewnie przez te tygodnie brałeś leki, może antybiotyk, który strasznie wyniszcza organizm. 3 tygodnie to jednak długo. Ja po 2 tygodniach nie poznawałem swojego organizmu. Forma wyraźnie spadła. Szybko jednak doszedłem do poprzedniej dyspozycji.