Gorączka i powrót po chorobie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Desperado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54m:11s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Mam pytanie odnośnie powrotu do treningu po chorobie.

Na wstępie powiem tylko, że miesiąc temu miałem anginę i 9 dni bez biegania, a potem powrót w miarę spokojny, rozłożony na cały tydzień do treningów przygotowawczych do Biegnij Warszawo na 50:00.

Podczas zawodów czułem się bardzo dobrze, ale zrobiłem niestety tylko 53:34.

Następnego dnia przebiegłem ok. 7 km. w celu rozruszania mięśni w tempie 75% HRMax, a od wtorku rozpocząłem od razu od 6 tygodnia trening do 50:00 min. na 11.11 zamieszczony poniżej:
http://treningbiegacza.pl/trening/plany ... w-50-minut

W środę, a bardziej w czwartek czułem się jakiś niedojedzony (jakbym mało jadł czy co - jem głównie węglowodany - makarony i ryże z warzywami z dodatkiem oliwy z oliwek, rano kanapki z serkami i awokado, ryby, pod wieczór zupa) i w czwartek również czułem, że trening mi idzie jakoś ciężej (choć bez wielkiej przesady).

W piątek ledwo wstałem z łóżka, a koło południa dostałem gorączki 38,5, która trzymała mnie do wieczora. Żadnych bóli gardła czy kataru, jedynie ogóle powierzchniowe bóle mięśni - takie grypowe.
Dziś (w sobotę) mam 37,5, ale czuję się nieswojo.

I teraz pytania zasadnicze - czy to oznaki przetrenowania? Niedożywienia w czasie treningów?
Kiedy sądzicie mogę wrócić do trenowania (ja myślę, że może już w pon. przesunąć jeden tydzień) w zależności od samopoczucia oczywiście jutro.
No i jak powracać do głównego treningu, żeby nie przedobrzyć ale jednak złamać te 50 min 11.11?

Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję!
PKO
Awatar użytkownika
Affinity
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37:50
Życiówka w maratonie: 3:08:09

Nieprzeczytany post

Hej,
Jeśli chodzi o powrót do biegania po chorobie, to miałem z tym przykre doświadczenia zeszłej zimy. Przeziębiłem się, odczekałem 3-4 dni i sądząc, że już wszystko jest ok, poszedłem biegać. Powiem tylko, że następne 10 dni spędziłem w łóżku z paskudną gorączką.
Dopóki nie czujesz się w pełni zdrowy, to po prostu odpuść trening. Czasem trudno wytrzymać, ale to niestety jedyny sposób. Przez pierwsze dni po powrocie do biegania nie przesadzaj z obciążeniami. Nadal będziesz bowiem nieco osłabiony, a treningi mogą się wydawać nieco trudniejsze. To jednak normalne - po krótkim czasie powrócisz do starej dyspozycji i będziesz mógł kontynuować swój plan.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)
Desperado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wielkie dzięki.

No właśnie i tutaj jest cały problem - kiedy....

Ja dziś teraz po południu kiedy mam w końcu normalną temperaturę to całkiem nieźle się czuję (ale oczywiście siedząc czy leżąc).

Z kolei czytałem też wypowiedzi różnych medyków, że i ze stanem podgorączkowym można biegać byle zmniejszyć intensywność treningów...
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja co prawda rzadko miewam podwyższoną temperaturę, ale jeżeli już, to nie ma mowy o żadnym wyjściu na trening :usmiech: Organizm walczy z infekcją, jest osłabiony i nie ma co go niepotrzebnie katować. Nieco inaczej jest ze zwykłym przeziębieniem (katar/kaszel). Wtedy w zależności od nasilenia objawów decyduje co robić dalej. Czasami lepiej poleżeć w łóżku, niż się rozłożyć na dobre :usmiech: Są różne szkoły. Niektórzy uważają, że nie powinno się w takich sytuacjach biegać, inni z kolei zalecają, bo organizm niby wtedy szybciej zwalcza infekcję :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To ja trochę z innym pytaniem,
Otóż 5 dni temu załapałem jakaś bakterie i całe gardło miałem zmasakrowane, jakby ktoś mi tam kwas akumulatorowy wlał. Do tego ogólne osłabienie, ból głowy i zatoki. Lekarz dał mi antybiotyk i kazał 5 dni nie biegać. Jutro mija właśnie 5 dzień i nie wiem czy i jak pobiec. Gardło jest już ok (poza porannym lekkim bólem ale nie wiem czy to nie wina temperatury w sypialni, 19 stopni) siły mam, ale szybko z nich opadam (np niosąc coś do piwnicy, czuję że szybko się zaczynam męczyć i pocić).
Wiadomo też że antybiotyk ma skutki uboczne choć nie wiem dokładnie jakie, dlatego ciekaw jestem czy już mogę biec czy jeszcze odczekać 2,3 dni.
Desperado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tu akurat mogę Ci doradzić z własnego doświadczenia, - po antybiotyku to spokojnie 2-3 dni poczekaj. Nie ma co szaleć. tym bardziej że sam mówisz, że drobny wysiłek sprawia Ci trudność. W tym wypadku nawet bez antybiotyku należałby się zastanowić nad treningiem lub jego intensywnością.

Wracam do mojego głównego pytania - nie tyle co "czy biegać", a w jaki sposób powracać do głównego treningu, jaki zamieściłem powyżej. Czuję się na tyle, że jutro chyba już pójdę potrenować, ale właśnie pytanie dotyczy tego czy dalej jechać ze swoim treningiem - to wo końcu tylko 3 dni przerwy, a normalnie miało być 2 ale temp. była 35.5 czy najpierw z jeden dwa treningi lżejsze i dopiero później powrót do zwykłych treningów.
Chodzi o to, że nie wiem, nawet dobrze się czując co jest wskazane w takich wypadkach...
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słyszałem, że do normalnego treningu (jeżeli ktoś biega według planu) wraca się po połowie okresu trwania przerwy, tzn. jeżeli byliśmy chorzy 2 tygodnie, to później przez tydzień robimy tylko rozbiegania :usmiech: Sam stosuje tego typu taktykę. Organizm po tygodniowej przerwie, zwłaszcza jeżeli walczył z chorobą, nie jest w stanie od razu wskoczyć na normalne obroty :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

sam właśnie wracam po przerwie, więc napiszę jak to u mnie było. Pierwsze próby jak to chyba u każdego nowicjusza za wcześnie. Kolejna próba 4 dni później na spokojnie byle się rozbiegać. kolejne kilka dni i ogień(poprzedzony oczywiście solidną rozgrzewką). Muszę powiedzieć że wstrzeliłem się z treningiem w moje aktualne możliwości.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ