Bieganie - początki - pytania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Patryk8821
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, mam na imię Patryk oraz mam 16-17 lat. Ważę trochę więcej niż trzeba, więc zacząłem biegać od zaczęcia szkoły, tzn. 3 wrzesień :) Czytałem wiele artykułów z tej że strony, oraz wiele tematów - gdzie można było dostrzec waszą fachową pomoc dla wielu osób!

Czytałem poradnik co do "wirtualnego trenera" oraz ten że pomysł bardzo mi się spodobał, wybrałem już odpowiedni plan a jest to:
http://porady.zdrowo.info.pl

Mam kilka pytań.

- Mam bardzo dobrą motywację do biegania, tzn. chce to robić by oczywiście zgubić trochę brzuszka, a także mieć dobrą kondycję na jakiś tam dystans.

- Te pytanie jest co do naszego trenera, a to znaczy na tej stronie co podałem jest np. bieganie 15 minut itp, a zarazem wolnego. Czy mogę go wykonywać "szurając" tzn. jest to bieg wolny, prawie tak jak się idzie (no trochę szybciej może :)) Chcę także wykonywać to codziennie, by wzmocnić moją kondycję jak najszybciej

- Czytałem także coś o białkach, a takie pytanie na co ma mi białko pomóc? Białko poprawia mięśnie (wiem, opisałem nie fachowo :/) a te mięśnie dają?

- Jak powinienem oddychać podczas bieganie (wdychanie, wydychanie)

To chyba tyle, jak coś mi się przypomni to dam znać.

Dzięki oraz Pozdrawiam!
O, przypomniało mi się coś:
- Czy może obejść się bez białka, i czy będzie jednak trudniej bez tego - czy łatwiej
- Jaką wodę pić? Osobiście wolę gazowaną, lecz jakby o wiele lepsza była jednak niegazowana to proszę o odpowiedź to się przerzucę
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 14:17 przez Patryk8821, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

no tak po pierwsze to ,,jak najszybciej chcesz wszystko zrobic''--nie da sie trzeba trenowac lub biegac jesli ktos tylko biega by zmniejszyc wage.W tak mlodym wieku najlepiej biegac mniejsze dystansy i do tego uzywac wielu innych dyscyplin bo narazie rozwoj oglny to podstawa.Nie wspomniales ,o cwiczeniach o rozciaganiu o tym ze w twoim wieku duzo sie biega na bierzni bo masz duza szybkosc wynikajaca z fizjologi.

narazie kolego podarowac sobie mozesz z roznych planow i napewno nie polecam wirtualnych trenerow -a jesli chcesz naprawde biegac to poszukaj klubu i trenera,dlaczego jest powodow wiele bo trener bedzie np:widzial czy masz talent do 400,800 a moze 5km.Bedzie tez widzial jakie robisz postepy i bedzie mial oko na kontuzje bedzie poprostu prawidlowo Cie chronil i prowadzil.

jak oddychac to zalezy od tempa i wydolnosci a narazie pobiegaj troche i zobacz notuj sobie tetno rano ,dystans,czas .
Moim zdaniem na samym poczatku postepy sa ogromne a trzeba uwazac na budowanie formy calosciowo czyli przez pare lat..

mlody czlowieku narazie nie mysl o bialkach i innych duperelach ogolnie poczytaj oroznych dietach dostarczaj witaminy mikroelemety mineraly i wszystko co potrzeba droga bardziej naturalna,,czyli zywnosc nie przetworzona [ciemny chleb,ryby,rodzynki,orzechy i wiele innych]

Jesli jesz np: ser bialy tlusty to patrz na to i zmien na poltlusty to dygresja do zmiany wagi

pij oczywiscie duzo i pamietaj o okienku po treningowym w ktorym powinnismy cos zjesc trwa ono do 2 godzin ,ale najlepiej zjesc cos w granicach pierwszych 30 minut

Oczywiscie nie trzeba sie moim pisaniem przejmowac tylko BIEGAJ I JESZCZE RAZ BIEGAJ----A PO ODPOCZYWAJ
PODCZAS REGENERACJI ROSNIE FORMA;;PAMIETAJ!!!
Patryk8821
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź, nie wspomniałem o rozgrzewce bo takiej nie robiłem. Na bierzni też nic nie robię. Biegam w lasku, nie wiem jaki to odcinek i nie wiem nawet jak to sprawdzić - po prostu biegam. Rozgrzewka to tyle co przejść się do lasu.

A co do tego 'szurania' który opisałem, czy jest to prawidłowy bieg? Wolałbym biec wolniej, a dłużej. Trenera nie chcę, po prostu wolę chodzić sobie i biegać samemu.
Czy mógłbym jeszcze dostać informację co do wody?
Nie wiem czy także dobrze robię, lecz czy poniedziałek-piątek mogę obrać 2 posiłki na dzień? Tzn. na śniadanie nic, po szkole zjeść obiad a kolację jakieś 2 godziny potem, odczekać z godzinę i iść pobiegać. W sobotę-niedzielę miałbym 3 posiłki, te standardowe.

Mam też zamiar, gdy zrzucę parę kg kontynuować bieganie by mieć formę. Jedynie (plany za rok) bym biegał co 2 dzień. Gdybym pomyslał 2 miesiące wstecz, to bym biegał rano i wieczorem lecz teraz takiej opcji nie ma.

Czy ten plan który podałem, a raczej stronka na początku jest dobra? Czy mogę się jej trzymać?
Dzięki jeszcze raz za odpowiedź, trochę mi wyjaśniła

Pytanie mi jeszcze takie przeszło, jak biegać by nie tracić mięśni a jedynie tłuszcz? Czytałem trochę tematów, lecz nie znalazłem tam idealnego przeczenia.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W młodym wieku naprawdę łatwo jest stracić tłuszcz.
Nie wiem czy u Ciebie jest dużo do tracenia czy nie dużo, ale generalnie musisz więcej się ruszać.
W Twoim wieku masz tą komfortową sytuację, że masz chyba nadal mnóstwo kolegów ze szkoły z którymi możesz coś razem robić. Spróbuj pograć w piłkę, w kosza, robić różne rzeczy.
Dorośli biegacze biorą się często właśnie stąd, że już nie maja innych znajomych z którymi mogliby uprawiać sport:
http://www.bieganie.pl/?cat=137&id=1273&show=1

Trochę żartuję ale na poważnie, postaraj się aktywizować duże partie mięśni, te mięśnie Ci się przydadzą także w bieganiu.
To nie jest dla młodego człowieka najlepsza strategia żeby szurał, to szuranie często radzę osobom które nie potrafią szybciej.
Musisz znaleźć takie tempo które jest dla Ciebie komfortowe (jesteś w stanie trakcie biegu rozmawiać) ale nie tak łatwe, żebyś w ogóle się nie męczył. Musisz się męczyć. Im bardziej się zmęczysz tym więcej tłuszczu stracisz.
W Twoim poście odczytuję między wierszami jakąś obawę przed zmęczeniem. Zmęczenie jest dobre.
Ten Plan który podałeś jest w jakimś celu - ukończenie pierwszego biegu na 5 km.
Ja bym Ci radził traktować opisane tam jednostki czasu jedynie jako ramy czasowe i w trakcie takiego treningu robić różne rzeczy - krótkie przyspieszenie, wyskoki, podbiegi, wstępowania na ławkę itp itd - oczywiście interwałowo - czyli zmęczenie - odpoczynek - zmęczenie - odpoczynek.
Dodaj ćwiczenia na brzuch, plecy, nogi, staraj się po prostu poprawić swoja sprawność.
Białkiem się nie przejmuje.
Dieta - to odrębna działka i to nie jest forum dietetyczne ale kombinowanie z ograniczaniem liczby posiłków to kiepski pomysł, lepiej żebyś jadł niewielkie porcje ale równo rozłożone w czasie.
Patryk8821
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zapomniałem chyba dodać, że startuję ze słabą kondycją. Z tego co wyczytałem od Ciebie, wynika chyba trochę by biegać szybciej, a krócej. Widziałem taki trening, np:
- 3 minuty biegnięcia (by się pomęczyć trochę) 3 minuty marszu (to jest np. 2 tydzień tego treningu, 30 minutowego)

Z tym szuraniem to już po 8 minucie czułem zmęczenie (przynajmniej dziś), a chciałbym zobaczyć co np. będzie jutro, pojutrze z tym.

Mógłbym spróbować jeszcze raz z wspomnianym przeze mnie 3/3 itd. i tak biec, by się zmęczyć. Nie jest to jedynie tak, by dłużej biegać tym lepiej dla mnie?

Jeszcze mam pytanie, gdy sobie wolno biegnę - i nagle przyśpieszę dajmy że na 20 sekund to zmęczenie idzie. Czy Ci chodziło o to, by odpocząć marszem, czy wolniej biec? Bo jak nie, to chyba muszę od zera się uczyć ;[ Dzięki
http://zdrowo.info.pl/dieta.html
A pro po dziś kontynuowałem jeszcze trening z szuraniem, tzn. mała rozgrzewka - 10minut - potem 3 minuty marszu - 5 minut biegnięcia no i na tyle.
Biegać nadal mi się chcę, i chyba po treningu i prysznicu poszedł bym na następny lecz nie wiem czy to było by dobrze :) Czekał wytrwale do jutra wieczora oraz na nowe opinie
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 14:22 przez Patryk8821, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk8821
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

BUMB, dziś było trochę lepiej (znaczy wczoraj) dzięki za odp oraz czekam na dalsze odpowiedzi!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ