Komentarz do artykułu Trening do maratonu. Przygotowanie ogólne, siłowe.
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Trening do maratonu. Przygotowanie ogólne, siłowe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
Nie wiem na jakiej podstawie to napisaliście iż im jesteśmy starsi, zwłaszcza po przekroczeniu 35 roku życia tym jest gorzej, ale przykład chociażby Grzegorza Gajdusa iż w wieku 36 lat pobił rekord Polski w maratonie może świadczyć że po 35 roku życia może przyjść szczyt sezonu. Ja w wieku 37 lat miałem też swój życiowy sezon. Rafał Wójcik w wieku 38 lat też nie miał sobie równych na 10km w Polsce i takich przykładów dałbym dużo więcej
Artykuł powinien motywować a nie dołować. A moje przykłady powinny zmobilizować osoby nieco w starszym wieku że nie ma bariery której nie da się przekroczyć. Jak to jest powiedziane odnośnie lekarzy że jeżeli dany lekarz z racji jakiegoś urazu każe Ci przestać biegać-to zmień lekarza. Jeżeli dany trener uważam że mając 35 lat nic nie osiągniesz, to zmień trenera...
Artykuł powinien motywować a nie dołować. A moje przykłady powinny zmobilizować osoby nieco w starszym wieku że nie ma bariery której nie da się przekroczyć. Jak to jest powiedziane odnośnie lekarzy że jeżeli dany lekarz z racji jakiegoś urazu każe Ci przestać biegać-to zmień lekarza. Jeżeli dany trener uważam że mając 35 lat nic nie osiągniesz, to zmień trenera...
Żyje po to, by biegać
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To jest poprostu fizjologiczny fakt. Nic na to nie poradzimy. To znaczy możemy poradzić, właśnie treningiem. Mięśnie są niezwykłe, w badaniach na grupie 80latkow dowiedziono, ze praktycznie w krótkim czasie można zwiększyć ich sile o 200%.
Więc się bardzo Krzysiek nie martw.
Więc się bardzo Krzysiek nie martw.
- szubert
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:06
- Życiówka w maratonie: 03:09:11
witam,
Mam pytanie techniczne to planu (14) 5 /tyg, ID**, PMW*. Czy mogę zastąpić trening 1h00, siła - krosem pasywnym trwającym 60 min,(mam w okolicy górki gdzie różnica wzniesień dochodzi do 15 metrów na długości ok. 200-300 m, ew. krótszym aktywnym? Ćwiczenia ogólne + siłowe wykonuje w domu 2,3 razy w tygodniu i trwają ok 15-30 min (brzuszki, plecy, nogi).
Mam pytanie techniczne to planu (14) 5 /tyg, ID**, PMW*. Czy mogę zastąpić trening 1h00, siła - krosem pasywnym trwającym 60 min,(mam w okolicy górki gdzie różnica wzniesień dochodzi do 15 metrów na długości ok. 200-300 m, ew. krótszym aktywnym? Ćwiczenia ogólne + siłowe wykonuje w domu 2,3 razy w tygodniu i trwają ok 15-30 min (brzuszki, plecy, nogi).
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Rozumiem, ze pytanie brzmi: czy zamiast spokojnegO treningu plus siła, mogę zrobić cross. Cross niewiele da siłowo, w porównaniu do solidnej sesji silowej, zreszta zobacz w opisie tego treningu, ze brzuszki to jest jakiś mały element, ze to o czym my mówimy, Jurek Skarzynski (skoro na niego się powołujesz) nazwał by to siłą biegową. My tego tak nie nazwalismy, bo wg nas większość ćwiczeń stosowanych w tej sile biegowej (poza wieloskokiem) jest za mało efektywna (za bardzo męcząca w stosunku do korzysci, jeśli masz na to poświęcić np 30minut to wykorzystaj je efektywnie).
Więc jeśli chcesz to biegaj narazie ten cross a my po 1 stycznia pokażemy ćwiczenia jakie są wg nas najlepsze.
Więc jeśli chcesz to biegaj narazie ten cross a my po 1 stycznia pokażemy ćwiczenia jakie są wg nas najlepsze.
- szubert
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:06
- Życiówka w maratonie: 03:09:11
Dziękuję za wyjaśnienie. Może rzeczywiście skupie się na razie na sile wg planu a ew. dodam sobie raz w tygodniu kilka podbiegów.
Biegam od 08-2012
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dobrze by było potraktować aspekt ćwiczeń siłowych i przygotowania do maratonu-długich dystansów bardziej kompleksowo, tzn. wspomnieć o funkcji mięśni ramion, barków, grzbietu i klatki piersiowej w biegu, w zachowaniu prawidłowej postawy itp, i ewentualnie zaproponować ćwiczenia wzmacniające ich wytrzymałość, siłe. Myśle, że te partie są najbardziej zaniedbane przez biegaczy.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Wiek do końca o niczym nie przesądza. Można być bardzo dojrzałym panem i cieszyć się znakomita kondycją.
Zerknijcie na poniższy link a sami zobaczycie. Ja nadal jestem w szoku.
http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=277.0
Sylwek ma przeszło 60 lat, a nadal ciało młodego herosa, a Jeanowi gibkości może tylko pozazdrościć.
Zerknijcie na poniższy link a sami zobaczycie. Ja nadal jestem w szoku.
http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=277.0
Sylwek ma przeszło 60 lat, a nadal ciało młodego herosa, a Jeanowi gibkości może tylko pozazdrościć.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Dyskutant
Czyli cwiczenia takie jak np. przysiady ze sztanga, wykroki itp. maja sie nijak do sily biegowej i nie zastapia podbiegów, skipow itd?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Jest wiele rożnych rodzajów ćwiczeń, cześć pewnie zastapi.
Ale generalnie ćwiczenia na siłowni to co innego niż ćwiczenia bieżne.
Ale generalnie ćwiczenia na siłowni to co innego niż ćwiczenia bieżne.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wiele ćwiczeń na siłowni z powodzeniem może zastąpić te w terenie. Trzeba tylko dobrze je dobrać i użyć właściwego ciężaru. Ma być dynamicznie! Najlepiej jednak łączyć ćwiczenia ze sztangą z tymi w terenie.manto pisze:Czyli cwiczenia takie jak np. przysiady ze sztanga, wykroki itp. maja sie nijak do sily biegowej i nie zastapia podbiegów, skipow itd?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Dyskutant
Wlasnie sobie przypomnialem, ze ktos obiecal zestawy cwiczen po 1 stycznia...
Nigdzie nie moge ich znalezc 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No tak, niestety choroba Redakcję dosięgła
i mamy opóźnienie, bardzo przepraszam.

- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Adamie, gdyby Redakcję kaszel mocno dusił to podaję ci poniżej znakomity przepis na syrop od kaszlu własnej roboty.
http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=296.0
I życzę zdrowia!
http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=296.0
I życzę zdrowia!