Długodystansowcy a siłownia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 02:40:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

witam
Na początku napisze kilka słów o sobie - jestem amatorem długodystansowcem - maratony.
Zaczynam wspomagać się siłownią po to żeby poprawić swoje wyniki.Mam w związku z tym kilka pytań :
-fajnie by było jeśli ktoś mógłby mi pomóc w ułożeniu treningu na siłowni
-które partie mięśni są najważniejsze
-suplementacja- itp.
z góry dziękuje za pomoc
PKO
RobsonP
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. A wiek, ciężar, ciała, wzrost, doświadczenie biegowe? To ważne informacje.

Pozdro, RobsonP
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiek 30
waga 82
wzrost 183
sredniozaawansowany 3-4 treningi biegowe w tygodniu
RobsonP
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Parametry nienajgorsze, podobne do moich; choć najdalej wiek, gdyż mam 39 lat :usmiech: Ogólnie biegając maratony to z siłownią nie mozesz przesadzać. Natomiast ogólnie można powiedzieć, że wszystkie mięsnie potrosze sa wazne. Nie możesz, ot po prostu, ćwiczyć tylko biceps lub barki, bo to mija się z sensem. Proponowałbym 1 trening na siłowni, na każdej sesji prawie wszystkie partie ciała. Możesz ewentualnie odo czasu do czasu zrezygnować z którejś, gdy coś Cię boli. Trenuj małymi ciężarami, z wielą ilością powtórzeń, na dość krótkich przerwach; tak jakbyś robił małe rozbieganie. Jakie ćwiczenia wybrać? Podpatruj inny chłopaków i rób to samo co oni, tylko po modyfikacji. Oni 8 powtórzeń sztangą na biceps, Ty- 20 lekkim ciężarem; oni 3 min. przerwy, Ty 40-60'' i następne ćwiczenie. Aczkolwiek pamiętaj - mocna siłownia nie służy wytrzymałościowemu bieganiu. Wiem coś o tym - miałem 8-letnią przygodę z kulturystyką, po czym wróciłem do biegania. Na początku szedłem jak czołG i krew mi się gotowaAł. Dopiero teraz jest całkiem nieźle.
Pozdro, RobsonP
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dzieki za odpowiedz.jesli ktos cos bedzie wiedzial na ten temat to zapraszam do rozmowy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ