Danielsowski Kalkulatror
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 03:56:13
- LDeska
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:20
- Życiówka w maratonie: 3:03:03
- Kontakt:
Optymistycznie przelicza czasy na dystansach
Mi z życiówki na połówce 1:35:54 wyliczył maraton w 3:19:32 a ja pobiegłem w Warszawie w 3:39:18
20 minut wolniej. No ale Daniels ma pewnie rację - zbadał tylu sportowców że przelicza dobrze, tylko mi dużo brakuje żeby maraton przebiec bez spadku prędkości w końcówce. Dodatkowo każdy z nas ma swoje lepsze i gorsze dystanse...
Bardzo fajna zabawka, dzięki za linka

Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
- zu.zu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki CríostóirSweeney! Przyda się.
P.S. Strasznie wolne to Danielsowskie Easy.

P.S. Strasznie wolne to Danielsowskie Easy.

- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
Daniels pisze w swoje ksiazce ze nie wszystkim uda sie biegac maraton w tempach wyznaczonych przez niego. Ale co tam trzeba trenowac i zblizac sie do tego.LDeska pisze:Optymistycznie przelicza czasy na dystansachMi z życiówki na połówce 1:35:54 wyliczył maraton w 3:19:32 a ja pobiegłem w Warszawie w 3:39:18
20 minut wolniej. No ale Daniels ma pewnie rację - zbadał tylu sportowców że przelicza dobrze, tylko mi dużo brakuje żeby maraton przebiec bez spadku prędkości w końcówce. Dodatkowo każdy z nas ma swoje lepsze i gorsze dystanse...
pozdro
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Daniels dobrze liczy tylko im dłuższy bieg tym więcej elementów może przeszkadzać (słońce,wiatr, ukształtowanie trasy, taktyka, błędy w odżywianiu czy ostatnich 2 tygodniach przed startem, lekkie kontuzje, które tu stają się dużym problemem i spowalniaczem, braki w sile biegowej itd, itp) czy po prostu takie przeliczenie może być psychologicznie nie do przyjęcia.
Daniels pisze wyraźnie- ze wyniki odpowiadają sobie przy podobnym charakterze trasy i zbliżonych warunkach.
Co do tempa easy to też jest dobre a nie za wolne, jeśli ktoś uważa je za wolne to po prostu źle to biega albo realizuje za małe objętości do swoich aktualnych możliwości. Zapewniam, ze stosując odpowiednie objętości, odpowiednio dobrane intensywności akcentów i do tego częstotliwość biegania (codziennie lub prawie codziennie) to wtedy często miewa się kłopoty by takie tempo osiągnąć a co dopiero uważać je za wolne. Bieganie tego tempa szybciej powoduje też, że osoba biegająca je za szybko nie jest w stanie zbliżyć się na długich dystansach do czasów liczonych w kalkulatorze - dlaczego - bo nie zrealizuje odpowiednich objętości, jeśli zrealizuje to się przy okazji dojedzie, nie realizuje założeń takiego treningu czyli nie buduje w odpowiedni sposób podstaw do swojego rozwoju (kwestie wzmacniania serca, krążenia, budowania lepszej pracy na spalaniu tłuszczy i korespondencja tego wszystkiego z odpowiednią regeneracją i zarządzaniem zmęczeniem).
Daniels pisze wyraźnie- ze wyniki odpowiadają sobie przy podobnym charakterze trasy i zbliżonych warunkach.
Co do tempa easy to też jest dobre a nie za wolne, jeśli ktoś uważa je za wolne to po prostu źle to biega albo realizuje za małe objętości do swoich aktualnych możliwości. Zapewniam, ze stosując odpowiednie objętości, odpowiednio dobrane intensywności akcentów i do tego częstotliwość biegania (codziennie lub prawie codziennie) to wtedy często miewa się kłopoty by takie tempo osiągnąć a co dopiero uważać je za wolne. Bieganie tego tempa szybciej powoduje też, że osoba biegająca je za szybko nie jest w stanie zbliżyć się na długich dystansach do czasów liczonych w kalkulatorze - dlaczego - bo nie zrealizuje odpowiednich objętości, jeśli zrealizuje to się przy okazji dojedzie, nie realizuje założeń takiego treningu czyli nie buduje w odpowiedni sposób podstaw do swojego rozwoju (kwestie wzmacniania serca, krążenia, budowania lepszej pracy na spalaniu tłuszczy i korespondencja tego wszystkiego z odpowiednią regeneracją i zarządzaniem zmęczeniem).
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39:32
wiele tych kalkulatorów a w prawie każdym podobne wyniki wychodzą. Oby tylko sprostać tym przewidywaniom teraz 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Po jakim czasie pokazują się te wyliczenia?
Wpisałem dystans i czas, ale nic mi nie wyskoczyło...
Wpisałem dystans i czas, ale nic mi nie wyskoczyło...
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
No dość szybko po wciśnięciu przycisku "Calculate". Ale jak szybko dokładnie? Wpisz w Uruchom "ping www.runsmartproject.com"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Chyba się w tym pogubiłem. Według instrukcji na początku wpisujemy dystans i czas jaki chcemy osiągnąć. Dalej trzeba wpisać jaki wynik ostatnio osiągnęliśmy na danym dystansie. Tylko gdzie niby jest miejsce na wpisanie tych drugich danych?
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
wpisujesz dystans i czas jaki osiągnąłeś. to podstawa treningu DanielsaAdrian26 pisze:Chyba się w tym pogubiłem. Według instrukcji na początku wpisujemy dystans i czas jaki chcemy osiągnąć. Dalej trzeba wpisać jaki wynik ostatnio osiągnęliśmy na danym dystansie. Tylko gdzie niby jest miejsce na wpisanie tych drugich danych?
jak dla mnie właśnie strasznie szybkiezu.zu pisze:P.S. Strasznie wolne to Danielsowskie Easy.

tu moim zdaniem sporo fajniejszy kombajn w formie arkusza z makrami - można zrzucić sobie na kompa i od razu wszystko widać
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
Dobry kombajn, tylko ze w Danielsowskim kalkulatorze masz jeszcze uwzglednione taki czyniki jak wiatr, temp. oraz wzniesie.szymon_szym pisze:wpisujesz dystans i czas jaki osiągnąłeś. to podstawa treningu DanielsaAdrian26 pisze:Chyba się w tym pogubiłem. Według instrukcji na początku wpisujemy dystans i czas jaki chcemy osiągnąć. Dalej trzeba wpisać jaki wynik ostatnio osiągnęliśmy na danym dystansie. Tylko gdzie niby jest miejsce na wpisanie tych drugich danych?
jak dla mnie właśnie strasznie szybkiezu.zu pisze:P.S. Strasznie wolne to Danielsowskie Easy.biegam raczej w dolnym zakresie, albo w ogóle wolniej
![]()
tu moim zdaniem sporo fajniejszy kombajn w formie arkusza z makrami - można zrzucić sobie na kompa i od razu wszystko widać
pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wpisuje dystans, czas (zwracam uwagę na odpowiednia pola) i klikam calculate. Czekam i nic. Pod spodem widze tylko informacje: "Results will display here".
Może mam jakiś problem z komputerem po prostu.
Może mam jakiś problem z komputerem po prostu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ok, problem rozwiązany. Okazalo się, że to wina przeglądarki. IE spłatał figla, Opera poradziła sobie bez problemu 

-
- Dyskutant
Kiedys bardzo chcialem wyliczyc sobie, ile moge pobiec w maratonie, lub na innym dystansie, ale dalem juz sobie spokoj z kalkulatorami. Nie wiem jak one sa tworzone i na jakim poziomie biegowym one dzialaja, ale dla mnie sa bezuzyteczne. Wpisalem czas ostatniego maratonu, wynik na 10km wyszedl slaby jak po kilku miesiacach treningu. Pozniej wpisalem zyciowke dychy to maraton wyszedl prawie pol godziny szybciej niz moja zyciowka. Nie wiem u kogo taki kalkulator podaje dobre wartosci, dla mnie na pewno nie.
Wiem, ze ten wynik nie jest dokladny, ale taki rozstrzal u mnie powoduje, ze kalkulator sie nie sprawdza.
Wiem, ze ten wynik nie jest dokladny, ale taki rozstrzal u mnie powoduje, ze kalkulator sie nie sprawdza.