Jak poprawić wyniki na 3 km (początkujący)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
THOR 77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Od nie dawna jestem żołnierzem zawodowym. Codziennie mamy bieganie z rana ok 2 km .
Raz w roku jest egzamin z wf-u (bieg na 3 km) na którym muszę przebiec 15.20 na zaliczenie a chciałbym na 5 czyli 13.10.
Mój rekord to 16 min, a średnio biegam 18.20. Mam 36 lat i nadwagę. Poza tym jestem zdrowy jak ryba :).
Proszę mi doradzić jaki skuteczny trening zastosować by poprawić osiągi?
Dziękuję i pozdrawiam.
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Schudnij!

Treningi dla poczatkujacych na strone glownej.

Ty masz szescie, ze mozesz trenowac codziennie w czasie pracy, wiec wykozystaj te mozliwosci. Nie szukaj wymowek.
Najwieksza przeszkoda w treningu jest brak wytrzymalosci. Nie tej sportowej, tylko wytrymalosci w tym co sie robi lub chce osiagnac.

Pozd
Rolli
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najłatwiej na początku było by poprawić kondycje poprzez truchtanie troche wiecej niż 2km - najlepiej 4km oczywiscie tak by przebiec cały dystans w miare równo + dotego można poprawić sprawność robiąc trening powtórzeniowy odpowiedni do umiejętności czyli Biegniesz 3 min żywo - robisz 5 min przerwy i biegasz tan dystans tylko ze teraz wolniej w np. 3:45 min ale na 1 min przerwy np. 3 razy
to powinno poprawic ze bedziesz mógł pobiec szybciej. Im wiecej masz czasu tym szybciej pobiegniesz, ja Ci powiem, że jak już troche schudniesz to juz bedzie poprawawa o nawet 1 min odrazu. Waga w bieganiu ma znaczenie, a zwłaszcza dla biegaczy tak od 3km w górę.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Thor 77 a ile dokładnie ważysz ?
5km-16:48
10km - 35:46
THOR 77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Thor 77 a ile dokładnie ważysz ?
103 kg przy 176 cm. Ale jestem w miarę wysportowany(nie jestem mega otyły,mam też mięśnie :).Chodzę na siłownię i staram się biegać.Zacząłem trzymać dietę. Te 3 km w 18 minut pokonuję w miarę sprawnie.
Wiem że podstawa to zrzucenie kilogramów ale pytam tu o konkretny trening na poprawę osiągów bo wydaje mi się ,ze nie wystarczy tylko codziennie biegać ale robić to z głową.No chyba ,ze się mylę więc wytłumaczcie :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

THOR 77 napisz ile masz cm w pasie to powiem ci czy te 103kg to otyłość , czy masa mięśniowa
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

- dokładnie
- dodatkowo : cierpliwości i wytrwałości
- statycznie ćwicz i wzmacniaj kolana
- na pasku na stronie głównej masz ABC i kuuupe materiału do poczytania na forum
- oby więcej takiej kadry !

pozdro
pawson
______
pawson

Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

THOR 77 pisze:
bjj pisze:Thor 77 a ile dokładnie ważysz ?
103 kg przy 176 cm. Ale jestem w miarę wysportowany(nie jestem mega otyły,mam też mięśnie :).Chodzę na siłownię i staram się biegać.Zacząłem trzymać dietę. Te 3 km w 18 minut pokonuję w miarę sprawnie.
Wszystko jest relatywne... ale 103kg na 176 to jest otylosc.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Body_Mass_Index
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Kulturysta powie ,że 99% biegaczy ma anoreksje i muszą przytyć a biegacz powie ,że 99% kulturystów ma sporą nadwagę. Jeden nawet nie wyobraża sobie jak mógłby ważyć tylko 80kg a drugi uważa ,że to sporo za dużo. Najważniejsze żeby nie było zbędnego tłuszczu a reszta zależy od priorytetów, tego z jaką wagą się dobrze czujemy i jaki sport trenujemy. Jakby kolega chciał startować w zawodach Strongman to musiałby przypakować jeszcze ze 30kg jak chce mieć dobre wyniki w bieganiu to o 30kg musi schudnąć. Pudzian przy wadze 121kg chwalił się tym "Na 800 metrów biegam 2 minuty i 20 sekund, a na kilometr o 37 sekund dłużej" i jestem ciekawy czy to prawda. Co do BMI to: "BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem nadwagi czy też ryzyka chorób z nią związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej"
5km-16:48
10km - 35:46
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Kulturysta powie ,że 99% biegaczy ma anoreksje i muszą przytyć a biegacz powie ,że 99% kulturystów ma sporą nadwagę. Jeden nawet nie wyobraża sobie jak mógłby ważyć tylko 80kg a drugi uważa ,że to sporo za dużo. Najważniejsze żeby nie było zbędnego tłuszczu a reszta zależy od priorytetów, tego z jaką wagą się dobrze czujemy i jaki sport trenujemy. Jakby kolega chciał startować w zawodach Strongman to musiałby przypakować jeszcze ze 30kg jak chce mieć dobre wyniki w bieganiu to o 30kg musi schudnąć. Pudzian przy wadze 121kg chwalił się tym "Na 800 metrów biegam 2 minuty i 20 sekund, a na kilometr o 37 sekund dłużej" i jestem ciekawy czy to prawda. Co do BMI to: "BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem nadwagi czy też ryzyka chorób z nią związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej"
Dokladnie tym tlumaczeniem BMI posluguje sie 99% ludzi z nadwaga. A tylko minimalny promil z tego to kulturysci z niskim poziomem tluszczu.
michal04
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę że regularne bieganie 3-5 dni w tygodniu około 30 minut o umiarkowanej intensywności + co trzeci dzień przebieżki 4x50m wystarczą na sam początek. Konkretnego długofalowego indywidualnego planu raczej ci nikt za darmo nie ułoży. Ale nie zniechęcaj się na początek najważniejsza jest regularność :) Możesz też skorzystać z planów na stronie.
Miłego biegania ;)
THOR 77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:THOR 77 napisz ile masz cm w pasie to powiem ci czy te 103kg to otyłość , czy masa mięśniowa
Mam 106 cm w pasie :bum:
Nie powiedziałem ,ze jestem super umięśniony, raczej jestem dość krępej budowy,grubo kościsty i ogólnie masywny facet.
Nikt z moich znajomych nie powie o mnie grubasss, ( nie przez grzeczność oczywiście :hej: ) Trenowałem przez 9 lat Ju-Jitsu (dawno temu) więc sport i dyscyplina nie są mi obce :oczko:
Szukam pomocy i sensownego dobrego treningu .
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

THOR 77 pisze:
apaczo pisze:THOR 77 napisz ile masz cm w pasie to powiem ci czy te 103kg to otyłość , czy masa mięśniowa
Mam 106 cm w pasie :bum:
Nie powiedziałem ,ze jestem super umięśniony, raczej jestem dość krępej budowy,grubo kościsty i ogólnie masywny facet.
Nikt z moich znajomych nie powie o mnie grubasss, ( nie przez grzeczność oczywiście :hej: ) Trenowałem przez 9 lat Ju-Jitsu (dawno temu) więc sport i dyscyplina nie są mi obce :oczko:
Szukam pomocy i sensownego dobrego treningu .
Powiem ci tak kolego.
106 cm nie nazwał bym otyłością, ale jest to stanowczo za dużo i z tego wynika , że masz nadmiar tkanki tłuszczowej która jest balastem i utrudnia ci poprawienie wyników.
Zredukuj spożycie cukrów prostych ( batony, piwo, słodzone napoje itp) Jak już obetniesz w pasie 10 cm to wyniki będą znacznie, znacznie lepsze.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:piwo.
:niewiem: :niewiem: :niewiem:
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

apaczo pisze: Zredukuj spożycie cukrów prostych ( batony, piwo, słodzone napoje itp) Jak już obetniesz w pasie 10 cm to wyniki będą znacznie, znacznie lepsze.
To już chyba zależy od regularności treningów oraz przede wszystkim od metabolizmu.
Ja praktycznie w ogóle nie ograniczyłem żarcia (no nie umiem dobrze nie zjeść) a schudłem z 94 do 78 (w 4 miesiące) - wzrost 188.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ