Komentarz do artykułu Trening do maratonu 21 kwietnia 2013.
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Trening do maratonu 21 kwietnia 2013.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Różne rzeczy się na te przygotowania składają, odrębne wątki założyliśmy w kwestiach treningu siłowego, bo to są oddzielne, duże tematy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
Czy ja cos przeoczylem? Byl jakis oficjalny komunikat o maratonie 21 kwietnia? Czy jak zwykle w Polsce pisze sie o czyms czego jeszcze nie ma i tworzy sie plany na maraton.
TomB
HM 1:27:04
M 3:15:46
HM 1:27:04
M 3:15:46
- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na razie znany jest, dość precyzyjnie, dystans tego biegu...tombzd74 pisze:Czy ja cos przeoczylem? Byl jakis oficjalny komunikat o maratonie 21 kwietnia? Czy jak zwykle w Polsce pisze sie o czyms czego jeszcze nie ma i tworzy sie plany na maraton.

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
marudzisz,
jeśli orlen nie wypali, to będzie jak znalazł na cracovię.
i fakt, dużo tych materiałów
jeśli orlen nie wypali, to będzie jak znalazł na cracovię.
i fakt, dużo tych materiałów
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
takie pytanie "techniczne": co znaczy np skrót 6 tyg, ID:
czy to, że plan treningowy obejmuje 6 tygodni i kładzie nacisk na treningi intensywne i dynamikę (mało km ale intensywnie) czy co? albo to: 5 tyg, OD
byłbym wdzięczny za wyjaśnienie
czy to, że plan treningowy obejmuje 6 tygodni i kładzie nacisk na treningi intensywne i dynamikę (mało km ale intensywnie) czy co? albo to: 5 tyg, OD
byłbym wdzięczny za wyjaśnienie

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
http://bieganie.pl/uploads/10_levelup_5 ... _bezHM.pdf
albo np. tutaj:
co mają np. dać biegane w niedziele na koncówce długich rozbiegań biegi z narastającą prędkością (od tempa maratonu do 10km)?
-czy symulację zmęczenia, które czeka na zawodnika w końcówce maratonu, czy może uczy zachowywać tzw. "trudne tempo"?.
I na jaki poziom w maratonie są te plany?
Bo jak np. to weźmie ktoś kto biega maraton w 2:42 (ok 3:50/1km) to mu wyjdzie przy treningu:
2h20' w tym ostatnie 50' w t. 42km dość ciężki trening (ok 13 km w tempie maratońskim) nie mówiąc już o końcówce w stylu: 40' (od t. 42km do t. 5km) - czyli ostatnie 1-2km bd. musiał biegnąć po ok 3:20 - co jest trochę szybkie
albo: 12X400m biegane po ok 72'' na 2' przerwach - tu jest akurat przerwa ok,
ale np. zawodnikowi który biega wolniej może wyjść: 12X400m w 90'' prerwa 2'.
I dlatego wolniejszego te "czterysetki" mogą być dość trudne do przebiegnięcia - tak mi się prznajmniej wydaje.
Więc wracając: czy trening jest dla zawodników <3h na maraton, czy może na ok. 3h czy też na np 3:30?
albo np. tutaj:
co mają np. dać biegane w niedziele na koncówce długich rozbiegań biegi z narastającą prędkością (od tempa maratonu do 10km)?
-czy symulację zmęczenia, które czeka na zawodnika w końcówce maratonu, czy może uczy zachowywać tzw. "trudne tempo"?.
I na jaki poziom w maratonie są te plany?
Bo jak np. to weźmie ktoś kto biega maraton w 2:42 (ok 3:50/1km) to mu wyjdzie przy treningu:
2h20' w tym ostatnie 50' w t. 42km dość ciężki trening (ok 13 km w tempie maratońskim) nie mówiąc już o końcówce w stylu: 40' (od t. 42km do t. 5km) - czyli ostatnie 1-2km bd. musiał biegnąć po ok 3:20 - co jest trochę szybkie
albo: 12X400m biegane po ok 72'' na 2' przerwach - tu jest akurat przerwa ok,
ale np. zawodnikowi który biega wolniej może wyjść: 12X400m w 90'' prerwa 2'.
I dlatego wolniejszego te "czterysetki" mogą być dość trudne do przebiegnięcia - tak mi się prznajmniej wydaje.
Więc wracając: czy trening jest dla zawodników <3h na maraton, czy może na ok. 3h czy też na np 3:30?
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
raczej 6/tyg czyli 6 treningów w tygodniu.runner2010 pisze:co znaczy np skrót 6 tyg, ID
z naciskiem na intensywność i dynamikę, bo przy wyborze tych planów masz określić swój najsłabszy punkt, nad którym praca będzie największa.
ja mam inne uwagi
1. 24 lutego w planach na wydłużenie pojawiają się pozycje z 2h!. czyli bez podziału na część lelawą i ambitną. to oznacza całe wybieganie w ambitnym tempie? czy raczej miała to być gwiazdka?
2. jak realizować w powyższych sesje podbiegów? czy mogą być upchane w środku? jakie długości? nie każdy ma sporą górkę pod domem, albo trenuje na bieżni mechanicznej
3. w opisach środków treningowych niepodlikowane są siła i dynamika
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Mam pytanie do tych planów.
Najpierw nakreślę sytuację. Moje życiówki sprzed 4 lat: 10km/46:56, 42,2km/3:43. Wciąż się ruszam, biegam, ale mnie, wolniej, ciężej; moje aktualne wyniki to 10km/56:26, 42,2/4:37. Chciałabym podciągnąć się trochę na wiosnę. Wybrałam plan 14_levelup_5xtyg_int_zHM.pdf
Nie wyobrażam sobie, że nagle zbliżę się do swoich rekordów życiowych, ale miło byłoby pobiec maraton w okolicy 4:10-4:15. Skoro planuję start w PM, to dlaczego w tym planie mam w poprzedzającą start sobotę bieg 1h30'? Przecież nawet jeśli to nie ma być mój cel, to chciałabym tę połówkę pobiec na tyle dobrze, żeby zobaczyć na jakim jestem aktualnie poziomie. Nie wydaje mi się, aby sobotni tak długi bieg dobrze wpłynął na mój wynik. Gdybym chciała sobie zrobić te 21,1 km zupełnie treningowo, to nie biegłabym w biegu za 80 zł, tylko polatała sama po lesie. Nie kapuję tego sobotniego biegu. Proszę o wyjaśnienie.
Chciałabym też wiedzieć jak dokładnie interpretować te słowa: siła, dynamika, * (w pierwszym tygodniu w niedzielę mam 2h*), jak mam rozumieć tempa T42, T10...itd. czy to są tempa moich aktualnych możliwości czy tych planowanych.
Aha, i jeszcze jaki sprawdzian mam zrobić 16/02?
Najpierw nakreślę sytuację. Moje życiówki sprzed 4 lat: 10km/46:56, 42,2km/3:43. Wciąż się ruszam, biegam, ale mnie, wolniej, ciężej; moje aktualne wyniki to 10km/56:26, 42,2/4:37. Chciałabym podciągnąć się trochę na wiosnę. Wybrałam plan 14_levelup_5xtyg_int_zHM.pdf
Nie wyobrażam sobie, że nagle zbliżę się do swoich rekordów życiowych, ale miło byłoby pobiec maraton w okolicy 4:10-4:15. Skoro planuję start w PM, to dlaczego w tym planie mam w poprzedzającą start sobotę bieg 1h30'? Przecież nawet jeśli to nie ma być mój cel, to chciałabym tę połówkę pobiec na tyle dobrze, żeby zobaczyć na jakim jestem aktualnie poziomie. Nie wydaje mi się, aby sobotni tak długi bieg dobrze wpłynął na mój wynik. Gdybym chciała sobie zrobić te 21,1 km zupełnie treningowo, to nie biegłabym w biegu za 80 zł, tylko polatała sama po lesie. Nie kapuję tego sobotniego biegu. Proszę o wyjaśnienie.
Chciałabym też wiedzieć jak dokładnie interpretować te słowa: siła, dynamika, * (w pierwszym tygodniu w niedzielę mam 2h*), jak mam rozumieć tempa T42, T10...itd. czy to są tempa moich aktualnych możliwości czy tych planowanych.
Aha, i jeszcze jaki sprawdzian mam zrobić 16/02?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, 11:38 przez MEL., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Takie małe pytanko - koniec marca u początkujących, nie biegasz jeszcze 10km, (3) 4 tyg - tam tak ma być, w sobotę 30.03 sprawdzian w niedzielę 31.03 najdłuższe wybieganie 28km ?
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
O kurde, plany planami, ale razem z opisami to... potężny projekt Wam wyszedł!
Pozostaje jeszcze tylko znaleźć gdzieś maraton 21 kwietnia
Pozostaje jeszcze tylko znaleźć gdzieś maraton 21 kwietnia

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
gwynbleidd pisze:O kurde, plany planami, ale razem z opisami to... potężny projekt Wam wyszedł!
Pozostaje jeszcze tylko znaleźć gdzieś maraton 21 kwietnia![]()
No własnie, bo na chwile obecną nie ma maratonu w Polsce 21 kwietnia:)
Redakcja zdaje sie na siłe chce ludzi zachęcić do uczestnictwa w maratonie którego nie ma...
Według mnie plan ten powinien zostać opublikowany po oficjalnej informacji odnośnie maratonu gdzie będzie regulamin biegu. Przecież tyle się mówi żeby nie kupować czegoś bez zapoznania się z umową/regulaminem...
Żyje po to, by biegać
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:33
- Życiówka w maratonie: 3:19:33
To, iż start docelowy jest 21.04. nie jest przypadkiem
- nawet to rozumiem. Orlen płaci, Orlen wymaga.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by plany realizować pod inne wiosenne maratony. Każdy, wybierając plan dla siebie, od razu ma pytania, wątpliwości. Podejrzewam, że łatwiej będzie wszystko wyjaśnić, niż później realizować
.
Podstawa to biegać, biegać i jeszcze raz biegać. Oczywiście, w odpowiednim czasie stosując odpowiednie bodźce treningowe .

Nic nie stoi na przeszkodzie, by plany realizować pod inne wiosenne maratony. Każdy, wybierając plan dla siebie, od razu ma pytania, wątpliwości. Podejrzewam, że łatwiej będzie wszystko wyjaśnić, niż później realizować

Podstawa to biegać, biegać i jeszcze raz biegać. Oczywiście, w odpowiednim czasie stosując odpowiednie bodźce treningowe .