Połówka-Modyfikacja planu z przełożeniem startu o 2 tygodnie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mój tato przygotowuje się do debiutu w półmaratonie. Przez ostatnie pół roku solidnie sie przykładał do systematycznego i sumiennego biegania a ostatnimi czasy do realizowania planu treningowegohttp://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432.

Planowany start to miał być pierwszy września jednak odwołali półmaraton i następny w miarę niedaleko w którym tata chce pobiec jest 16 września.

Tutaj przedstawiam ostatnie 8 tygodni przygotowań taty z czasami jakie miał na treningach. Po kazdym treningu czuł się dobrze ,dystanse 16-20 km nie stwarzały mu problemów i mówił że mógł spokojnie biec szybszym tempem.

Obrazek

Do 16 września troche czasu jeszcze jest i bardzo bym prosił o zaproponowanie kontynuowania przygotowań do startu. Czy te 21 dni do startu to jest czas w którym można popracować jeszcze nad szybkością? dodać jakieś elementy siły, może biegi ciągłe w 2 zakresie albo naprzemienne bieganie z przeskokami z 1 na drugi zakres?

Początkowym celem taty było przebiegnięcie półmaratonu w dobrej kondycji . Teraz gdy jest więcej czasu i tato bardzo dobrze sie czuje chciałby ukończyć ten swój pierwszy półmaraton i w dobrej formie i miare dobrym czasie.

Dotychczasowe starty taty
10 km 49:27
10 km 47:16
10 km 48:08

Kompletnie sie nie znam na układaniu planów. Bardzo prosze o zaproponowanie ciekawej opcji na te 21 dni. Opcja wtorek czwartek sobota neidziela najbardziej tacie odpowiada.

Z góry dziękuję
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja bym za wiele nie kombinował. Wystarczy powtórzyć tydzień 15 i 16.
jeśli tata będzie miał ochotę, to w czwartek możecie zrobić druga połowę treningu w tempie 5:00 (mniej więcej tempo półmaratonu dla taty).
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok , dziękuję Panu bardzo , też taką opcję brałem pod uwagę.

Mam jeszcze jedno pytanie - tato od początku ma biec 5 min/km i tak do końca stałym tempem ? czy zacząć 5:30 lub 6:00 min/km. i stopniowo przyśpieszać ( trasa będzie oznaczona co km) mając jakąś rozpiskę ? widziałem na biegach często biegacze mają rozpiskę w jakim czasie mają pokonywać każdy km z tendencją przyśpieszania.
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

okulista pisze:widziałem na biegach często biegacze mają rozpiskę w jakim czasie mają pokonywać każdy km z tendencją przyśpieszania.
Jesteś pewien, że biegacza maja rozpiski ze stopniowym przyspieszaniem? Bo mi się wydaje, że ich rozpiski przewidują każdy kilometr równo, choć to jest wg mnie bez sensu, na początku organizm nie jest tak "naoliwiony" jak w drugiej połówce, więc koszty energetyczne utrzymania tempa 5:00 na początku są wyższe.
Sami sobie musicie jakieś sensowne, procentowe widełki rozpisać, ten tekst powinien wam pomóc:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=2542
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

o właśnie tego artykułu potrzebowałem ;) Jeszzcze raz wielkie dzięki!

Jesteś pewien, że biegacza maja rozpiski ze stopniowym przyspieszaniem?
Tak, widziałem jak trener trzymając w ręku kartkę z każdym km omawiał kenijczykowi który zajął drugie miejsce strategie biegu , na początku był to bieg w miare równy a pod koniec minimalnie szybszy.
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ