kros

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak biegać kros?

U Skarżyńskiego spotykamy się z krosem pasywnym i aktywnym na tej samej względnie krótkiej pętli. Jest to o tyle dobre, że na tej samej trasie widać postępy w treningu. A jak Wy biegacie? Jakie środki treningowe realizujecie w ramach krosu - tylko rozbiegania, a może drugi zakres? Jeśli ktoś zapętla, to niech opisze parametry takiego okrążenia (długość i suma podbiegów).
PKO
mironoza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 3:27:32

Nieprzeczytany post

Jak regularnie biegałem krosy to 'pętle' miałem taką 2-3 km, ale było na niej dużo biegania w tą i z powrotem. Podbiegów to było ze 20 X 2-3 m przewyższenia. Teraz krosy realizuję jak pojadę do teściów, ale tam biegam coś co jest raczej fartleakiem (jak to cholerstwo się pisze?!). Wychodzi ok. godziny (7-11 km) w zależności od tego na co mam ochotę.

U Skarżyńskiego masz masz wyjaśniona jak biegać krosy - nie jest to ani rozbieganie, ani II zakres. Rozbieganie po terenie krosowym to coś co jest zbliżone do krosu pasywnego (ale nie wyobrażam sobie zasuwania 20 km po górkach). Drugi zakres po krosie? A jak utrzymasz zakładaną prędkość i zmieścisz się w limicie tętna? Po płaskim bywa trudno, a ty chcesz jeszcze ganiać w górę i dół?
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kros pasywny - I zakres, aktywny - II zakres.
Aktywny najlepiej biegać po zróżnicowanych górkach bo pętli się uczymy na pamięć. Bynajmniej ja tak po sobie zauważyłem. Ale mam wybór pętla 5 km przez światła (pasywny) i 3,7 km w parku 1,8 km płaskiego (tu robię też tysiaczki) a drugie 1,8 km to falowany teren na trening aktywny - co trening zmieniałem kierunek pętli. Całość w asfalcie.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pasywny niekiedy ciężko zrobić na I zakresie, szczególnie jak jest spora górka, no chyba że zwalniamy i patrzymy ślepo w pulsometr.
Ja biegnę pasywnego w miarę stałym tempem i na górkach zawsze skacze na II zakres :)
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Bynajmniej ja tak po sobie zauważyłem.
GIFKU!!!!

:sss:

Obrazek

:bum:
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

moonfall84 pisze:Pasywny niekiedy ciężko zrobić na I zakresie, szczególnie jak jest spora górka, no chyba że zwalniamy i patrzymy ślepo w pulsometr.
Ja biegnę pasywnego w miarę stałym tempem i na górkach zawsze skacze na II zakres :)
Dziwne, bo wg mojej wiedzy, jeśli łechtamy trochę drugiego zakresu na podbiegach, a resztę biegniemy w pierwszym, to jest pierwszy zakres. Drugi zakres zaczynamy na dolnej granicy pierwszego, a kończymy zwykle na górnej granicy 3, ale nigdy nie przekraczamy w czasie treningu tych zakresów na tyle, by mówić, że to trzeci zakres :]
Dlatego jadę na tempo i samopoczucie, z pominięciem tętna i fobii zakresowej.
Asia, bynajmniej :hejhej: ale przynajmniej zwróciłas uwagę na mój błąd stylistyczny :hej:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Skarzynski dokladnie opisuje jak ma wygladac trasa i sam trening. Jesli chodzi o zakresy tetna to wyrazie pisze, zeby nie sugerowac sie tetnem, bo wiadomo ze bedzie skakac. Z tego co pamietam w pasywnym mamy sie troche zmeczyc a w aktywnym zmeczyc bardziej niz na drugim zakresie.

Ja wlasnie robie trening Skarzynskiego i mam kilka tygodni krosu, 2 razy w tygodniu, podobno dobrze to robi przed treningiem z II zakresem i sila biegowa. Moja petla chyba nie jest do konca taka jak w zaleceniach, ale mam calkiem blisko i po treningu po lesie czuje sie mocno zmeczony, wiec chyba dobrze ;)
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jaka jest w zaleceniach JS?
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

gife pisze: Dziwne, bo wg mojej wiedzy, jeśli łechtamy trochę drugiego zakresu na podbiegach, a resztę biegniemy w pierwszym, to jest pierwszy zakres. Drugi zakres zaczynamy na dolnej granicy pierwszego, a kończymy zwykle na górnej granicy 3, ale nigdy nie przekraczamy.
W takim razie źle to rozumiałem. Dzięki za wyjaśnienie. Też staram się na tempo biegać ale jeszcze do końca nie wychodzi :-)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

Maurice pisze: Jakie środki treningowe realizujecie w ramach krosu - tylko rozbiegania, a może drugi zakres? Jeśli ktoś zapętla, to niech opisze parametry takiego okrążenia (długość i suma podbiegów).
pętla 4km, przewyższenia nie sprawdzałem, ale płaskiego jest może z 500-700m. nawierzchnia w sam raz na talony 212.

aktualnie 1 w tygodniu ciągły (wczoraj po 5:10 :bum: ), intensywnością odpowiada to bieganiu po tartanie po jakieś 3:50.
wychodzi ~20 min. w sam raz na danielsowskie tempo. przed sezonem wypadałoby to biegać troszkę mocniej i będzie ok.

1-2 razy w tygodniu leciutkie rozbieganie bez zegarka.
jak mnie za bardzo nosi - chwila intensywniejszego podbiegu momentalnie temperuje wszelkie zapędy.

aaa - jeszcze nie zdarzyło mi się pobiec tego dwa razy. z dobiegiem, cały trening to prawie 6km - idealny dystans dla długasa z ambicjami :hejhej:

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Biegam dwie pętle, jedna 2,8km (1,5km z górki i 1,3km podbiegu 45m różnicy ), druga ok 6km z 70 m podbiegów. Jak biegam pasywny to po prostu zamiast wybiegań, nie biegam z pulsometrem więc staram się to robić na samopoczuciu komfortowym - dystanse od 12 do 25 (raz przed maratonem poznańskim 30 tka była z ponad 300m podbiegów). Aktywny na odczuciu jak danielsowski długi progowy - tu mi na takich podbiegach wychodzi tempo jak maratońskie +5-10 sek ale to średnia prędkość bo u mnie te zbiegi i podbiegi to długasy - po kilometrze i lepiej miewają. Generalnie dużo tego biegam - dwa razy na tydzień minimum się trafia czyli razem koło 30km i lepiej. Czasem dodatkowo siłę robię na tych podbiegach - biegam ta krótszą pętle 2,8 pasywnie z mocnym pociągnięciem najstromszych 400m - dobrze siłę to kształtuje zauważyłem
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 22:08 przez mihumor, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Skarżyński nawet podaje intensywność tego krosu aktywnego. Jesli ktoś ma tętno max 200, to powinien biegać ten kros po płaskim pomiędzy 145-155, a na wzniesieniach tetno może byc dość spore. Zaleca także bieganie każdego okrążenia coraz szybciej. Bieganie tego krosu jako II zakres i jeszcze do tego bieganie mocnych podbiegów mijałoby się z celem. Człowiek nieźle zagotowałby się. Biegałem te krosy aktywne ale jakoś tego nie lubiłem robić, ponieważ to jest trening ciężki do zniesienia pod względem psychicznym a po drugie porównywalny do trzeciego zakresu. Kolejna sprawa to wyczucie odpowiedniego tempa na początku, jesli pobiegnie się za mocno to nici z przyspieszaniem na każdym kółku. Obecnie po konsultacji z pewnym świetnym niegdyś zawodnikiem postanowiłem biegać taki kros cały czas w drugim zakresie, a liczba podbiegów ok 200m, dość lekkich wynosi na powiedzmy 40min tylko kilka, i to biegane nie za mocno. Uwazam, że w tych krosach aktywnych nalezy być bardzo ostrożny aby nie przecholować a drugi zakres to jest cały czas w miarę równe tempo a biegane po terenie leśnym tez buduje siłę.
R.S.
maciejbrs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: 2:44:18

Nieprzeczytany post

Jaki trening polecacie pod zawody na takiej trasie?: http://krakowbiega.pl/trasa/

Mam możliwość trenowania na podbiegach do 1,5 km długości o różnych nachyleniach.
Chciałbym te starty i treningi wykorzystać jako budowanie siły pod biegi 5-10 km.
Czy krótkie (100-200 m) sprinty zadziałają?

Chciałbym poznać opinię zwłaszcza Kulawego Psa

Dziękuję
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gife pisze: Całość w asfalcie.
po asfalcie to nie kros :( powalone drzewa, gałęzie, rów do przeskoczenia - to jest kros !
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
Gife pisze: Całość w asfalcie.
po asfalcie to nie kros :( powalone drzewa, gałęzie, rów do przeskoczenia - to jest kros !
Ja to nazywam krosem ulicznym :bleble:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ