1. Użycie punktów treningowych.
Na str. 67 Daniels "wycenia" przebieżki między interwałami lub rytmami na 0,1 pkt/min. Najmniej ze wszystkich aktywności, 2x mniej niż rozgrzewkę (punkt na 5 minut). Tymczasem W innych miejscach książki pisze "Najszybciej biega się podczas przebieżek" (str. 293), na stronie 102 pisze, że przebieżka to "20-40 sekundowy bieg w tempie zawodów na milę" - czyli... szybko. Nie rozumiem dlaczego przebieżka, pomimo wysokiej intensywności ma tak niską wartość punktową.
2. Tabela 2.2 - intensywności treningu, str. 66.
Jak mam rozumieć czasy podane w tabeli dla zakresu M, 10K, I i R ? Co oznacza określenie, że są to czasy związane z danym odsetkiem VDOT ?
3. str. 68, tabele 3.3 i 3.2 - Pisze tam "jeżeli sprawdzisz swoje czasy z tabeli 3.3 w tabeli 3.2, zobaczysz że tempo na 1500 metrów odpowiada prędkości treningu rytmowego".
Przyznam, że próbowałem przeliczać tempo w obu tabelach dla tego samego dystansu, żeby uzyskać porównywalne wartości (przeliczyć na min/1km) ale mi się nie udało. Popełniłem błąd w obliczeniach ? Nie potrafię dostrzec prawidłowości o której pisze autor.
4. str. 290 - Wolniejszym półmaratończykom Daniels proponuje przygotowania takie jak dla maratończyka z elity. Plan dla maratończyka z elity (kilka stron dalej) przewiduje 32 km biegi na przykład. Zupełnie nie rozumiem o co tu chodzi.
5. str. 291 (Program A) - wg jakich kryteriów mam wybrać "Największy, szczytowy dystans tygodniowy, jaki zamierzam osiągnąć w trakcie ćwiczeń" ? Cały trening wydaje się być oparty o tą wartość.
6. Plan treningowy "A" (str 294). W trakcie pierwszej fazy biega się codziennie po ok. 30 minut. Jak mają się do tego treningi specjalistyczne w następnych fazach ? Pod tabelą pisze, że w fazach II i IV we wszystkie pozostałe dni trenuje się biegi spokojne, żeby wybiegać zakładany dystans tygodniowy. Co się dzieje w fazie III ? Znowu - jak ustalić dystans tygodniowy ?
Pozdrawiam,
Michał