BNP a tętno
- harti
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
przepraszam z góry jeśli pytanie może wydać się komuś głupie..
od niedawna, w treningu na 10km, robię 2 razy w tygodniu biegi z narastającą prędkością
zazwyczaj robię 2 razy odcinki po 4 lub 5 km z przerwą 10 minutową na odpoczynek/rozciąganie/truchtanie..
moje tempo docelowe na zawodach to 4:10-4:15/min
BNP zaczynam od 4:30 a ostatni kilometr robię w 3:50-4:00, tętno rośnie oczywiście, ale zastanawia mnie czy nie trenuję zbyt intensywnie, przez ostatni kilometr mam praktycznie moje tętno maksymalne (182, a mam 38 lat).. zdaję sobie sprawę że ten wzór nie zawsze się sprawdza ale i tak wychodziłoby 95-100%.. czy tak powinno być?
na marginesie dodam że inne moje mocniejsze akcenty w tygodniu to np. interwały 1000m w 3:55-4:00, 6-8 razy..z 4-minutową przerwą na lekki trucht/marsz.. i przy nich tętno rośnie do 175-180..
od niedawna, w treningu na 10km, robię 2 razy w tygodniu biegi z narastającą prędkością
zazwyczaj robię 2 razy odcinki po 4 lub 5 km z przerwą 10 minutową na odpoczynek/rozciąganie/truchtanie..
moje tempo docelowe na zawodach to 4:10-4:15/min
BNP zaczynam od 4:30 a ostatni kilometr robię w 3:50-4:00, tętno rośnie oczywiście, ale zastanawia mnie czy nie trenuję zbyt intensywnie, przez ostatni kilometr mam praktycznie moje tętno maksymalne (182, a mam 38 lat).. zdaję sobie sprawę że ten wzór nie zawsze się sprawdza ale i tak wychodziłoby 95-100%.. czy tak powinno być?
na marginesie dodam że inne moje mocniejsze akcenty w tygodniu to np. interwały 1000m w 3:55-4:00, 6-8 razy..z 4-minutową przerwą na lekki trucht/marsz.. i przy nich tętno rośnie do 175-180..
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
prosty pierwszy wniosek ,ze tetno max masz wyzsze od ustalonego.
drugi wniosek trening bnp wykonuja bardzo czesto kenijczycy i zaczynaj duzo wolniej niz podales nawet w granicach 6:30/km co jest dlanich meczarnia,czyli zaczynaj wolniej.
Natomiast zastanawiam sie nad tym co napisales ze dzielisz na dwa etapy moze nie dziel a zrob jako jedna jednostke wlasnie zaczynajac duzo wolniej.
Czy powinno tak byc ze na maxa na ostatnim kilometrze [kazdy powie inaczej] ,,ja osobiscie tez na koncu do maxa tylko aby niezwalniac.
Uwazam ,ze to jest jeden z najlepszych treningow dla kazdego i chyba najczestszych na swiecie wykonywanych.
Moze byc bardzo mocny i uzyteczny do kazdego dystansu ,,pozdrawiam
drugi wniosek trening bnp wykonuja bardzo czesto kenijczycy i zaczynaj duzo wolniej niz podales nawet w granicach 6:30/km co jest dlanich meczarnia,czyli zaczynaj wolniej.
Natomiast zastanawiam sie nad tym co napisales ze dzielisz na dwa etapy moze nie dziel a zrob jako jedna jednostke wlasnie zaczynajac duzo wolniej.
Czy powinno tak byc ze na maxa na ostatnim kilometrze [kazdy powie inaczej] ,,ja osobiscie tez na koncu do maxa tylko aby niezwalniac.
Uwazam ,ze to jest jeden z najlepszych treningow dla kazdego i chyba najczestszych na swiecie wykonywanych.
Moze byc bardzo mocny i uzyteczny do kazdego dystansu ,,pozdrawiam
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
No właśnie też się zastanawiam czemu dzielisz trening na 2 części też biegam BNP przy podobnych prędkościach docelowych, ale BNP robię na dystansie 10-12km i zaczynam spokojnie od powyżej 5:00/km i stopniowo schodzę do 4:00-3:50/km
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
robin pisze:Czemu?harti pisze:i tak wychodziłoby 95-100%.
Ja mam 38 lat i 182 to jest dla mnie jakieś 88% tętna maksymalnego. A znam osoby, dla których jeszcze mniej.
Bo kolega zastosował uproszczony wzór 220 - wiek

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:41
- Życiówka w maratonie: 2:58:53
Nie no, ja rozumiem, że go zastosował, tylko pytam czemu - zwłaszcza że jak sam pisze zdaje sobie sprawę, że wzór się nie sprawdza. W indywidualnym przypadku ciężko w ogóle powiedzieć, czy 182 na ostatnim kilometrze takiego biegu to jest dużo czy mało czy co.maly89 pisze:Bo kolega zastosował uproszczony wzór 220 - wiekWiadomo, że każdy organizm jest inny.
"Mam 38 lat. Średni wzrost osoby w moim wieku to 1,79 m, a średnia waga to 76 kg. Wyliczam zatem swoje BMI korzystając z tych przybliżonych wartości i wychodzi mi, że nie mam nadwagi" - no przecież czegoś takiego nikt by poważnie ani nie napisał, ani nie potraktował. Trzeba zmierzyć swoje własne parametry. A z tętnem maksymalnym takie branie średnich jakoś dość powszechnie uchodzi.
- harti
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
tak, założyłem błędnie że skoro przy najwyższym wysiłku (BNP, intensywne interwały, ostre podbiegi) widzę na pulsometrze nie więcej niż 182 to jest to moje tętno maksymalne.. tak też wychodziło z popularnego wzoru.. wiem już że prawdopodobnie jest jednak wyższe.. czy EKG wysiłkowe to jedyny wymierny sposób mierzenia HRMax? widzę że tego typu badanie kosztuje 100-150 zł więc może warto je zrobić.robin pisze:Nie no, ja rozumiem, że go zastosował, tylko pytam czemu - zwłaszcza że jak sam pisze zdaje sobie sprawę, że wzór się nie sprawdza.maly89 pisze:Bo kolega zastosował uproszczony wzór 220 - wiekWiadomo, że każdy organizm jest inny.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
nie ma takiej potrzeby wydawac pieniadze i zastanow sie i poczytaj jak zrobic testy tetna max podczas biegania,pozdrawiam