Po jakim czasie organizm odmawia posłuszeństwa?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie :)

Mam pytanie związane z... kurcze, wytłumacze to ;)
Jestem człowiekiem dosyć wysportowanym (nie skromnie powiem "bardzo wysportowanym" :)), kondycję mam dobrą, ale wzięła się ona z innej dyscypliny niż bieganie. Do rzeczy... czy treningi dzień w dzień przez jakiś okres czasu (2-3 tygodnie) nie zaszkodzą mi? Chciałbym aby przyniosły one jakieś rezultaty, chociaż najmniejsze. Trening to dla mnie około 30-50 minut ciągłego biegu (7-8 km).

mam nadzieje, że ktoś mnie zrozumiał ;) pozdrawiam
PKO
piotr_j
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 03:44:07

Nieprzeczytany post

Ktoś Cię zrozumiał na pewno, ale nikt nie znając Ciebie nie może Ci odpowiedzieć. Niektórzy biegają i dwa treningi na dzień bez problemu. Wszystko zależy od rodzaju treningu i Twoich predyspozycji do regeneracji. :)
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powiem tak... jestem wytrzymały jeśli chodzi o biegi średniodystansowe (bo te 7 czy nawet 10 km to nie jest chyba długi dystans?). Po takim treningu czuję, że mógłbym przebiec jeszcze raz tyle ale nie chce po prostu się przemęczać... Na drugi dzień bez problemu, nogi mnie nie bolą. Głównym celem jest przebiec 5 km w 16-17 minut, teraz moje czasy to jakieś 19 minut. A takim naprawdę poważnym celem jest przebiegnięcie kilometra w 2:20 ale na to mam duuużo czasu.

Jak coś to mam 17 lat, 185 cm wzrostu i 72 kg wagi.
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Treningi dzień w dzień to jest zły pomysł. Twoja dobra kondycja nie ma tu znaczenia. Regeneracja to też jest element treningu, bardzo ważny chociaż często zaniedbywany. Biegając 3 do 5 dni w tygodniu osiągniesz lepsze efekty jednocześnie zmniejszając ryzyko kontuzji. Poza tym nie biegaj codziennie tego samego, tylko różnicuj treningi - przejrzyj plany treningowe, których jest dużo na tej stronie.
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No ok, dzięki. Tak przy okazji. czy takie bieganie rekreacyjne po pewnym czasie zaowocuje utratą szybkości? Jestem amatorem sprintu :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

arko The runner pisze:PGłównym celem jest przebiec 5 km w 16-17 minut, teraz moje czasy to jakieś 19 minut. A takim naprawdę poważnym celem jest przebiegnięcie kilometra w 2:20 ale na to mam duuużo czasu.
... i daleka droge przed soba.

Idz do klubu LA, tam ci pomoga.

2:20? Chyba wiesz, jak szybko to musisz biec...

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

arko The runner pisze:5 km w 16-17 minut, teraz moje czasy to jakieś 19 minut. .........poważnym celem jest przebiegnięcie kilometra w 2:20

Nie ma reguły, po jakim czasie, im mocniej i im częściej będziesz trenował tym więcej czasu potrzebnego jest na regenerację, w każdym sporcie sa podobne zasady.
2:20 na 1000m to już jest taki poziom, że będziesz musiał odpuścić inne sportowe hobby. :)
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
arko The runner pisze:5 km w 16-17 minut, teraz moje czasy to jakieś 19 minut. .........poważnym celem jest przebiegnięcie kilometra w 2:20

Nie ma reguły, po jakim czasie, im mocniej i im częściej będziesz trenował tym więcej czasu potrzebnego jest na regenerację, w każdym sporcie sa podobne zasady.
2:20 na 1000m to już jest taki poziom, że będziesz musiał odpuścić inne sportowe hobby. :)

Może przesadziłem z tym 2:20/km :) Chodzi mi o osiągniecie ponizej 3 minut/km. (jesli sie zmieszcze w takim czasie to mam dodatkowe punkty na rekrutacji do szkoły do której sie wybieram za 3 lata). I nadal czekam na odpowiedz dot. szybkości :) sprint tez mi potrzebny :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wg fizjologów włókna szybkokurczliwe "migrują" wraz z treningiem w kierunku włókien wolnokurczliwych, w drugą stronę to się nie dzieje. Więc szybkość pewnie Ci spadnie. Ale trzeba po prostu pamiętać o dynamice.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

arko The runner pisze: Może przesadziłem z tym 2:20/km :)
byłbyś już niezłą torpedą ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bieg_na_1000_metrów
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
gonefishing
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41'25"
Życiówka w maratonie: 4h01'38"

Nieprzeczytany post

Skoro piszesz, że:
arko The runner pisze:"bardzo wysportowanym" :)), kondycję mam dobrą,
I chcesz biegać (zakładając podane przez ciebie górne czas/dystans) 8 km w czasie 50 min. to nawet jak dla mnie początkującego amatora tempo powyżej 6 jest to zwyczajny spacer. Ja np. taki truchcik robię sobie czasami dzień po długim lub intensywnym wybieganiu na rozprostowanie nóg. To tak jak długa rozgrzewka :hej:
BLOG - KOMENTARZE
ULICZNE: 5km 20:03 10km 41:25 21,1km 1:34:52
PRZEŁAJOWE: 42,2km 4:01:38
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zacznijmy od tego ze nie kazdy moze biegac tak szybko, biegaj sobie biegaj, rob wiecej szybkosci niz wytrzymalosci po 2 latach raczej zlamiesz 2:40, moze 2:35, zalezy ale zeby ponizej 2:30 to juz ciezko...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ