Problem z bieganiem <75%HRMax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Lukasz.Gdynia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:27
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacząłem biegać z pulsometrem (2 biegi - dziś i we wtorek). Zastosowałem się do wskazówek z bieganie.pl czyli wyliczyłem swój HRMAX = 196. Wychodzi z tego, że zakres 70-75% to tetno 137-147, a 75%-80% to 147-157.

We wtorek biegłem w zakresie 75%-80%, było trudno utrzymać tak niskie tętno, ale jakoś się udało. Bieg w sporo niższym tempie niż normalnie (6:30, dystans 6km), dziś była próba 70-75% - totalna masakra. Nie umiem biegać tak wolno. Pulsometr pikał przez większość biegu, nie daję rady tak mocno zwolnić, żeby zbić tętno do poziomu 147 (musiałem robić marsz). W biegu udawało mi się to osiągnąć tylko kiedy biegłem lekko z górki. Finalne tempo to 6:47 (7km), zero przyjemności z takiego powolnego truchtania i ciągłych prób zwalniania.

Dlaczego "nie daję rady" biec z tętnem poniżej 75%? Czy organizm musi się do tego jakoś przystosować? Wedle wszelkich prawideł znalezionych na bieganie.pl powinienem robić wybiegania właśnie przy HR 70-75%, natomiast dla mnie najsłabszy sensowny bieg to 75-80%.

Szersze info: 32 lata, 175cm, 73kg. Biegam regularnie od marca, wcześniej telewizorowo-samochodowy tryb życia plus nadwaga (w ciągu ostatnich 2 lat schudłem 19kg). Dodatkowo - jestem astmatykiem od 2. roku życia (ale choroba jest "zaleczona" i pod kontrolą, zero przeciwwskazań do biegania). Jeśli to ma jakieś znaczenie to przed biegiem piję mocną kawę.

Mój profil na Endomondo: http://www.endomondo.com/workouts/84579277 Obecnie robię plan http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432 do półmaratonu 28. października.

Rekordy życiowe (ustalone na treningu a nie na zawodach):

Test Coopera (12 min) 2,37 km
W godzinę 10,07 km
1 km 4m:50s
1 mile 8m:09s
3 miles 25m:52s
5 km 26m:55s
10 km 56m:41s

Lukasz
PKO
risto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na 99% masz wyższe tętno maksymalne niż to "wyliczone". U mnie z najróżniejszych wzorów wychodzi od 191 do 201, a podczas testu Conconiego wykręciłem 216. Biegaj spokojnie, albo oprzyj treningi na tempie, a tętno z czasem zacznie spadać :oczko:
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

o jeju....
to co wy wszyscy (no prawie wszyscy :P ) traktujecie pulsometr jak alfę i omegę.
A przepraszam bardzo,ze się tak zapytam, a własne czucie organizmu - to już nie istnieje coś takiego? :)
@Lukasz: pulsometr powinieneś traktować raczej jako uzupełnienie i uczyćsię "czucia organizmu", ew. biegj z zegarkiem io staraj się przebiec konkretny dystans w podanym czasie....
mppietia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hehe ten puls to chyba jakiś Pogański bożek :hej:

Ja Generalnie odnoszę się do pulsu tylko i wyłącznie na zasadzie sprawdzenia, czy jestem przemęczony czy nie, i czy na zawodach nie przesadzam, niema co się trzymać tętna, teraz w niedziele, w upał biegłem 6min/km i miałem śr 144, a czasem przy 5min/km mam takie jak jestem wypoczęty i jest chłodno :usmiech:
10k 43'37"
15k 1:14'46"
21k 1:41'14"
www.wybiegamy.pl
Lukasz.Gdynia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

risto pisze:Na 99% masz wyższe tętno maksymalne niż to "wyliczone". U mnie z najróżniejszych wzorów wychodzi od 191 do 201, a podczas testu Conconiego wykręciłem 216. Biegaj spokojnie, albo oprzyj treningi na tempie, a tętno z czasem zacznie spadać :oczko:
Wydawało mi się właśnie, że biegam spokojnie, dopóki nie spróbowałem z pulsometrem :)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Nie czytales gruntownie bieganie.pl. Jakie masz tetno spoczynkowe ?
Lukasz.Gdynia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

fantom pisze: Jakie masz tetno spoczynkowe ?
Póki co zmierzyłem raz rano i wyszło 47.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Lukasz.Gdynia pisze:
fantom pisze: Jakie masz tetno spoczynkowe ?
Póki co zmierzyłem raz rano i wyszło 47.
No to najwidoczniej jestes jednym z tych przypadkow gdy liczenie HRmax ze wzoru nie ma sensu. Przebiegnij sie kilometr na maxa z pulsometrem i zobaczysz jakie HRmax ci wyskoczy. Tylko najpierw troche potruchtaj zeby sie rozruszac.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

mppietia pisze:Hehe ten puls to chyba jakiś Pogański bożek :hej:

Ja Generalnie odnoszę się do pulsu tylko i wyłącznie na zasadzie sprawdzenia, czy jestem przemęczony czy nie, i czy na zawodach nie przesadzam, niema co się trzymać tętna, teraz w niedziele, w upał biegłem 6min/km i miałem śr 144, a czasem przy 5min/km mam takie jak jestem wypoczęty i jest chłodno :usmiech:

Bożek... lepiej bym tego nie ujął :)
Masz racje, na puls wpływają rózne warunki: temperatura, wilgotnośc, również wysokośc n.p.m (jeśli mówimy o treningu wysokogórskim czy obozie biegowym w górach). Chociaż co do tego ostatniego to nie wiem jak to jest
tu raczej powinni sięwypowiedzieć np. uczestnicy obozów biegowych :)
no i to co pisałeś: puls powininen dawać informacje jak przebiega trening, czy jest łatwiejszy itp.
Np. jeśli ktoś biegał zakres po 4min/1km i po pewnym czasie biegnąc tym samym tempem ma niższe tętno to znaczy że jest postęp i niedługo mozna przejść do szybszego temp[a
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czas...
Lukasz.Gdynia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:puls powininen dawać informacje jak przebiega trening, czy jest łatwiejszy itp.
Wydaje to się sensowne, ale dlaczego prawie wszystkie plany treningowe (przynajmniej te dla początkujących) opierają się na bieganiu 70-75% HRMax?
mppietia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lukasz.Gdynia pisze:
runner2010 pisze:puls powininen dawać informacje jak przebiega trening, czy jest łatwiejszy itp.
Wydaje to się sensowne, ale dlaczego prawie wszystkie plany treningowe (przynajmniej te dla początkujących) opierają się na bieganiu 70-75% HRMax?
Ja to odbieram w taki sposób, że to ma być 70-75% moich możliwości, dla mnie to że na podbiegu mój puls przekroczy te progi, a na zbiegu zejdę poniżej, nic się takiego złego nie stanie, to nie są jakieś super sztywne normy, że jak 5 minut pobiegniesz na trochę wyższym tętnie, to cały 15 tygodniowy plan się nie uda, bez przesady :oczko:
Zamiast myśleć o bieganiu, idź pobiegać :ble:
10k 43'37"
15k 1:14'46"
21k 1:41'14"
www.wybiegamy.pl
Awatar użytkownika
Darek80
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Lukasz.Gdynia pisze:
Mi się wydaje że trzeba zrobić pewne rozróżnienie pomiędzy biegaczem:
- początkującym ale aktywnym i uprawiającym inny sport,
- początkującym "kanapowcem" z nadwagą

W przypadku "kanapowca" nie ma możliwości biegania na 70-75% tętna.
Pamiętam swoje początki... Szybszy marsz powodował skok tętna do 150.
Organizm musi mieć czas żeby się przyzwyczaić do wysiłku fizycznego.

Sądzę, że bazowanie na tętnie w przypadku osoby zupełnie niewytrenowanej nie ma żadnego sensu (nie mówię tu konkretnie o Tobie tylko ogólnie).
Lepiej biegać na samopoczucie.

Dopiero po jakimś czasie kierowanie się tętnem zaczyna mieć sens i daje wiarygodną informację.
Coś mi się wydaje, że osoby układające plany treningowe niekiedy zapominają o tym co to naprawdę znaczy "być początkującym".

Pozdrawiam,
Darek
Awatar użytkownika
piotrekzkrakowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Akurat ostatnio odkurzyłem pulsometr, więc wypowiem się na własnym przykładzie.

Na tym samym dystansie, trasie, w tym samym tempie miewam różne wskazania. Odchylenia w zakresie 10-15 bpm. Po mimo to nie odczuwam zwiększonego wysiłku. Biegniemy, gadamy, nic się nie zmienia, oprócz tętna. Mam wyższe tętno jeśli przed bieganiem jadłem obiad, albo jeśli jest b. ciepło i ma to niewiele wspólnego z intensywnością biegu więc się tym nie przejmuje. Może więc zwróć uwagę na takie czynniki jak jedzenie, temperatura, rytm biegania (przy 160 krokach na minutę mam najniższe tętno - przy tym samym tempie). Może u Ciebie jest podobnie. Kawa też niektórych przyprawia o szybsze bicie serca nawet niekoniecznie w czasie biegania.
ukłony i uśmiechy

JADĄC ROWEREM Obrazek BIEGNĄC Obrazek [komentarze] [blog]
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Darek80, ogólnie racja, ale ten podział i odniesienie do tętna też jest czasem nieadekwatny do faktów. Przykład? 43lata, przez prawie 30 lat 1-2 razy sala i 2h intensywnej koszykówki (8 miesięcy w roku, praktycznie z jedną przerwą na 3/4 roku przez te lata - kontuzja), 180cm wzrostu, krępa budowa ciała (z udziałem masy mięśniowej), trochę zaniedbania w pasie i w efekcie ponad 100kg, od 8 miesięcy 2-3 razy w tygodniu marszobiegi po 1-1,5h, wczoraj trucht ciągły ponad godzinny: http://www.endomondo.com/workouts/. Mimo tempa "szurającego" (7:44) tętno szybko się wspięło do ponad 150, po 30 min do 166, a potem max 173. Średnie tętno ok. 87% HRmax, a prawie cały bieg w zakresie 75-94% HRmax. HRmax może być z błędem oczywiście, bo liczone bez próby wysiłkowej, ale tak czy siak - nie mam żadnych szans by truchtać (podkreślam, że to nie bieg) w OBW1....Pulsometr służy mi do kontroli, by regulować tempo tak, by mnie nie znaleźli z zawałem w krzakach ;)..a tak na serio..słucham organizmu, wczoraj powyżej 170bpm delikatnie kłuło mnie w klatce piersiowej, więc nie tylko pulsometr daje wskazówki...Każda forma aktywności musi cieszyć i musi być z głową..Puls, mam nadzieję, kiedyś zacznie spadać, bo to trochę kwadratura koła: mam dużą masę, więc puls wysoki, żeby kg zrzucić najskuteczniej, powinienem biegać 60-75HRmax, ale nie mogę, bo mam dużą masę..;)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ