Ostatnio zastanawiałem się nad planem do maratonu i wyszukałem bardzo ciekawy artykuł na temat cykli przygotowania. Bardzo pomocny artykuł, ponieważ powiedzmy trening za J. Skarżyńskim jest dość monotonny a tutaj mamy tygodnie akumulacji, czyli biegamy wolno, oraz tydzień transformacji, podczas której biegamy intensywnie. A więc mamy dwa tygodnie (następujące po sobie) akumulacji, tydzień transformacji i tydzień regeneracji. Co o tym sadzicie
http://masters.azs-awf.pl/2012/periodyzacja/
Przygotowanie do maratonu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
R.S.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
ale makrocykle też przecież w artykule masz:
ogólnie wydaje mi się że idea nie jest ani nowa, ani taka tam sprzeczna ze skarżyńskimMiesiące, grudzień styczeń, luty to makrocykle akumulacyjne, marzec / kwiecień to transformacja i starty.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
A właśnie tak nie jest tak napisane. Tam jest powiedzmy 16tyg plan do maratonu z czego składa się z 4 cykli. Jeden cykl trwający 4tyg i zawiera dwa tyg akumulacji, tydzień transformacji i tydzień regeneracji.f.lamer pisze:ale makrocykle też przecież w artykule masz:ogólnie wydaje mi się że idea nie jest ani nowa, ani taka tam sprzeczna ze skarżyńskimMiesiące, grudzień styczeń, luty to makrocykle akumulacyjne, marzec / kwiecień to transformacja i starty.
R.S.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
z tych 4 cykli zaś dwa pierwsze mają mieć charakter typowo akumulacyjny, trzeci transformacyjny, ostatni zaś startowy (kolumna opisu z lewej strony tabeli 1.).harpaganzwola pisze:Tam jest powiedzmy 16tyg plan do maratonu z czego składa się z 4 cykli.
zima skarżyńskiego może wydawać się bardziej monotonna bo ma ona za zadanie zbudować bazę na oba sezony startowe: wiosenny i jesienny. co za tym idzie okres akumulacyjny jest dłuższy i obejmuje dodatkowe cykle (zaznaczam tu że książek skarżyńskiego nie czytałem i znam tylko z drugiej ręki, np stąd).
ogólnie periodyzacja powinna być zasadą tworzenia każdego planu treningowego. toż to pochodna schematu działania organizmu: bodziec treningowy - regeneracja.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…